S-a născut la 14 septembrie 1936, la Brad, județul Hunedoara, și are origine italiană după mamă. A copilărit la Turnu Severin, iar după terminarea liceului, a plecat la Reșița, unde locuia unchiul său, pentru a-și căuta de lucru.

Marea actriță Ileana Stana Ionescu împlinește astăzi 81 de ani. Prin ce dramă a trecut aceasta în copilărieSeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 8

A vrut să fie ziarist

I-ar fi plăcut să devină ziarist, a dat examen la facultate, dar din cauză că avea rude în străinătate nu i-a fost admis dosarul. Potrivit Agerpres, prin intermediul unchiului, mare iubitor de teatru, a ajuns să cunoască actori de la Teatrul din Reșița iar șansa să fie de partea sa. În ”Școala femeilor”, actorul Andrei Ionescu, ce i-a devenit soț,  juca rolul amorezului. Practic, acolo s-au cunoscut și la scurt timp s-au căsătorit.

Ileana Stana Ionescu este o femeie împlinită. Deși se spune că nu poți să ai și carieră și familie în același timp, marea actriță a reușit să le îmbine cu succes . Este una dintre cele mai talentate actrițe ale generației de aur și are o familie și o căsnicie fericită. De 60 de ani iubește aceleași bărbat și au împreună un copil.

Citește și: Kate Middleton a șocat pe toată lumea cu decizia ei neașteptată. Ce se va întâmpla la nașterea celui de-al treilea ei copil

S-a născut de Ziua Crucii și iubește de 60 de ani aceleași bărbat

„ Am venit pe lume de Ziua Crucii. Poate de aici crezul deplin într-un Dumnezeu al tuturor oamenilor. Am avut parte de o familie care mi-a înţeles pasiunea pentru teatru, iar soarta a fost îngăduitoare cu mine, mi-a scos în cale la momentul oportun omul potrivit, alături de care am evoluat. Ne-am susţinut de mai mult de cinci decenii în profesie şi mai ales acasă. Am devenit cu timpul o singură fiinţă. Împărtăşim aceleaşi vise, aceleaşi bucurii şi emoţii. Dacă ai bucurii în viaţă, dar n-ai cu cine să le împarţi, degeaba. Aşa că da, ziua mea de naştere are o semnificaţie aparte. Una extraordinară”, a declarat Ileana pentru jurnalspiritual.eu.

„Adevărul este că venirea fiului nostru ne-a umplut viaţa. Nu pot să-mi concep viaţa fără această existenţă a lui. Ne-a îmbogăţit-o. Avem permanent dorinţa de a trăi şi a ne bucura pentru el şi cu el”, a completat soțul vedetei, Andrei Ionescu, într-un alt interviu.

Cu toate acestea, celebra actriță a trăit o adevărată dramă pe vremea când era copil. „Copilăria nu a fost prea fericită, pentru că l-am pierdut pe tatăl meu la o vârstă fragedă, aveam 6 ani. A murit pe front. Mama s-a chinuit pe vremurile acelea grele, cu bani puţini. Dar m-a crescut în aşa fel încât n-am simţit toate neajunsurile şi criza de după război. Am crescut în aceeaşi casă, cu bunicul meu, italian, care în ’48, când s-a făcut repatrierea, a plecat în Italia. A plecat împreună cu ceilalţi copii ai lui, fraţii mamei. Ea a rămas aici pentru că-şi pierduse cetăţenia italiană, prin căsătorie. A rămas singură aici, de asta spun că a fost o martiră…”, a mai povestit Ileana pentru site-ul jurnalspiritual.eu.

Citește și: Liviu Vârciu și iubita lui mai au un pic și devin părinți. Iată cum a pozat Anda cu burtica de gravidă

Bunicul ei italian a trăit câțiva ani în România

Actrița a povestit că mama lui a ajuns în România, după ce bunicul ei a decis să se mute în țara noastră. „Era din Mantova şi pot spune că a fost un adevărat aventurier. Nu pot să-mi dau seama ce l-a motivat să rămână aici, în România. Bunica nu era româncă, era austriacă. Au avut şase copii împreună. Însă atunci când el a plecat în Italia, ea n-a vrut să-l urmeze, a zis că nu se desprinde de acest pământ. Eu n-am să înţeleg niciodată o asemenea alegere. Ce să te determine să te desparţi de copiii şi de bărbatul tău, după o viaţă împreună? Astăzi nu mai trăieşte niciunul dintre ei. Mai am în Italia doar nişte verişoare şi nişte nepoţi…”, a mai spus Ileana.

După absolvirea liceului teoretic, a debutat ca actriță în anul 1955, la vârsta de 19 ani, la Teatrul de Stat din Reșița, cu rolul Agnes în Școala femeilor de Molière. În anul 1959 s-a transferat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț.Din anul 1965 a lucrat la Teatrul Național din București, precum și la televiziune. Din anul 2002 este societar de onoare al Teatrului Național din București, iar de-a lungul carierei sale a câștigat numeroase premii.

Citește și:

Foto: Libertatea.ro