Cea de-a treia ediție a Festivalului de Teatru, Film și Muzică „Ion Dichiseanu”, desfășurată la Adjud, orașul natal al maestrului, în perioada 24-26 mai 2024, a reunit la Casa de Cultură „Tudor Vornicu” aproximativ 2.500 de spectatori. Au fost trei zile în care s-au împletit evenimente de teatru, film și muzică și de care, cu siguranță, Dichi ar fi fost mândru.
Printre invitați s-au numărat Corina Chiriac, Mirela Vaida, Victoria Cociaş, Ileana Popovici, Adrian Păduraru, Smaranda Vornicu, Alin Oprea, Vlad Zamfirescu, Şerban Pavlu, Luminiţa Erga, Diana Roman, Ada Navrot şi Alexandru Jitea. Desigur, nu a lipsit familia, fiica Ioana Dichiseanu cu soțul ei, jurnalistul Adrian Artene, fiica lor, Anastasia (7 ani), și Simona Florescu, mama Ioanei și fosta soție a lui Dichi.
Nepoata lui Ion Dichiseanu, pe scenă cu mama și cu bunica
În cea de-a doua zi a festivalului, spectatorii au avut ocazia să o admire pe nepoțica lui Ion Dichiseanu, alături de mama și de bunica ei, într-un moment muzical, intitulat „Amintește-ți clipa”. S-a lăsat cu aplauze, dans și voie bună, notează organizatorii, pe pagina oficială a festivalului. Corina Chiriac, Mirela Vaida, Alin Oprea, Simona Florescu, Ioana Dichiseanu și Anastasia au fost artiștii care au urcat pe scenă, iar imagini puteți vedea în galeria de mai jos.
Anastasia are 7 ani și este fiica Ioanei Dichiseanu și a lui Adrian Artene. Frumoasă și talentată, micuța este dovada că dragostea de scenă se moștenește. Are o timiditate adorabilă, sinonimă cu inocența, cântă de la vârsta de 5 ani și urcă pe scenă însoțită de mama ei, Ioana, care promovează muzica fado în România.
Credit foto: Marina Bugs / Festivalul de Teatru, Film și Muzică „Ion Dichiseanu”
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 16Trei ani de la moartea lui Ion Dichiseanu
Ion Dichiseanu ne-a părăsit pe 20 mai 2021, la vârsta de 87 de ani. Este cunoscut pentru numeroase roluri interpretate pe scena Teatrului Nottara, apariţii în teatru TV şi radiofonic, dar şi pentru cele peste 50 de filme în care a jucat.
A debutat pe marile ecrane în 1961, în lungmetrajul „Darclée”, regizat de Mihai Iacob, film inclus în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes din acel an. Dichiseanu este cunoscut publicului din România pentru roluri din filme precum „Tunelul” (regia Francisc Munteanu, 1979), „Bătălie pentru Roma” (regia Robert Siodmak, 1968), „Trandafirul galben” (regia Doru Năstase, 1981), dar mai ales pentru personajul Pierre Vaillant din serialul de un succes incontestabil „Toate pânzele sus”, regizat de Mircea Mureşan în 1976.
Filmografia lui cuprinde titluri precum „Titanc Vals” (regia Paul Călinescu, 1965), „Revanşa” (regia Sergiu Nicolaescu, 1978), „Pentru patrie” (regia Sergiu Nicolaescu, 1978) şi „Pistruiatul” (regia Francisc Munteanu, 1986). La sfârşitul anilor ’80, Dichiseanu a colaborat şi cu Ion Popescu-Gopo pentru lungmetrajul „Maria şi Mirabela în Tranzistoria”. A filmat cu regizorul Radu Jude o scurtă apariţie în „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, film premiat cu Ursul de Aur la Berlinala 2021.
𝐀𝐛𝐨𝐧𝐞𝐚𝐳a-𝐭𝐞 𝐥𝐚 𝐧𝐞𝐰𝐬𝐥𝐞𝐭𝐭𝐞𝐫𝐮𝐥 𝐋𝐢𝐛𝐞𝐫𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮𝐟𝐞𝐦𝐞𝐢 – https://tinyurl.com/libertateapentrufemei și vei primi direct în inbox selecția celor mai importante știri ale zilei: vedete, sănătate, sfaturi practice, horoscop, religie, povești de viață.