Ai revenit dintr-o vacanță de peste Ocean. Ai petrecut ”nopți albe în Seattle”, vorba filmului?

Nopți albe de povești, da! Monica, soția mea, și-a revăzut sora după mai bine de cinci ani, așa că vă dați seama câte au fost de povestit și de discutat.

Cum a fost prima întâlnire dintre copiii tăi, Ilona și Iancu, cu verișorul lor Jason, pe care îl cunoșteau doar din povestiri?

Vaaai! A fost tare simpatic! Jason nu prea vorbește română, așa că s-au înțeles cum au putut. Iancu a început să-i vorbească în franceză. Era convins că, fiind o limbă străină, așa o să-l înțeleagă. (râde) Până am plecat acasă, Ilona învățase deja câteva propoziții de bază. Cred că dacă mai stăteam o vreme, începea să vorbească și engleză. Copiii învață atât de repede când se joacă!

Ce experiențe te-au impresionat în această călătorie?

America în sine este o experiență, și faptul că am zburat 12 ore cu doi copii mici a fost, de asemenea, o experiență. Mie la americani îmi place politețea cu care sunt învățați să trateze oamenii. Da, nu e vreo prietenie sinceră și nimeni nu se așteaptă la asta, dar e placut să intri într-un magazin și să vezi o față zâmbitoare sau să îți iei o cafea și să faci glume cu chelnerul. Cred că e o modalitate foarte bună de a-ți induce o stare de bine, fapt pentru care eu îi admir.

Ce ai și ați vizitat?

De câte ori plec într-un loc nou, îmi place să mă plimb de dimineața pănă seara, să pot vedea și cunoaște cât mai multe. Această vacanță nu a fost o excepție. Am ajuns în multe din locurile în care s-a filmat celebrul serial Twin Peaks, am luat vizitat muzee și câteva piețe. Cea de pește, fish market, mi-a rămas în minte pentru că era așa o diversitate încât nu știai ce ai putea alege. A fost tare frumos!

Atunci când călătoreşti, suvenirurile culinare stau la loc de cinste? Ce ai adus în bagaj?

Jumătate din bagaj a fost plin cu marshmallows crispy rice – dulciuri care îi plac foarte mult soției mele. M-am întors și cu rețete noi, pe care o să le pun în practică chiar zilele astea, când filmăm pentru ”Star Chef”: cevice mexican (creveți cu avocado, chilli, sos de roșii etc.) și un burritto, rețete pe care le-am învățat de la cumnatul meu.

Ce a spus cumnatul tău, american fiind, despre sarmăluțele românești, chiftele, piftia pe care le-ai pregătitit?

Eu cred că a fost încântat. Înainte să plec m-a rugat să le mai fac o porție din tot ce am gătit, să le rămână. Iar acum trei zile m-a sunat să îi dau rețeta pentru piftie.

Care este mâncarea ta preferată?

Îmi place carnea roșie în general, dar nu am un preparat anume. Îmi plac bucătăriile condimentate și aromate. În ultima vreme am mâncat foarte multă mâncare asiatică.

În familia ta sunt consumate exclusiv preparate atent selectate de tine?

Le place când fac mâncare acasă, dar am încercat să diversificăm, să ieșim și să încercăm lucruri. Asta este o modalitate de a-ți dezvolta cultura gastronomică.

Dar când copiii îţi cer un dulce sau un produs văzut la televizor?

Vreau să îmi învăț copiii că există momente în care un părinte le poate oferi ce își doresc, dar și momente în care e depășit de cerințele lor. Mi se pare importantă disciplina în educarea unui copil și asta se obține cu pași mărunți.

Care sunt marile satisfacţii pe care ți le aduce emisunea ”Star Chef” (Antena Stars)?

Fac ceea ce îmi place, am o echipă faină, cunosc oameni noi cu tot felul de povești, artiști pe care îi admir și pe care mă bucur să îi am în bucătărie.

Ce ar trebui să știe telespectatorii despre sezon actual?

Că sezonul acesta ne extindem… din punct de vedere culinar. Am pregătit rețete culese din toate colțurile lumii, pe care abia aștept să le pregătesc. Unele sunt o noutate și pentru mine.

Cum preconizezi că va fi anul 2017? Ce ți-ai propus pentru viitorul apropiat?

Să muncesc mult. Acesta e gândul cu care am început anul ăsta. Să mă țină Dumnezeu pe calea cea bună! În 2017 vreau să-mi dezvolt o afacere de panificație, să le ofer clienților restaurantului meu aceeași experiență plăcută și să am mai multă vreme de stat la povești cu cei care îmi trec pragul. Să le aduc telespectatorilor ”Star Chef” mai multe rețețe, iar publicului meu să-i spun mai multe povești pe blog. Lucru acesta se va întâmpla foarte curând, căci plănuiesc o vizită în Maramureș.

Care consideri că este cheia evoluției?

Să nu renunți niciodată, să fii concentrat și dedicat. Mi se întâmplă de multe ori să mă trezesc noaptea și să notez câte o rețetă. Mintea mea funcționează tot timpul. Din pasiune, nu pentru că trebuie. Ăsta cred că este secretul.

Nicolai Tand alături de soție și cei doi copii.

ÎNTREBARE ÎNCUIETOARE pentru Nicolai Tand

Dacă ți s-ar propune, ai deschide un restaurant în SUA?

Depinde de multe lucruri: ce gen de restaurant, cui te adresezi. Bineînțeles, ar fi o mare provocare, dar prefer totuși să mă ocup în continuare de restaurantul de aici și de oamenii din țara mea.

 

Fără ce nu poate trăi Nicolai Tand …

Familie – ”Este esența a tot ce sunt.”

Muncă – ”Mie chiar îmi place să muncesc, îmi place să iasă lucruri din mâinile sau din ideile mele.”

Călătorii – ”Este modul meu de a mă încărca și de a mă dezvolta. Călătoriile îmi deschid noi orizonturi.”

 

Credit foto: Antena 1, arhiva personală