Cuprins
Marius Ţeicu s-a născut la 9 mai 1945, la Reşiţa, dar a copilărit la Timişoara. Compozitor, solist vocal, instrumentist, orchestrator şi dirijor, a absolvit Conservatorul ”Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, specialitatea dirijorat (1963-1968).
S-a remarcat în 1966 ca membru al grupului Dixie 67, devenit Modern grup, alături de Petre Magdin şi Marcel Dragomir, se arată în biografia publicată de Agerpres. Modern grup îi lansează primele compoziţii, care atrag atenţia realizatorilor de emisiuni muzicale de la radio şi televiziune.
Compoziţiile sale, peste 500 la număr (”Am alergat după o stea”, ”Iubire”, ”Doar pacea”, ”Clipe de viaţă”, ”Da, da, da”, ”O portocală”), sunt legate de cariera unor interpreţi de succes ai muzicii uşoare româneşti – Margareta Pâslaru, Marina Voica, Anda Călugăreanu, Aurelian Andreescu, Mihai Constantinescu, Olimpia Panciu, Dida Drăgan, Angela Similea, Adrian Romcescu, Silvia Dumitrescu, Anca Ţurcaşiu, Mirabela Dauer, Monica Anghel, Corina Chiriac, Loredana Groza, Aurelian Temişan, Adrian Daminescu – dar şi de repertoriul unor soprane ca Bianca Ionescu sau Daniela Vlădescu, conform site-ului compozitorului, http://www.mariusteicu.ro.
:contrast(8):quality(75)/https://thumbor.unica.ro/unsafe/920x0/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/2022/11/ionel-tudor-marius-teicu-daniel-iordachioaie.jpg)
A semnat partiturile muzicale pentru filme artistice de lung metraj, filme muzicale, musicaluri (”Omul care a văzut moartea”, ”Divanul Persan”, ”Micuţa Dorothy”), show-uri de televiziune, spectacole de teatru, muzică pentru copii, spectacole de revistă, operetă etc.
În perioada 1968-1974 a fost profesor al Şcolii Populare de Artă – secţia canto-muzică uşoară. Aici i-a avut elevi pe Angela Similea, Dida Drăgan, Olimpia Panciu, Mirabela Dauer, Adrian Romcescu, Mihai Constantinescu, Ioan Luchian Mihalea.
De-a lungul anilor, a interpretat 50 dintre propriile compoziţii, singur sau în duet cu artiste ca Olimpia Panciu, Angela Similea, Corina Chiriac.
Din 1974 este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor şi are numeroase participări la concursuri şi festivaluri muzicale de gen, precum şi premii în ţară sau străinătate. În aprilie 2002, a fost ales membru în Consiliul de conducere al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, la secţia muzică uşoară şi jazz.
Marius Ţeicu a obţinut sute de premii la secţiunile „Creaţie” şi „Şlagăre” ale festivalurilor şi concursurilor de acest gen. La ediţia din 2003 a Festivalului de la Mamaia, Marius Ţeicu, alături de alte nume mari ale muzicii uşoare româneşti, a primit Premiul special – o distincţie aniversară, prilejuită de împlinirea a 40 de ani de la debutul festivalului.
Din 1991 până în 1997 a fost profesor de canto la Facultatea de Teatru, la Universitatea Ecologică din Bucureşti, iar din 1997 a devenit profesor de canto la Facultatea de Teatru, din cadrul Universităţii „Spiru Haret”. A făcut parte din juriile festivalurilor „Cerbul de Aur”, „Mamaia”, „Melodiile Bucureştilor” şi ale concursurilor de interpretare „Steaua fără nume”, „Ploaia de stele”.
Discografia lui Marius Țeicu, șlagăre nemuritoare
Discografia lui Marius Ţeicu include: albume şi LP-uri – „Marius, Olimpia, Mihai” (1976), „Telegrame” (1980), „Plouă cu soare” (1982), „Fotografia” (1985), „Nu-mi lua iubirea” (1987), „Gulliver în Ţara Piticilor” (1989), „Flacăra nestinsei iubiri” (1990), „Parada vedetelor” (1997), „Cântece de dragoste” (2000), „Colinde şi cântece de Crăciun” (2000), „Chemarea dragostei” (2003), „Te aştept, draga mea” (2010), „Crăciun fericit” (2013, „Şlagăre, şlagăre” (2015), „Autobiografie muzicală”, „Melodii din filme” şi „Melodii din filme, musicaluri şi show-uri TV” (2018); single-uri şi EP-uri – „Melodii de Marius Ţeicu” (1972), „Melodii de Marius Ţeicu (1977).
În 2019, muzicianul a lansat încă patru CD-uri: primele două – „Să ne reamintim” şi „Trăiesc” sunt albume cu melodii compuse de Marius Ţeicu şi interpretate de Angela Similea, al treilea şi al patrulea – „Refrene de aur”, volumele 1 şi 2 – cuprind melodii compuse de Marius Ţeicu interpretate de mai mulţi cântăreţi români: Angela Similea, Mirabela Dauer, Corina Chiriac, Marina Voica, Gabriel Dorobanţu, Adrian Daminescu, Loredana Groza, Monica Anghel, Oana Sârbu, Aurelian Andreescu, Paula Seling, Silvia Dumitrescu, Gabriel Cotabiţă, Aurelian Temişan şi însuşi compozitorul.
Povestea de dragoste a soților Marius și Rodica Țeicu
Într-o lume în care divorțurile sunt o soluție facilă, Marius și Rodica Țeicu sunt un exemplu de familie, iubire și respect. Cei doi sunt căsătoriți de aproape 5 decenii, iar compozitorul a recunoscut că a fost dragoste la prima vedere. Când a văzut-o pe Rodica a știut că e femeia vieții lui.
Compozitorul și-a întâlnit soția după ce s-a întors dintr-un turneu efectuat împreună cu trupa Dexi. Fiind din Timișoara, tânărul Țeicu avea nevoie de o gazdă în București. „Acum 30 de ani, am intrat pentru prima în această casă (n.r. – unde locuiește și în prezent) și am zărit-o pe Rodica, care a devenit jumătatea vieții mele”, declarat muzicianul pentru Jurnalul.ro. A fost dragoste la prima vedere, fapt întărit și de căsătoria lor la doar un an după ce s-au cunoscut. De altfel, după acest episod, muzicianul a compus piesă „M-am îndrăgostit la prima vedere”, pe versuri de Ovidiu Dumitru.
Și-a găsit liniștea lângă Rodica, dar și inspirația. „Un om care creează are nevoie de liniște, astfel muncă să va fi influențată într-un mod negativ. Dacă am reușit să compun melodii bune de-a lungul anilor, s-a datorat și liniștii sufletești. „Pentru mine, familia a fost întotdeauna pe primul plan, iar plăcerile de-o noapte nu m-au tentat niciodată”, mai spunea Marius Țeicu, pentru Jurnalul.
Din nefericire, o tragedie greu de descris în cuvinte a lovit viața și inima soților Țeicu. Pe 2 august 2017 fiica lor, Patricia, se stingea din viață, la doar 41 de ani, după o luptă grea cu leucemia. Nepoții lui Marius Țeicu, o fetiță și un băiețel aveau la momentul tragediei 7 respectiv 10 ani.
Citește și: Poezia emoționantă compusă de Patricia Țeicu înainte să moară. Ți se rupe sufletul