Monarhul a scos în evidență valoarea autodisciplinei pe timpul pandemiei, într-un mesaj special difuzat duminică la TV, radio și în social media.

Într-un discurs extrem de rar, rostit pe un ton personal și nu oficial, suverana a recunoscut suferința, durerea și dificultățile financiare cu care se confruntă britanicii în aceste “vremuri de perturbare”.

Regina a mulțumit personalului Serviciului Național de Sănătate (NHS) și lucrătorilor-cheie și a subliniat rolul important pe care îl poate juca orice om.

“Împreună combatem această boală și doresc să vă asigur că dacă rămânem uniți și determinați atunci o vom depăși” a spus regina.

Suverana a lăudat răspunsul publicului la această uriașă provocare pe care o constituie pandemia: “Sper că în anii următori, toată lumea va putea să se mândrească cu modul în care a răspuns la această provocare. Iar cei care vin după noi vor spune că britanicii acestei generații au fost la fel de puternici ca oricare alții.”

“Atributele autodisciplinei, ale determinării cu bună dispoziție și empatie caracterizează în continuare această țară” a mai spus suverana.

A patra adresare

Este a patra oară în timpul domniei sale de 68 de ani când regina face o adresare extraordinară națiunii.

Prima oară a fost în ianuarie 1991, cu prilejul participării forțelor armate britanice, al căror comandant suprem este, la primul război din Golf, a doua oară în septembrie 1997 după moartea Dianei, fosta soție a Prințului moștenitor Charles, și a treia oară în martie 2002, la moartea Reginei Mamă, la vârsta de 101 ani.

Dar prima ei adresare a avut loc într-un alt moment de cumpănă, în 1940, la vârsta de 14 ani, în calitate de prințesă moștenitoare, de la Castelul Windsor, când Marea Britanie se lupta singură împotriva Germaniei naziste.

“Îmi aduc aminte de prima adresare pe care am făcut-o în 1940, împreună cu sora mea. Noi, în calitate de copii, ne-am adresat copiilor care au fost evacuați din casele lor și trimiși în siguranță. Azi, mulți vor avea un sentiment dureros de separare de cei dragi”, a spus regina.

Mesajul de duminică, adresat Regatului Unit și Commonwealth-ului – fostul Imperiu Britanic – dar care a reamintit că întreaga omenire este afectată, s-a încheiat pe un ton de încurajare
“Vom reuși și acest succes va aparține fiecăruia dintre noi. Ar trebui să fim reconfortați de faptul că, deși mai avem destul de răbdat, zilele mai bune vor reveni. Vom fi din nou cu prietenii noștri. Vom fi din nou cu familiile noastre. Ne vom întâlni din nou. Dar, pentru moment, vă trimit mulțumirile mele și cele mai calde salutări vouă, tuturor” a încheiat suverana.

Mesajul a fost filmat la Castelul Windsor de un singur cameraman BBC, care purta echipament de protecție, cu toți ceilalți membri ai personalui tehnic aflați într-o altă cameră.

Vezi și Veste îngrijorătoare: 30% din bolnavii de coronavirus nu sunt detectați de testele actuale

Citește și: