„O noapte de vară, acum aproape douăzeci de ani. Spitalul Universitar din Bucureșți. Mă pregăteam să întru în scena pe care o aveam de jucat la ultimul etaj al clădirii, alături de doamna Rodica Tapalagă în filmul «Sistemul Nervos», al regizorului Mircea Daneliuc. În capătul holului era liftul. Înăuntru, cu un deget apăsat pe butonul ce ținea ușile deschise, Mitică Popescu fuma. «Hai, zice, aleargă și tu că nu mai pot să-l țin» – știa că nu pot alerga, în spital nu se face zgomot. Am intrat în cabină și am așteptat.

El a tras un fum (calm, foarte calm), m-a privit și m-a-ntrebat: ”Tu ești Mircea?”. Cu ochii la degetul pe care continua să-l țină pe buton i-am răspuns zâmbind «Da-mpărate!». «Trage-ți halatul la spate» – abia atunci mi-am dat seama că halatul pe care-l purtam, larg, pufos, vișiniu, bloca sistemul care dădea voie ușilor de la lift să se-nchidă… De-atunci ne-am mai văzut de câteva ori, prin culisele unor emisiuni tv. «Tu ești, Mircea?», mă-ntrebă. «Trage-ți halatul la spate» îi răspundeam și râdeam amândoi. Mitică Popescu, de azi, nu mai e. Îi port această amintire plină de haz, duioșie și, cumva, recunoșțință”, este povestea pe care Mircea Radu a spus-o, pe pagina lui de Instagram.

Reacțiile artiștilor la moartea lui Mitică Popescu

Valentin Teodosiu, bun prieten cu regretatul Mitică Popescu, și-a exprimat tristețea, și pe Facebook. „A plecat dintre noi şi dragul meu prieten, Nea Mitică Popescu! Acum câteva săptămâni am fost la un şpriţ şi a fost tare bucuros! Dumnezeu să-l ierte şi să-l aibă în paza sa!”, a scris Valentin Teodosiu, pe Facebook. 

Mitică Popescu și Valentin Teodosiu. Foto: Facebook
Mitică Popescu și Valentin Teodosiu. Foto: Facebook

„Am avut șansa să joc cu el peste 300 de spectacole, cu «Desculț în parc», unde nea Mitică îl juca magistral pe Velasco, vecinul excentric al celor doi tineri proaspăt căsătoriți. În atâția ani, cât am jucat, am râs mult împreună și îi ascultam de fiecare dată cu interes poveștile despre marii actori din generațiile trecute, pe care ii evoca mereu cu drag și, mai ales, cu respect. Mulțam frumos pentru ce am învățat de la tine, domnule Mitică Popescu! Drum lin printre stele”, este mesajul lui Ștefan Bănică.

„Nici nu știu ce să spun, cum să formulez. Cu fiecare om care dispare, care este furat sau umilit, se zguduie casa culturii neamului românesc. Mitică Popescu a fost un actor special. L-am iubit și pentru că am iubit-o și apreciat-o pe Leopoldina Bălănuță, regretata lui soție. Acum, Mitică și Leopoldina poate că s-au reîntâlnit în cer. S-au iubit foarte mult. Cine mai știe, însă, ce mai e și în cer”, a declarat Dorel Vișan, la România TV.

Citește și: Mitică Popescu și Leopoldina Bălănuță, uniți de o iubire imensă: „Te iubesc atât de mult, încât aș vrea să mori înaintea mea”

Citește și: Mitică Popescu a murit. Marele actor avea 86 de ani