Laforet, cunoscută pentru piese precum „Vendanges de l’amour“ şi „Viens, viens“ şi rolurile din „Plein soleil“ şi „Fille aux yeus d’or“,  a murit pe 2 noiembrie la vârsta de 80 de ani.

Familia actriței a anunțat că Marie Laforêt a murit în reşedinţa sa din Genolier, Elveţia.  Pe numele real Maïténa Marie Brigitte Doumenach şi poreclită „fata cu ochii de aur“, Marie Laforêt s-a născut pe 5 octombrie 1939, la Soulac-sur-Mer, Franţa.

Marie Laforêt a fost violată la vârsta de 3 ani

La vârsta de trei ani a fost violată de un vecin, dezvăluire pe care a făcut-o abia 35 de ani mai târziu, când a precizat şi că această traumă a determinat-o să-şi aleagă o carieră publică, dorind în acelaşi timp să-şi depăşească timiditatea.

„Timp de zeci de ani mi-a fost imposibil să vorbesc despre acest lucru. Dacă nu aş fi fost violată nu m-aş fi expus niciodată publicului aşa cum am făcut-o. Era împotriva timidităţii mele naturale. Am ales o carieră care să-mi ofere posibilitatea de a-mi exprima sentimentele“, spunea Marie Laforêt potrivit rfi.fr.

Cariera ei a început din întâmplare în 1959, când a înlocuit-o pe sora ei în ultima clipă într-un concurs de talente, „Naissance d’une étoile/ Naşterea unei stele“, pe care s-a întâmplat să-l şi câştige. A fost remarcată imediat de regizorul Louis Malle, care a distribuit-o în „Liberté“, film care însă nu a mai fost lansat niciodată.  11 ani mai târziu avea să devină pioniera genului World Music, inspirat din folk-ul american și european.

Nu l-a plăcut pe Alain Delon

Debutul  pe marile ecrane a venit în 1960 alături de Alain Delon în „Plein soleil“, de René Clément.  Totuşi, Marie Laforêt nu a rămas cu amintiri frumoase de la filmările cu Delon, aşa cum avea să mărturisească în 2004: „El nu este amuzant, nu este nici inteligent. E plin de el şi gol pe dinăuntru“.

Marie Laforêt  a fost considerată reprezentanta Noului Val Francez. În 1970, artista participa la Cerbul de aur. A impresionat atât prin vocea sa, cât și prin frumusețea spectaculoasă.

Pe adevăratul său nume Maitena Doumenach, artista s-a născut în sudul Franței. Marie Laforet lasă în urmă un repertoriu strălucit de nu mai puţin de 14 albume de studio în limba franceză. Ea cânta de asemenea în limba spaniolă, portugheză şi italiană.