Peste câteva zile va fi Crăciunul (n.r.: interviul a fost publicat în data de 23 decembrie). Este sărbătoarea dumneavoastră preferată?

Da, să știți că este… Și e sărbătoare mare la noi în familie, ne adunăm, facem pregătirile, gătim, mâncăm cu toții și ne bucurăm să fim împreună.

Ca reprezentant de seamă al tradițiilor românești, ce obiceiuri vă place să respectați?
Toate obiceiurile. Pregătim masa și bradul, îl așteptăm pe Moș Crăciun, primim colindătorii acasă, mergem noi la prieteni și îi vizităm.

Cu cine împodobiţi bradul? Vă ajută și nepoții, Ana (8 ani) și Darius (9 ani)?
Da, cu toții. Luam un brad mare și ne adunăm în jurul lui să îl împodobim toți: soția, copiii, ginerii.

Ce bucate alegeți pentru masa de sărbătoare?
Din toate cele tradiționale, pe care știu să le fac de când eram mic. Facem noi în casă tobă, lebăr, cârnați, sarmale, eu pregătesc și un pic de slănină… Dar pot să vă zic faptul că de 18 ani nu am mai mâncat carne de porc. Până anul trecut, când am fost în Maramureș și am reînceput cu șorici, cu de toate. Așa că și acum vom pregăti mai multe. Nu fac exces, îmi place să gust câte puțin din fiecare mai ales în ziua de Crăciun, a doua zi și de Anul Nou.

Aveţi vreo specialitate culinară pe care vă place să o pregătiţi singur sau împreună cu soția?
Eu nu gătesc, eu ajut. Tranșez toată carnea, fac genul acesta de pregătiri. Dar în rest, nici nu știu și nici nu îmi place să gătesc.

Câte persoane numără familia dv. de regulă în ziua de Crăciun?
Ne strângem cam 12 persoane la masă. Eu cu soția, fiicele cu soții, nepoții… suntem mulți. Și nu numai de Crăciun, ci și sâmbăta și duminica. Mai avem un parastas, o sărbătoare, o aniversare… Consider că acesta este cel mai frumos lucru: familia adunată în jurul mesei. Mai ales în vremurile de acum când acest obicei nu mai este chiar așa ca pe vremuri.

Simțiți că de Crăciun dați parcă timpul înapoi, în copilărie?
Da, eu simt mereu asta. Începând din 22 decembrie, cam pe acolo, eu sunt cu mintea la anii copilăriei, ai tinereții, când eram cu părinții, cu bunicii, mai apoi cu socrii. Încă de pe atunci munceam mult, eu mă ocupam de porci și făceam multe pentru Crăciun. Și acum, mai ales când soția mea fierbe în casă mirodenii și face mâncare, mă duce cu gândul la viața la țară, când toată lumea gătea, și mirosea tot satul a Crăciun.

Nepoții vă urmăresc la televizor, acum în emisiunea ”Poftiți la muncă” (Antena 1)?
Da, tot timpul se uită, la toate emisiunile. Mai ales Darius, ține minte tot, știe toate emisiunile, când am fost în Deltă sau în altă parte, când am fost cu Liviu sau cu altcineva. Le și am înregistrate și se mai uită și așa. Sunt mândri de mine. Însă ei nu înțeleg ce se întâmplă pe stradă. Când mergem și ne întâlnim cu oameni străini care mă salută, care se opresc să vorbească cu mine… Până acum vreun an ziceau că sunt colegii mei sau că ne cunoaștem de undeva. Îi las să înțeleagă ei singuri ce se întâmplă.

Ce înseamnă pentru dumneavoastră familia?
Totul. Pentru mine, de când m-am căsătorit și au apărut și copiii, familia e viața mea. Eu când vin acasă de oriunde, filmez câteodată și 6 luni prin țară, atunci când am băgat cheia în ușă am uitat tot. Toată greutățile, pentru că am ajuns acasă, la ai mei.

Care este marea dv. dorinţă în prezent?
În primul rând să fiu sănătos și eu și toată familia mea. Și să mergem cu școala de dans mai departe. Am văzut de 1 decembrie, când am dansat la un spectacol, cât de mult ne iubește lumea. Acolo, pe scenă, în fața a mii de oameni, cu tricolorul pe mine m-am simțit mai român decât toții românii la un loc.

Cum veţi petrece Revelionul?
Imediat după Crăciun plecăm în Bucovina și Maramureș, iar de Revelion o să fim la Colibița, în județul Bistrița Năsăud, acolo unde am și filmat pentru emisiunea ”Poftiți la muncă”. Este o zonă ca un Rai pe pământ. O să fiu doar eu cu soția de această dată. Apoi vom merge la Oncești, la finul Vasilică, își botează fetița.

ÎNTREBARE ÎNCUIETOARE

Cât de diferit este Nea Marin de pe micile ecrane față de ”Barbușor” din viața nepoților?
Diferit total! Adică și în viața de zi cu zi am energia asta, că sunt spirt, așa… Sunt Berbec și la mine nu e cale de mijloc! Dar acasă, cu ai mei, nu bat și nu alerg pe nimeni. (râde)

Nu pot trăi fără…

Familia mea – ”E sufletul meu.”
Dans – ”Mi-a oferit tot. Astăzi sunt ceea ce sunt datorită dansului și îl iubesc aproape la fel de mult ca pe familia mea. Și am considerat că trebuie să dau Cezarului ce e al Cezarului, cum se spune. Am văzut toată lumea și mi-am câștigat existența prin dans, așa că trebuie să îi dau totul. Să duc mai departe tradiția și să îi fac și pe tineri să îl iubească așa ca mine, pentru că jocul face parte din identitatea noastră, a poporului român.”
Oameni – ”Eu nu pot trăi singur. Să nu fiu înconjurat de oameni… Mai ales de toți tinerii ăștia pe care i-am învățat de 10 ani încoace să joace și cu care mă distrez foarte tare.”

Emisiunea ”Poftiți la muncă” se difuzează lunea și marțea, de la ora 20:30, la Antena 1.

 

Credit foto: Antena 1