Într-un interviu acordat CANCAN.RO, vedeta Antenei 1 și-a amintit de acel episod de viață, unul extrem de încărcat emoțional.
Acum, la ani distanță, realizează că un astfel de job nu era pentru el. Era tânăr, foarte tânăr, și sufletește nu putea îndura tot ce vedea.
Înainte de a lucra pe Ambulanță, își amintește el, a făcut un stagiu de o săptămână de cursuri de prim-ajutor. A ajuns să lucreze în ture de noapte, în weekenduri, pentru a câștiga mai mulți bani. Era la început de drum și încă își căuta calea.
”Eram într-o firmă privată de ambulanță, dar când se întâmplau accidente, mergând dintr-un punct în altul după un bolnav la un spital, se întâmpla să ai accidente, în care suna de la 112 și trebuia să te oprești să dai primul ajutor. Am făcut asta cu oamenii cu burta afară.
Știi ce e greu în meseria asta? Și am respect pentru oamenii care muncesc, că devii profesionist și vrei să ajuți pur și simplu, numai că e greu să vezi numai oameni cu probleme.
Eu sunt optimist așa, de fel, și când vezi de dimineața până seara numai oameni betegi, cum se zice la noi, oricât de optimist ai fi, la un moment dat îți scade moralul.
Și pur și simplu am avut un declic… o fetiță am dus-o la spital de leucemie și e trist. A doua zi mi-am dat demisia pur și simplu.
Nu a fost numai acest caz, a fost un cumul de toate, fetița a decedat. Și atunci am zis că nu mai vreau să lucrez.
De acolo am schimbat macazul, cum s-ar zice, m-am dus către restaurante. Aveam 25 de ani, eram destul de tânăr. Să te duci cu oameni de 20 și ceva de ani în dializă nu-i ușor, să duci copii la institut, tot așa de leucemie, rași în cap, nu-i ușor. Trebuie să fii foarte puternic să le duci, sincer. Eram cred că eram prea tânăr, nu știu. Până la urmă cred că nu a fost vocația mea.
Mama lui nu a apucat să mănânce ceva făcut de mâna lui, dar i-a fost mentor: ”În țările arabe se mai gătește așa!”
Nicolai Tand, care între timp și-a găsit rostul în România, unde e și foarte iubit, și-a amintit și despre mama sa, care nu a apucat să-l vadă realizat. Știa că era pe drumul cel bun, dar nu a apucat să se bucure de reușita lui. Nici măcar să guste din bucatele făcute de el.
”Nu am avut norocul ăsta. Nu am avut norocul ăsta să mănânce biata mama din mâna mea. A murit de mult. Asta e viața.
De multe ori mă gândesc la treaba asta: oare cum era? Cât de mândră ar fi fost de mine, să știe că muncesc mult, că am restaurante? Adică mi-aș dori treaba asta. Cred că doar pentru mine, pentru sufletul meu”, a mai pus celebrul bucătar.
La un moment dat, mama lui l-a vizitat însă la Paris, acolo unde locuia atunci, până să devină cunoscut în țară. Abia se apucase de bucătărie.
”A fost la Paris la mine și a știut că sunt bine, dar oricum ea a fost mentorul meu în bucătărie. De la ea am deprins plăcerea de a mânca bine și de a degusta.
Bine nu înseamnă carne. Mama îmi zicea întotdeauna când mergeam la cules de ciuperci că sunt mai bune ca și carnea. E, pe bune, mama? Nu e adevărat! În timp mi-am dat seama că ciupercile pot să fie mai bune decât carnea!”, a mai spus Nicolai Tand, la rândul său părinte pentru doi copii acum.
Și nu doar atât a învățat de la mama sa. I-a fost model și se gândește cu dor și admirație la ea: ”De la ea am căpătat cumva plăcerea de a găti și curățenia. Mama era o femeie tare curată. Și mama gătea deasupra tigăii, lua așa cuțitul, aici tăia morcovul, aici tăia ceapa, aici tăia roșia, făcea deasupra. Mi se pare genial, în țările arabe se mai gătește așa. Nu că nu erau tocătoare, așa a învățat cred”.
La capitolul curățenie, Nicolai Tand are multe de spus: ”Îmi place curățenia în bucătărie. Dimineața, când plec la Neatza, curăț frigiderul de multe ori de lucrurile în plus ca să le arunc la gunoi. Și cred că oamenii care mă cunosc deja și mă urmăresc când gătesc, știu că de obicei gătesc curat, șervețele, curăț cartofii, cojile le arunc, adică îmi place foarte mult curățenia în bucătărie”, a mai spus vedeta.
Cu ce își răsfață soția în fiecare sâmbătă dimineața
Pe soția lui, fost model, pe care a cunoscut-o în Franța, o răsfață cu lucruri simple, pentru că acestea sunt preferatele ei: ”Nu prea pot să o răsfăț pe nevastă-mea, pentru că eu plec duminică, luni și marți la Neatza. Cam sâmbăta pot să o răsfăț. Ea mănâncă pain au chocolate dimineața. În rest, Monicăi îi place omleta, niște cartofi rași, un fel de hash browns cum ar zice americanii cu bacon, lucruri simple, clătite”.
:contrast(8):quality(75)/https://thumbor.unica.ro/unsafe/920x0/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/2025/01/nicolai-tand-si-copiii.jpg)
Când vine vorba despre mâncărurile care lui îi plac, care îi amintesc de copilărie, la loc de cinste este fasolea: ”Ochiurile alea arse pe un sfert în tigaia aia neagră, cartofii scăzuți simpli, făcea (mama – n. red.) o ciorbă de fasole fantastică, fasole bătută cu usturoi nu cu ceapă, plăcinte calde, murături, lucruri simple.
Îmi aduc aminte tot timpul de mâncarea pe care o făcea duminica în familie: se fierbea o găină sau niște carne de miel, tot timpul era o zeamă și o sarma de după. Cartofii pârgăliți – îi trăgea mama la tigaie cu niște ceapă prăjită, cu niște paprika, avem o influență din ungurime și folosim multă paprika”.
De altfel, și în restaurantele sale se regăsesc mâncăruri simple, dar gustoase, de suflet. Se găsesc gogoși, dar și cârnați, plăcintă sau ”zeamă de pui cu tăiței”
”Gogoșile. Am niște cârnați foarte buni pe care îi fac la niște prieteni din Baia Mare, chiar de acolo îi aduc, după niște rețete de-ale mele, am băgat la un moment dat și cartofii, plăcinta cu mere cu aluat cu untură o am și acum. Și zeama de pui e cu tăiței de casă, adică făină cu ou pur și simplu și trași cu cuțitul așa, adică nu sunt perfecți”, a mai spus Nicolai Tand, căsătorit, fericit și tată a doi copii superbi, o fată și un băiat.
Și Nicolai Tand și actuala soție au mai fost căsătoriți
Puțini știu că Nicolai Tand nu e la prima căsătorie. Și el și actuala lui soție, Monica, ambii din Maramureș, au mai fost căsătorițiți.
„Am fost plecaţi în Franţa mulţi ani, şi eu, şi Monica. Vreo 13 ani. Ea e model, a lucrat prin toată lumea, a stat la Tokio, la Osaka, luni de zile, a fost imaginea pentru Air Grecia, un an de zile. Amândoi suntem din Maramureş.
Ea a fost căsătorită cu un francez, eu cu o franţuzoaică. Ne-am întors în România, dar şi acum ne lipseşte Franţa. Pentru că noi am fost unii dintre românii care s-au dus să se integreze în Franţa. Nu doar să trăiască un pic acolo, să facă bani şi să ne întoarcă acasă. Şi ne-am integrat foarte bine. Eu m-am întors primul. Ea s-a întors pentru mine, deşi nici nu voia să audă de România. Cred că e cea mai mare dovadă de iubire. A renunţat la tot ce avea acolo pentru mine”, declara el la un moment dat.
Nicolai Tand era căsătorit prima oarcă chiar când era ambulanțier. ”M-am căsătorit la vreo 25 sau 27 de ani. Nici nu mai știu. Ea era mai tânără decât mine. Ea lucrase într-un restaurant, eu lucrasem atunci pe șantier. Ne-am căsătorit pentru că…
Nu prea aveam acte atunci. Ne-am căsătorit din dragoste. Eram tineri, ne plăceam unul pe altul. Mi-am făcut acte și am început să lucrez pe Ambulanță, doi ani de zile. Eram șofer (…)
Eu eram divorțat deja când am cunoscut-o pe Monica. Lucram deja la cantină. Nu mai eram în spate, eram deja responsabil pe sală”, a povestit el în vremea când concura la Asia Express.
Dar de ce a divorțat? A spus tot el: „Eram prea tineri, cred. Mult prea tineri. Ea avea vreo 19 ani. (…) Trăiam în lumi diferite. Ea era numai în paiete, lume bună, cinema… Eu trăiam doar cu oameni bolnavi. Lucram și noaptea, în weekenduri, luam ture de noapte, că se făceau mai mulți bani.
Cumva, ne-am dus pe cărări diferite. Aveam și mentalități diferite. (…) Când am cunoscut-o pe Monica, eram deja cu un alt statut. Eram manager de restaurant”, mai spunea chef Tand.
Vezi și NICOLAI TAND: ”Să mă țină Dumnezeu pe calea cea bună!”
Nicolai Tand și Adi Hădean au gătit pentru președintele Franței
Nicolai Tand, în prima vacanță în care nu a gătit absolut nimic