Sportiva Mihaela Cambei (21 de ani) a câştigat, miercuri seară, medalia de argint în competiţia de haltere de la Jocurile Olimpice, la categoria 49 kilograme. Este a opta medalie obţinută de Team Romania la Paris și prima clasare feminină pe podiumul olimpic din istoria halterelor româneşti.
“Este concursul vieţii mele pentru care m-am antrenat doi ani de zile. La final am simţit că îmi rămâne mâna pe podium, pentru că am avut un cârcel foarte mare la mână, la gât şi deget, cotul mă durea foarte tare, dar am zis că ori la bal, ori la spital. Eu nu am stat să fac calculele, am vrut să îmi fac încercările. Nu ştiu ce s-a întâmplat, care cum a ridicat.
Dacă rata chinezoaica, ne cânta imnul în această seară, dar eu sunt mândră de ce am reuşit să aduc, pentru că este prima medalie olimpică din istorie la haltere feminin. Această medalie înseamnă absolut totul pentru mine, toată cariera mea de 11 ani. M-am luptat mult pentru ea şi cred că ăsta este visul oricărui sportiv. Eu sunt foarte mândră de ceea ce am obţinut”, a declarat Cambei, după concurs, citată de News.ro.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 10Ea a menţionat că nu a mai aruncat niciodată atât într-un concurs. “Mi-a fost un pic teamă, dar am încercat să trag cu disperare. Atmosfera a fost foarte mişto şi cred că asta m-a ajutat foarte mult, pentru că agitaţia în general pe mine mă ajută să fiu şi mai puternică decât sunt, adrenalina mă ajută să fiu mai puternică. Toţi românii care m-au susţinut în această seară şi au strigat pentru mine m-au ajutat foarte mult”.
“Această medalie o dedic antrenorul lui meu, Valeriu Calancea, care m-a suportat în tot acest timp, părinţilor mei, lui Dumnezeu, care a fost alături de mine şi m-a scos sănătoasă din această competiţie şi întregului staff care a fost alături de mine. Am sărutat greutăţile la final pentru că au fost prietenoase cu mine şi ele m-au ajutat. Acest moment este fix aşa cum mi l-am imaginat şi medalia are fix aceeaşi culoare”, a precizat vicecampioana olimpică.
“De doi ani muncesc pentru acest vis. La aruncat tactica a fost orice ar fi să reuşesc. Mi s-a pus un cârcel foarte mare la mâna stângă, dar am zis că “ori la bal, ori la spital”. Mă aştepta să câştige chinezoaica, pentru că a ridicat mult mai mult. Mă simt extraordinar de bine. Este un sentiment pe care nu cred că îl pot descrie decât sportivii.
Este foarte grea medalia, dar această medalie pentru noi înseamnă extraordinar de mult, doi ani de muncă”, a spus Cambei la TVR. “Părinţilor mei vreau să le spun: “Mami, tani, am reuşit!” Nu mă aşteptam să iau argint, dar speram la un bronz”, a adăugat sportiva.
Ea a avut şi un mesaj pentru fetele care vor să înceapă acest sport: “Trebuie să fie serioase, să se apuce de treabă. Seriozitate, să-şi urmeze visul şi să nu renunţe”.
Mihaela Cambei a adus a 12-a medalie pentru haltere în istoria participărilor României la JO
Mihaela Valentina Cambei a adus a şaptea medalie de argint pentru haltere în istoria participărilor la Jocurile Olimpice. Este a 12-a medalie pentru haltere la general, notează News.ro, dar prima medalie olimpică din istorie la haltere feminin.
România a câştigat două medalii de aur la Jocurile de la Los Angeles din 1984, prin Petre Becheru (82,5 kg) şi Nicu Vlad (90 kg).
Şase medalii de argint au fost obţinute prin Nicu Vlad (Seul 1988 – 100 kg) şi Vasile Groapă (100 kg), Ştefan Tasnadi (110 kg), Gelu Radu (60 kg), Andrei Socaci (67,5 kg) şi Petre Dumitru (90 kg) – toate la Los Angeles – 1984.
Trei medalii de bronz s-au obţinut prin Nicu Vlad (108 kg – Atlanta – 1996), Traian Ioachim Cihărean (52 kg – Barcelona – 1992) şi Dragomir Cioroslan (75 kg – Los Angeles – 1984).
Mihaela Cambei, în vârstă de 21 de ani, declarată anul trecut cea mai bună halterofilă a Europei, se află la prima participare la o competiţie olimpică.
Pe ce loc se află acum România în clasamentul pe medalii
România a urcat pe locul 14 în clasamentul pe medalii la Jocurile Olimpice de la Paris, după ce tricolorii au obţinut trei medalii de aur, patru de argint şi una de bronz în 12 zile de competiţie.
Lider al clasamentului este SUA, cu un total de 94 de medalii, dintre care 27 de aur, 35 de argint şi 32 de bronz.
Pe locul doi este China, cu 65 medalii. Chinezii au 25 medalii de aur, 23 de argint şi 17 de bronz. Australia este pe trei, cu un total de 41 de medalii (18 aur, 12 argint, 11 bronz).
În afară de medalia de argint a Mihaelei Cambei, România mai are şapte medalii câştigate la Paris: trei de aur, trei de argint şi una de bronz.
La canotaj, au urcat pe prima treaptă a podiumului echipajul Andrei Cornea/Marian Enache la dublu vâsle masculin şi echipajul feminin de opt plus unu (Maria Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuţa Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Simona Radiş, Victoria Ştefania Petreanu).
Au obţinut argintul olimpic Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş la dublu vâsle feminin, Ioana Vrînceanu şi Roxana Anghel la dublu rame feminin şi Gianina van Groningen şi Ionela Cozmiuc la dublu vâsle feminin categorie uşoară.
La înot, David Popovici a câştigat medalia de aur la 200 m liber şi bronzul la 100 m liber.