mirela-retegan1SeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7

Într-un interviu plin de emoție acordat Libertatea pentru Femei, Mirela Retegan ne-a spus despre cele mai recente campanii ale fundației, cine sunt beneficiarii acestora, dar și cum a început totul, despre experiența personală care a făcut-o să demareze acest proiect de succes, în urmă cu mulți ani.

Aveți în prezent o campanie numită Mesaje de Iubire pentru Copiii cu Branule, ajunsă deja la a treia ediție. Ce fel de cadouri s-au strâns pentru copiii din secțiile de oncopediatrie, pentru că știm că ei au fost beneficiarii?

În plină pandemie am inițiat această campanie „Mesaje de Iubire pentru Copiii cu Branule”, am vrut să știe că nu i-am uitat. Ideea de început a campaniei este că fiecare copil primește un cadou. Mi-am dorit ca pachetele să conțină cel puțin o jucărie, un tricou, o carte, dar și produse de igienă personală.

Mi-am dorit foarte tare și am si reușit ca la fiecare copil să ajungă și un mesaj video personalizat, cu numele lui, de la personajele din Gașca Zurli și de la mai multe personalități din viața publică, artiști, cântăreți, influenceri.

Este, probabil, una dintre cele mai frumoase campanii din tot ce am facut eu până acum, pentru că a prins viață în vremuri si în condiții extreme. Campania de anul acesta vine cu ceva special în plus față de ce am făcut în anii anteriori. De data asta ne propunem ca, zi de zi, în secțiile de oncopediatrie, să ridicăm nivelul de speranță al copiilor și părinților care sunt acolo.

În fiecare zi, copiii din secțiile de oncopediatrie o să aibă parte de o surpriză pregătită de noi, pentru ca ei să aibă un motiv să aștepte ziua de mâine și să se gândească: “Mâine ce mesaje de iubire primim? Astăzi cine vine la noi?”. Într-o zi o să vină un clovn, într-o zi un magician, într-o altă zi un actor care le citește o poveste, în alte zile creăm evenimente în saloane sau le trimitem cadouri.

Nu îi putem vindeca de cancer, dar le putem da putere să lupte”

Cum au reacționat copiii cărora v-ați adresat? Aveți un feedback de la ei?

Daaaaa, feedback-ul este minunat. Uneori poate fi copleșitor, dar bucuria din ochii lor când ne văd, chiar și de la geam, ori când primesc jucării e ceva ce nu poți să uiți vreodată.

Iar mesajele și îmbrățișările pe care le oferim și primim deopotrivă rămân cu noi mereu. Poate și de aceea facem acest lucru.

E foarte greu să faci astfel de lucruri, bagajul emotional e foarte puternic. Copiii au nevoie de astfel de momente în care să uite că stau legați 24h de perfuzie, părinții lor au nevoie să știe că ne gândim la ei. Nu, nu îi putem vindeca de cancer, dar le putem da putere să lupte. Să se țină tari pentru copiii lor.

E sărbătoare de fiecare data când ne ducem la ei, iar cel mai mult mă bucură că avem inclusiv susținerea cadrelor medicale, de la infirmieri și șefi de secție ori directori de spitale.

”Hai să ne relaxăm și să acceptăm că nu suntem părinți perfecți!”

Ați organizat recent conferinta ”Nu suntem părinți perfecți!”. Ce ne puteți spune despre aceasta? Ce înseamnă să fii un părinte perfect imperfect?

Conferința „Nu sunt un părinte perfect” a plecat de la ideea de a-i relaxa puțin pe părinții români, care trăiesc cu o anxietate foarte mare de a citi tot ce se scrie despre parenting, de a participa la toate cursurile posibile, de a asculta toate sfaturile, sunt cu căștile în urechi pe toate podcasturile. Sunt disperați să înmagazineze toate informațiile posibile pentru că își doresc să fie părinți perfecți.

Nu mai e loc de perfecțiune. Hai să ne relaxăm și să acceptăm că nu suntem părinți perfecți, dar suntem cei mai potriviți părinți pentru copiii noștri! Să ne relaxăm și să găsim cele mai bune ancore în a ne aminti în fiecare zi ca a fi părinte e în primul rând o mare bucurie. Facem și o faptă bună, pentru că fondurile strânse în urma conferinței merg către campania Mesaje de Iubire.

Din punctul dvs de vedere, care este cea mai mare greșeală pe care o poate face un părinte?

Din păcate, de multe ori părinții sunt primii care le pun etichete copiilor lor. Prezintă lumii problema ca pe o scuză pentru situația în care cineva i-ar condamna. Părinții sunt primii care se tem să-și arate dragostea pentru copiii lor de frica lumii și încearcă să-și țină copiii departe de toată lumea care ar putea să îi rănească.

Ei uită sau nu știu că niciun copil nu poate fi rănit de nimeni atâta timp cât se știe acceptat și iubit de mama și de tatăl său.

Dacă ar fi să dați un singur sfat părinților, care ar fi acela?

Stă în puterea noastră, a părinților, să îi ajutăm să se placă așa cum sunt. Noi putem să fim dovada că ei sunt iubiți pur și simplu. Iubindu-le sufletul, ei vor înțelege că dragostea noastră e dincolo de timp și spațiu și asta îi va face puternici. Și fericiți.

Care este greșeala pe care dvs poate v-ați reproșat-o la un moment dat?

La un moment dat, m-am trezit că făceam tot ce am urât la mama mea. Pentru că ea a fost modelul pe care l-am avut. Am fost extrem de riguroasă și de pretențioasă. Mă întâlnesc cu foști angajați care mă cunosc de 21 ani, de când am născut-o pe Maya, și care nu mă recunosc acum. Pentru că, atunci, nu se putea ține ritmul cu mine, eram convinsă că toată lumea trebuie să facă tot ce fac și eu.

Când mi-am dat seama că eu, dacă voi continua în acest ritm, nu-i voi lăsa spațiu copilului meu să se dezvolte, am învățat să nu mai fac ceea ce eu văzusem la mama mea. Am învățat să o las să ia decizii, am învățat să o las să greșească, am învățat să îi dau încredere că eu o voi înțelege de fiecare dată când va greși și că ea poate să vorbească cu mine despre greșelile ei. La fel și eu. Vorbesc cu Maya despre greșelile mele, și despre cele din trecut și despre cele din prezent.

Care e cel mai bun sfat sau cea mai bună lecție de viață de care ați avut în parte în misiunea de mamă?

Ne luăm în serios rolul de părinte și uităm cât de important este pentru copiii noștri să fim buni, nu perfecți. Să fim simpatici, nu corecți. Să fim înțelegători, nu drepți.

Să pierzi ceva mic e mult mai bine decât să pierzi ceva mare. Și ce e mare în accepțiunea mea? Fericirea. Sănătatea. Libertatea. Pacea! Acestea sunt cele mai mari și mai valoroase comori pe care un om le poate deține.

Din experiența de mamă divorțată care a ajuns la înțelepciune: ”Am pus fericirea copilului meu înaintea nefericirii mele”

Cu ani în urmă ați divorțat. În ce relație sunteți acum cu fostul soț și cum ați ajuns în acest punct? Ce sfat ați da celor care trec acum prin această situație?

Am pus fericirea copilului meu înaintea nefericirii mele, am închis ochii, am strâns din dinţi şi am muncit foarte mult pentru ca relaţia dintre noi să funcţioneze într-un climat favorabil copilului.

Mama mea mi-a spus toată viaţa: „Celălalt cu ce crezi că e mai special ca tine? Crezi că are 4 mâini şi 3 picioare? Are tot 2 mâini, 2 picioare, doi ochi, o gură, nu există niciun motiv pentru care, dacă munceşti suficient de mult şi îţi doreşti din tot sufletul ceva, să nu reuşeşti”. Aşa am crescut, aşa am învăţat, aşa funcţionez, asta dau mai departe.

Vezi și Poate plânge și cea mai puternică femeie? Mirela Retegan, invitata lui Mihai Morar în podcastul „Fain & Simplu” (P)

Citește și:

Anca Serea și copiii, probleme de sănătate în familie: „E îngrozitor! A circulat în familie. Suntem pe tratament toți!”

Mădălin Voicu, atac vehement la adresa artiștilor și a muzicii de azi: “E un fel de asasinat”