Născut pe 24 februarie 1974, Mircea Badea avea 3 ani pe 4 martie 1977, atunci când s-a produs seismul cu magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter, cu efecte devastatoare asupra țării noastre. Prezentatorul TV a povestit că se mai află în viață doar datorită bunicii sale, care în momentul cutremurului din ’77 l-a protejat cu trupul ei.
Femeia s-a a așezat peste pătuțul în care se afla Mircea Badea, iar cărămizile au căzut peste ea. „Eu mai sunt în viață pentru că bunica mea – Dumnezeu să o odihnească – s-a pus peste patul în care eram și au căzut cărămizile peste bunica”, a spus Mircea Badea la Antena 3 CNN, potrivit Fanatik.ro.
„Eu încerc să nu prea privesc imaginile de la cutremurul din Turcia. Sunt absolut sinistre. Sunt mai sensibil la acest subiect și nu fac față foarte bine la aceste tragedii. Sigur că s-ar putea întâmpla și la noi, așa cum s-a întâmplat și în 1977”, a mai spus Mircea Badea.
Personalități care au murit la cutremurul din ’77
Cutremurul din 4 martie 1977 s-a petrecut la ora 21:22:22 și a durat 55 de secunde. În Capitală au căzut 32 de blocuri și clădiri mari. Alte peste 130 au fost grav avariate. Mormane de ruine au ajuns clădirile de la Lizeanu-colț cu Ștefan cel Mare, Continental-Colonadelor, Dunărea, Scala, Casata și Nestor.
Potrivit Historia.ro, sub darâmaturile blocului de la Colonadelor și-au găsit sfârsitul: Toma Caragiu, Alexandru Bocăneț, Doina Badea împreună cu soțul și cei doi copii, poeta Veronica Porumbacu, criticul Mihai Petroveanu, poetul A.E. Baconski și soția sa. Din fericire, poeta Ana Blandiana nu se află în acel moment în imobil, fiind internată cu câteva zile înainte în spital.
Ca prin minune, soțul, scriitorul Romulus Rusan, a fost găsit în viață sub mormanul de moloz. Alexandru Ivasiuc moare lovit de o piatră, în fața blocului Scala, care s-a prăbușit.
Pe 5 martie, se dau primele cifre ale dezastrului: 508 morți. 2.600 de răniți. Printre cei morți au fost descoperiți și criticul literar Mihai Gafița, actrița Eliza Petrăchescu, iar cascadorul Tudor Stavru a murit în timp ce căuta supraviețutori.
În timpul cutremurului din ’77, au murit fetele gemene ale Marioarei Zăvoranu, Camelia și Adriana, surorile mai mari ale Oanei Zăvoranu.
Fetițele aveau nouă ani și jumătate când au pierit sub dărâmăturile blocului Casata, din zona Piața Romană, care s-a prăbușit în urma seismului.
Fetițele gemene erau eleve în clasa a II-a. La cutremur au pierit și părinții adoptivi ai Marioarei, familia Radu, dar și unchiul și mătușa ei. 4 martie 1977 a fost ultima zi când Marioara Zăvoranu i-a văzut pe toți în viață. Blocul de la Casata, din Piața Romană, nu a rezistat seismului, prăbușindu-se în doar câteva secunde. Oana avea patru ani la acea vreme.
Citește și: Putem anticipa cutremurele mari? Și în ce măsură?
Citește și: Ce faci înainte, în timpul și după cutremur. Sfaturi care îți pot salva viața