Nutriționistul Mihaela Bilic, absolventă de Medicină, e de părere că o astfel de dietă „este o mare vrăjeală!” și a explicat și de ce.

”Regimul pe grupe de sânge e o mare vrăjeală. A fost la modă în anii ’90 și multe vedete de la Hollywood, printre care Demi Moore și Elizabeth Hurley, l-au urmat.

Este vorba de regimul bazat pe grupele de sânge. Inventat de naturopatul american Peter d’Adamo, regimul promitea un slăbit eficient și scăderea riscului de boli cronice dacă consumai alimentele potrivite grupei tale sangvine. Specialistul afirma că metabolismul și reacția organismului la mâncare este diferită de la o grupă la alta”, a scris nutriționistul într-o postare recentă pe Facebook.

În ce constă dieta grupelor de sânge

A și explicat în ce constă așa-zisa ”dietă”. ”Persoanele cu grupa 0 sunt considerate vânători și pot mânca mai multe proteine, dar trebuie să reducă cerealele și produsele lactate.

Cei cu grupa A sunt agricultori și vor pune accentul pe cereale, legume și fructe, iar lactatele și carnea roșie vor fi eliminate.

Cei cu grupa B sunt considerați echilibrați, au de eliminat porumbul, grâul, leguminoasele boabe și carnea de pui. În schimb au chimie bună cu produse lactate, carnea, ouăle și legumele verzi.

În grupa AB avem oamenii moderni, care îmbină stilurile vegetarian și carnivor moderat. Pentru ei să recomandă lactate fructe de mare și legume, iar carnea roșie cu moderație”.

Cu toate acestea, cu totul altfel stau lucrurile, e de părere nutriționistul: ”Deși cartea lui Adamo a fost vândută în mai mult de 7.000 de exemplare și tradusă în 52 de limbi, la baza acestor afirmații nu a existat nicio demonstrație științifică.

Printre cei care au contestat teoria lui Adamo a fost și un grup de cercetători canadieni, care au făcut un studiu pe 1.455 de participanți. Timp de o lună, aceștia au urmat dieta potrivită fiecărei grupe de sânge, însă rezultatele au fost identice cu rezultatele obținute printr-o cură de slăbire obișnuită.

Prin urmare, ”Felul în care o persoană reacționează la un regim nu are nicio legătură cu grupa lui de sânge, ci cu capacitatea de a respecta o dietă săracă în calorii, cu conținut redus de zahăr și grăsimi.

Cu alte cuvinte, orice cură de slăbire funcționează, dacă te ții de treabă! Nu grupele de sânge sunt secretul, ci moderația și abținerea de la mâncare.

Nu vă amăgiți! Din zahăr, făinoase și grăsime ne îngrășăm cu toții, indiferent de grupa de sânge”, a conchis Mihaela Bilic.

Efectele postului asupra organismului: „Beneficiile sunt spectaculoase”

Și pentru că a început postul, nutriționistul a explicat și care sunt beneficiile acestuia, scoase la iveală de multe studii științifice și necontestate de nimeni.

Postul este perioada perfectă de a ne curăța atât organismul, cât și sufletul. Dacă vorbim despre prima, medicul nutriționist Mihaela Bilic spune că putem obține efecte miraculoase dacă ne abținem de la mâncare pe bază animală timp de câteva zile, însă efectele și mai uimitoare apar în momentul în care decidem să ținem post negru.

Nutriționistul dezvăluie faptul că atât ficatul, cât și celelalte organe vor avea doar de câștigat, dacă vom face o pauză de la mâncare pentru mai multe ore.

„În funcție de puterea noastră și de voința de a ne abține de la mâncare, ar fi bine să facem o pauză completă de la mâncare măcar o dată pe lună. Pentru că beneficiile pe care le are organismul din această oprire a alimentației sunt spectaculoase.

75% din energia noastră vitală este cheltuită pentru digestie și metabolism. Dacă vrem să ajutăm organismul și ficatul în special, e bine să îi dăm o pauză. Și cea mai bună pauză nu este să mâncăm alimente de origine vegetală, ci să nu mâncăm.

Fără hidratare corectă organismul este pus într-un impas, nu poate elimina toxinele, însă mâncarea nu este obligatorie”, a explicat medicul nutriționist Mihaela Bilic, într-o intervenție televizată.

Ce să mâncăm în post, ca să nu ne îngrășăm

Când vine vorba de alimentele pe care ar trebui să ne axăm în post, ca să nu acumulăm kilograme în plus, Mihaela Bilic spune că legumele trebuie să primeze.

Totuși, nu trebuie să pregătim mâncarea cu foarte mult ulei, pentru că efectele sănătoase ale legumelor vor fi anulate.

„Ar fi bine să punem accentul pe legume, indiferent că sunt proaspete, congelate, în conservă, pe ciorbe, pe tocănițe, adică să gătim legumele, dar fără mult ulei, cu suc de roșii, băgate la cuptor.

Nu este nicio problemă dacă între legume apare și cartoful. Dacă facem pilaf sau paste, nu trebuie să punem ulei din belșug, pentru că acolo sunt multe calorii. Într-o lingură de ulei avem 100 de calorii. Punem condimente, ierburi aromate, pentru a da gust.

Putem să mai facem și mâncărică de orez cu praz, fără mult ulei. Chiar și sarmalele de post sunt bune, dacă nu le fierbem în ulei, le putem pune borș sau să găsim altă metodă în care să nu fie prezent uleiul.

Ciupercile dau gust foarte bun, condimentele. Noi, ca români, trăim din păcate cu credința conform căreia mâncarea trebuie să aibă ulei, ca să aibă gust. Nu ne dăm seama că avem mai mult gust în condimente și în ierburi aromate decât în ulei.

Deci legume multe la masă, mâncați mai rar și mai puțin, hidratare multă, ceaiuri, infuzii de plante.”, a declarat recent Mihaela Bilic pentru Spectacola.

Ce spune despre fructe

Chiar dacă fructele ar putea părea sănătoase, medicul nutriționist spune că nu ar trebui să abuzăm de ele. Le putem consuma însă ca desert, dar moderat.

Când vine vorba de produsele de patiserie, aici există o interdicție destul de mare, atât pentru sănătate, cât și pentru siluetă.

„Atenție mare însă și la fructe. Dacă mâncăm în exces, tot ficatul trage greul și cu ele. Le putem consuma ca și desert natural și sănătos. Putem consuma fructe uscate, caise, prune, sunt în regulă fructele de sezon.

Singura condiție este să nu mâncăm produse de patiserie și de cofetărie cu multă grăsime vegetală și cu zahăr, chiar dacă sunt de post. Din punct de vedere nutrițional, decât să ții post cu asemenea alimente, mai bine nu ții deloc.

Se abuzează, toată lumea își cumpără pateuri, produse de patiserie cu grăsime vegetală, e teribil pentru organism, este într-o grea încercare. ”, a continuat medicul nutriționist.

Vezi și Dieta-minune a Luminiței Anghel. Are 53 kg la 54 de ani: „Reușesc să îmi mențin greutatea cu multă muncă și efort”

Citește și:

Kitty Cepraga vrea să își refacă viața după divorț: „Nu m-am născut la mănăstire!”. În ce relații e acum cu fostul soț

Povestea tristă a regizoarei Sanda Manu, care a ajuns, la 89 de ani, într-un azil. Cum a găsit-o acolo actorul Radu Gheorghe: „Inima mea s-a frânt. Mi-am înghițit lacrimile”