Silviu Biriș este din nou student, la 47 de ani, fiind în anul IV, la Universitatea Teologică ”Iustinian Patriarhul”, secția Pastorală. El a îmbrăcat deja sutana de preot la sfârșitul anului trecut când a susținut și prima sa predică, la hramul Bisericii Sf. Ecaterina.

Despre legătura dintre teatru și teologie, actorul de la TNB susține că ”trebuie să ai har” și că simțea nevoia ”șlefuirii” în Teologie, și să cunoască oameni luminați care să-l conducă spre esențele creștinismului cum ar fi părintele Valerian, pustnic la o bisericuță din Masivul Buila-Vânturarița, nimeni altul decât fostul mare actor Dragoș Pâslaru, de la care susține că a învățat multe.

silviu-biris-in-bisericaSeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 8

”Încă nu ştiu dacă voi practica preoţia pentru că trebuie să trec prin practicarea canoanelor bisericeşti. În cazul meu, nu pot deveni preot decât dacă mă fac călugăr”, a declarat Biriș într-un interviu pentru money.ro.

Silviu Biriș a divorțat în 2016

Dacă se va face călugăr, Silviu va fi nevoit să renunțe definitiv la actorie. Actorul a explicat și motivul pentru care a decis să urmeze această cale.

” Când m-am apropiat de credință, de Biserică? Au fost momente când am simțit nevoia de Dumnezeu în viața mea. Nopți nedormite, gânduri, căutam răspunsuri pentru neînțelegerile mele. Liniștea mi-am găsit-o când mi-am dat seama că e trebuie s-o caut în Cel de Sus. Încerc să mă fac plăcut lui Dumnezeu. Ca mulți alții, am făcut greșeli mari în viață. Au fost momente când am simțit că sunt la pământ, am simțit nevoia de a fi mângâiat, să fiu iubit, cred că atunci am început să mă apropii de biserică”, a mai spus actorul pentru sursa citată.

„Am descoperit biserica într-un moment de răscruce, de criză personală, într-un moment în care totul s-a terminat, nu mai exista viață, în care nu mai găseai niciun scop, în care totul se năruia(…). A fost un moment în care m-am uitat în jurul meu și am găsit numai pereții albi. Exact atunci, am strigat și am strigat la un psiholog. Mulțumesc lui Dumnezeu că a fost un psiholog credincios, ancorat în biserică, și după mai multe ședințe de psihologie, mi-a zis: Tu ai nevoie de un duhovnic. Și am zis sigur, dar ce e ăla, de unde cumpăr, cât e kilogramul. (…) Mi-a explicat, m-am dus, și am bătut, spunând, ca la medic, acum, acum părinte scoateți durerea”, a spus Silviu, într-un dialog cu preotul Constantin Necula.

Îndrăgitul actor a mărturisit în lacrimi că duhovnicul a reușit să-i lipească sufletul ciob cu ciob.

„Am avut sentimentul că mi-a lipit sufletul ciob cu ciob, bucată cu bucată. Recunosc că și lacrimile sunt un dar și îi sunt recunoscător”, a mai spus Silviu.

Silviu Biriș a fost invitat recent în emisiunea Marianei Almășan de la Tvr 2, iar rpezentatoarea TV are doar cuvinte de laudă la adresa talentatului actori.

„Știți de ce-l iubesc eu pe actorul Silviu Biriș? Pentru că e bun. Bun actor, bun om, bun prieten. Lumea s-a crucit, cu ceva timp in urmă, cand a auzit ca Silviu s-a înscris la Teologie. “A luat-o razna!” – suna verdictul celor “mărunți”. Dar Silviu a mers inainte și s-a apropiat și mai mult de Dumnezeu, învațând din carți ceea ce, la un moment dat, i s-a părut a fi important pentru el. Anul acesta va absolvi. Nu știu câți l-au auzit vorbind despre noul său drum”, a scris Marina pe pagina ei de facebook, alături cu câteva imagini din emisiune în care Silviu îi învață pe români cum trebuie să te rogi corect.

Silviu Biriş a îmbrăcat hainele preoțești și a predicat pentru prima oară colegilor de an și credincioșilor de la Biserica Sf. Ecaterina, pe 25 noiembriecu ocazia hramului acesteia, paraclisul studenților teologi ortodocși din București.

”Să ne gândim, atunci când suntem ispitiți să ne pierdem din prețiosul timp pe care tot Dumnezeu ni l-a îngăduit pentru desăvârșirea noastră pedagogică în anii de studiu teologic,… [că] Sfânta Ecaterina nu și-a pierdut timpul nici măcar o clipă. L-a dat cu totul lui Hristos”, a spus Silviu Biriș.

Actorul a divorțat de Irina Cornișteanu,cu care are doi copii, în anul 2016. Totuși, Silviu Biriș ar putea beneficia de o scutire din partea ierarhiei, și să se căsătorească, întrucât a divorțat cu mult înainte să studieze teologia.

În cazul că va decide să facă acest pas și să se dedice cu totul preoției, Silviu Biriș va intra în grupul de actori care, după 1989, au preferat să renunțe la actorie în favoarea slujirii lui Dumnezeu și a Bisericii. Au mai ales acestă cale Dragoş Pâslaru, Mariana Buruiană, Răzvan Ionescu, Ovidiu Cuncea sau Mihai Coadă. Fiind obișnuit cu secena, Silviu se va acomoda foarte repede și cu posibila viitoare postură.

Citește și:

Mihai Bendeac, declarație de dragoste din partea Celiei! Cei doi s-au iubit cu foc

Ce ține Sofia Vicoveanca în traista nelipsită de la costumul popular. De ani buni îi păstrează acolo!