Ştefan Thury s-a născut pe 14 august 1941, iar anul acesta ar fi împlinit vârsta de 82 de ani. A murit, însă, pe 4 aprilie, după o luptă inegală cu un nemilos cancer la cap, cu metastaze. Soția sa, actrița musceleancă Mioara Ștefan, i-a fost alături până în ultima clipă, iar el și-a exprimat iubirea și recunoștința ori de câte ori a avut ocazia. „Astăzi, Thury se simte mai bine și mi-a făcut cea mai frumoasă declarație auzită în viață: Mioara, îți mulțumesc că te-ai născut pentru mine”, scria văduva lui Thury, în 2018, pe Facebook.

În 1964, Ştefan Thury temină ca şef de promoţie, cu 10 pe linie, Şcoala de balet din Cluj. Apoi, pleacă la Leningrad, la Academia de Balet, unde profesoară i-a fost marea artistă Maia Pliseţkaia. Începe să danseze pe mari scene ale lumii, printre care „Olympia” din Paris, notează Agerpres biografia artistului.

În capitala Franţei, îi cunoaşte pe Charles Aznavour şi Gilbert Becaud, care veniseră la „Olympia” să vadă spectacolul Teatrului „Tănase”. În acel spectacol, a dansat pe nişte tobe supradimensionate, numărul său fiind gândit şi montat de maestrul Oleg Danovski.

Dansează, apoi, la Milano, într-un mare casino, „Pussicat”, dar şi în Olanda, Belgia, Luxemburg, Germania, Ungaria, Rusia. Unul dintre numerele sale favorite, dar şi foarte apreciate de public a fost „Visul lui Charlie Chaplin”. Este evidentă asemănarea, dar nu numai fizică, ci și ca talent artistic.

Între 1964 şi 1980, este prim solist balerin al Teatrului „Constantin Tănase”, pe scena căruia a putut fi aplaudat în spectacole precum „Revista dragostei” (de Nicuşor Constantinescu şi George Voinescu), „Vino să ne vezi diseară!” (de Petre Bărbulescu), „Uite că nu tac!” (de Petre Bărbulescu) şi „Lasă supărarea-n hol” (de Nicuşor Constantinescu şi Saşa Georgescu). De asemenea, tot aici, semnează coregrafia pentru spectacolele „Omul care aduce râsul” şi „Salutări de la Vasile”.

Thury Ștefan a jucat în filme importante din cinematografia românească

Joacă în filme importante din cinematografia românească: „Veronica” – unde l-a dublat pe George Mihăiţă, pe partea de dans, în rolul şoricelului Aurică, „Actorul şi sălbaticii”, „Fram, ursul polar” sau „Nea Mărin Miliardar”, unde a jucat în rolul unui gangster. De asemenea, după mişcările sale s-a creionat personajul broscoiului Oache din filmul „Maria Mirabela”, regizat de Ion Popescu Gopo.

În 1980, devine artist liber profesionist, având contracte în Italia, Germania, Austria, Franţa, Belgia, Olanda, Israel, Luxemburg. De asemenea, va fi actor-mim la Circul de Stat, iar la televiziune va interpreta diferite personaje în cadrul emisiunilor de divertisment.

Talentul de a modela metalul şi-l descoperă în 1970, iar prima expoziţie de metaloplastie o va avea la Mamaia, în 1971, unde este remarcat şi încurajat de pictorul Constantin Piliuţă. În anul 2000, se pensionează şi se mută cu soţia, Mioara, la Câmpulung Muscel, hobby-ul său devenindu-i o ocupaţie permanentă. Cu aceeaşi pasiune cu care a dansat până la vârsta de 61 de ani a lucrat, apoi, în cupru, toate lucrările sale fiind executate manual.

familia-dichiseanu-si-stefan-thurySeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 13

Iubirile lui Thury Ștefan. Puțini știu că a fost căsătorit cu Anca Pandrea

Actrița Mioara Ștefan a fost cea de-a treia și ultima soție a maestrului, dar în viața sa au mai poposit două iubiri tot din lumea artistică. Prima soție a lui Thury Ștefan a fost nimeni alta decât actrița Anca Pandrea, văduva lui Iurie Darie. În aprilie, când marele balerin s-a stins din viață, Anca Pandrea a explicat de ce nu a mers la înmormântare. „A fost primul meu soț. Când aveam 19 ani am fost căsătorită, eram în București, iar el era din Timișoara, dar era angajat balerin la Maia Plisețkaia, marea balerină rusoaică.

Era angajat la „Teatrul Tănase”, balerin, apoi a plecat în armată, iar eu m-am împăcat cu fostul iubit. Și când s-a întors, i-am spus, dragul de el, iar el atât a spus: ”, a declarat, pentru Click!, Anca Pandrea.

Dar povestea e mai complexă de atât. „După ce am fost în Moscova, la o filmare la „Cântecele mării”, cu Dan Spătaru, am ajuns la Satu Mare, unde m-a întrebat cineva de ce nu divorțez. Noi nu ne-am mai sunat, nu am mai vorbit unul cu celălalt, însă am rămas căsătoriți, până am revenit în București și am făcut-o (n.r. au divorțat).

Ne-am întâlnit, am mers la tribunal, pentru că nu era notar ca acum. Am divorțat, ne-am luat de mână, ne-am dus la un băruleț care era lângă „Teatrul de comedie”, am băut o votcă amândoi, am mai vorbit, ne-am pupat și ne-am luat la revedere”, și-a amintit Anca Pandrea.

De atunci, Anca Pandrea nu a mai vorbit cu el. „Am văzut pe Facebook că stătea cu soția lui, cu care era de 40 de ani, la Câmpulung Muscel, și făcea metaloplastie. Nu am mers la înmormântare, eu după Iura nu merg după nimeni”, a mărturisit Anca Pandrea pentru Click!

După Anca Pandrea, Thury Ștefan a fost căsătorit cu balerina Cornelia Dumitriu, cu care a avut doi copii, o fată, Violeta, și un băiat, Ernest. Din păcate, Ernest, al cărui naş a fost Ion Dichiseanu, a murit în 1998.

Pe 14 august, în ziua nașterii sale, Thury Ștefan a fost omagiat și de teatrul „Constantin Tănase”, acolo unde și-a dedicat o bună parte din viață.

Citește și: 6 ani fără Marina Scupra. Destinul trist al solistei, pe care cancerul a răpus-o în trei luni, la doar 49 de ani

Citește și: 14 ani fără Anca Parghel. Ce mândră ar fi fost azi de nepoțica ei, care e un mic geniu: „Ana are auz absolut”. Cum cântă Ana Parghel jazz, la 7 ani