La Teatrul Nottara a realizat roluri de excepţie în piese ca ”O noapte furtunoasă” de I.L. Caragiale, ”Casa Bernardei Alba” de Federico Garcia Lorca, ”Pensiunea Doamnei Olimpia” de I.D. Şerban, ”Copiii soarelui” de Maxim Gorki, ”Jocul” de Ion Băieşu, ”Oameni feluriţi” de Anton Holban, ”Clipa” de Dinu Săraru, ”Dansul morţii” de August Strindberg, ”Omul care face minuni” de Radu F. Alexandru.

Margareta Pogonat, carieră remarcabilă în teatru și film

A avut apariții memorabile în filme precum: „Meandre”, „Drum în penumbră”, „Apoi s-a născut legenda”, „Zestrea”, „Actorul şi sălbaticii”, „Pope Joan”, „Crucea de piatră”, „Margot”, „Două lozuri”, „Dragostea începe vineri”, „Oraşul văzut de sus”, „E atât de aproape fericirea”, „Clipa”, „Convoiul”, „Păstrează-mă doar pentru tine” etc.

A fost distribuită şi în seriale de televiziune, unul dintre cele mai cunoscute fiind ”Pistruiatul” (regia Francisc Munteanu, 1973), unde interpreta rolul mamei „pistruiatului”. De asemenea, a jucat şi în serialele de televiziune ”Lumini şi umbre” (regia Andrei Blaier, Mihai Constantinescu, Mircea Mureşan; 1979-1982), ”Cuscrele” (regia Nae Cosmescu, 2005), ”Amantul Marii Doamne Dracula” (regia Constantin Dicu, 2005).

Activitatea de peste 40 de ani de teatru şi film a fost încununată de peste 12 ani de învăţământ, Margareta Pogonat devenind, după 1990, profesor de actorie la Universitatea ”Spiru Haret”. A fost un pedagog respectat şi îndrăgit de studenţi, sublinia un comunicat al UNITER – Uniunea Teatrală din România, din 12 mai 2014. Despre această grea şi frumoasă meserie Margareta Pogonat spunea simplu: ”Pe studenţii mei îi învăţ ceea ce am învăţat şi eu… teatru”. Pentru că teatrul este ”o ştiinţă exactă, care observă, investighează şi conclude. Apoi se face pasul de la ştiinţă la artă. Pas care nu se poate defini în cuvinte…”, mai precizează volumul amintit.

Margareta Pogonat a murit pe 11 mai 2014, la vârsta de 81 de ani, din cauza unui cancer. A fost înmormântată la cimitirul Iancu Nou din Bucureşti.

margareta-pogonat-1SeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 10

Margareta Pogonat a fost iubită de doi mari actori, Cornel Coman și Geo Costiniu

În viața personală, Margareta Pogonat a iubit, a suferit, s-a ridicat și a prețuit tot ce i-a adus viața în cale. S-a căsătorit de tânără și a divorțat, însă în urma relației a avut-o pe unica ei fiică, Maria-Anca Rusescu.

A avut o relație specială cu actorul Cornel Coman, pe care l-a întâlnit pe platourile de filmare ale peliculei „Drum în penumbră“ (1972), regizat de Lucian Bratu. Povestea s-a încheiat însă tragic: actorul s-a stins fulgerător, la doar 44 de ani, pe 16 ianuarie 1981.

Într-un interviu pe care l-a acordat la vârsta de 75 de ani, Margareta Pogonat a susținut că singurul regret pe care îl are este că nu le-a oferit fiicei și nepoatei sale mai multă atenție și că s-a concentrat numai pe viața pe care o trăia la teatru.

„Toată viața am făcut sacrificii pentru teatru, în ceea ce mă privește, în ceea ce privește familia mea. Am o fiică și o nepoată cărora le-am alocat mai puțin timp decât ar fi meritat”, a declarat actrița într-un interviu pentru revista Femeia, conform pressreader.com.

Distinsa actriță a trăit o poveste de dragoste și cu actorul Geo Costiniu, cu 18 ani mai tânăr decât ea. Viața le-a separat, însă drumurile. „Am fost ca două steluțe care, încet-încet, s-au îndepărtat până când nu s-au mai văzut”, declara Geo Costiniu, potrivit revistei Femeia. Geo Costiniu s-a stins din viață la 12 noiembrie 2013.

Citește și: Ștefan Iordache ar fi împlinit 82 de ani. Sanda Ladoși, dezvăluire emoționantă despre marele actor: „Regretul său și al meu a fost că…”

Citește și: Gheorghe Dinică ar fi împlinit 89 de ani. 7 replici cu care a rămas nemuritor și care sunt folosite și azi

Citește și: Marina Scupra ar fi împlinit 55 de ani. Destinul trist al solistei, pe care cancerul a răpus-o în trei luni

Citește și: Ioan Luchian Mihalea ar fi împlinit 71 de ani. Filmul crimei care a îngrozit România. Artistul a fost ucis exact ca mama lui