17 decembrie, ziua în care ne-am luat „adio” pentru totdeauna de la Mircea Diaconu, actorul care a murit pe 14 decembrie, la vârsta de 74 de ani, de cancer la colon. Mircea Diaconu a fost înmormântat la cimitirul Săftica, în prezența familiei și a câtorva apropiați, printre care și fostul președinte al României, Emil Constantinescu, cel care a ținut și un discurs la căpătâiul actorului, după cum anunță Cancan.ro, care publică și imagini de la ceremonie.
Mircea Diaconu a fost înmormântat cu onoruri militare, având în vedere că în anul 2000 a fost decorat cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Ofițer, pentru realizările remarcabile artistice, dar și pentru modul în care a promovat cultura. Sicriul a fost acoperit cu tricolorul României și înconjurat de patru militari, așa cum prevede regulamentul funeraliilor organizate cu onoruri militare.
Funeraliile cu onoruri militare se organizează pentru militarii decedaţi în activitate, în rezervă sau în retragere şi veterani de război, precum şi pentru persoanele decedate decorate cu ordine naţionale, la solicitarea familiei, sau autorităţilor locale, adresată comandantului garnizoanei.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 13Soția și fiica lui Mircea Diaconu, imagini dureroase la priveghiul de la Nottara
Sicriul cu trupul neînsuflețit al lui Mircea Diaconu a fost depus luni, 16 decembrie, în foaierul Teatrului Nottara, un loc cu o însemnătate aparte pentru cariera sa.
Actrița Diana Lupescu, căsătorită de mai bine de 4 decenii cu Mircea Diaconu, nu s-a dezlipit de sicriul cu trupul neînsuflețit și a fost consolată de Rodica Mandache, dar și de Norica Nicolai, cea care l-a susținut în 2019, când actorul a candidat la alegerile prezidențiale.
Puțin mai retrasă (în imaginea de mai jos, Ana este în spate, central), fiica regretatului actor este vizibil afectată de moartea tatălui ei. FOTOGRAFII: Dumitru Angelescu / LIBERTATEA
Impresionant este și mesajul pe care familia a ales să îl scrie pe coroana albă de flori. „Mircea, te iubim o veșnicie! FAMILIA TA”.
Mircea Diaconu rămâne în istoria teatrului şi cinematografiei româneşti, după o carieră de peste 50 de ani, ca Brânzovenescu din spectacolul „O scrisoare pierdută”, taximetristul Radu Petrescu din filmul „Buletin de Bucureşti” sau profesorul Ovidiu Gorea din remarcabilul „Filantropica” sau Iordache în „De ce trag clopotele, Mitică?”.
𝐀𝐛𝐨𝐧𝐞𝐚𝐳a-𝐭𝐞𝐥𝐚𝐧𝐞𝐰𝐬𝐥𝐞𝐭𝐭𝐞𝐫𝐮𝐥𝐋𝐢𝐛𝐞𝐫𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮𝐟𝐞𝐦𝐞𝐢 https://tinyurl.com/libertateapentrufemei și vei primi direct în inbox selecția celor mai importante știri ale zilei: vedete, sănătate, sfaturi practice, horoscop, religie, povești de viață.
Citește și: Ce avere avea Mircea Diaconu. În ce investise fostul europarlamentar