Născut în în localitatea Dolhasca, din judeţul Suceava, Alexandru Arșinel a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în 1962. A fost repartizat la Teatrul de Stat din Târgu Mureş, unde a înfiinţat secţia română a acestui teatru.

De-a lungul timpului a avut zeci de roluri în spectacole cu mii de reprezentaţii atât la Teatrul de Revistă ”Constantin Tănase” din Bucureşti cât şi la Grădina Boema. L-am putut vedea, de-a lungul vremii, în musicalul ”Groapa” de Eugen Barbu şi Radu Şerban, musicalul ”Doctore sunt al dumneavoastră”, de Aurel Storin şi Vasile Vasilache jr., spectacolul ”Revista cu paiaţe” de Mihai Maximilian, muzica V. Veselovski, ”Deschis pentru renovare” de Alexandru Mirodan, ”Se caută o vedetă” de Aurel Felea şi Sandi Rudeanu, ”Vino să ne vezi diseară” de Petre Bărbulescu, ”Nicuţă . . . la Tănase” de Nicuţă Tănase şi Marin Traian, ”Aventurile unei umbrele” de Nell Cobar.

Ni-l amintim și din ”Uite că nu tac” de Petre Bărbulescu, ”Savoy, Savoy” de Eugen Rotaru şi Marius Ţeicu, ”Sonatul lunii” de Saşa Georgescu şi Puiu Călinescu, ”Un băiat de zahăr… ars” de Harry Negrin şi Puiu Călinescu, ”Bimbirică” comedie muzicală de Aurel Storin, ”Scandal la Boema”, ”Nevestele vesele din Boema”, ”Boema, slăbiciunea mea”, ”Boema, bucuria mea”, ”Artiştii şi Boema”, ”Stela, stelele şi Boema”, ”Bună seara, Boema”, ”Carre de aşi”, ”Hohote în Paradis”, ”1001 de glume” de Mihai Maximilian şi V.Veselovski, ”Ah, femeile” de Mihai Maximilian, ”Nimic despre papagali”, ”Ok, Melody”, ”Comedie pe Titanic”, ”Piei, drace!”, ”Vivat Revista!”, ”Hohote în Herăstrău”.

De asemenea, a avut numeroase apariţii în emisiuni de divertisment la radio, dar şi la televiziune, şi a făcut numeroase turnee în străinătate, unde a fost mereu primit cu brațele deschise.

Perechea de pe scenă a Stelei Popescu

Totuși, cei mai mulți nu-l văd în lipsa fostei sale partenere de scenă, regretata Stela Popescu. Cei doi au format un cuplu artistic încă din 1978, celebru atât în țară, cât și peste hotare.

Actorul a înregistrat zeci de piese pentru Teatrul Naţional Radiofonic, dintre care: ”Cercul” de Mircea Radu Iacoban, ”O noapte furtunoasă” de I. L. Caragiale, ”Sărmanul Dionis” de Mihai Eminescu (regia Paul Stratilat), comediile muzicale ”Franţuzitele” de Magda Duţu şi ”Un poet romantic” de Matei Milo, ”Cine-ajunge sus la fix” de Dumitru Solomon, ”Căsătorie cu de-a sila” de Moliere, ”Praznicul ciubotarului” de Thomas Dekker, „Femeile care ucid bărbaţii” de Michal Tonecki.

Vocea lui e folosită și în ”Adunarea femeilor” de Aristofan sau ”Aventurile Baronului Münchausen” de Gottfried August Bürger, ”Romeo şi Julieta nu mor niciodată” de D.D. Pătrăşcanu, ”Pe urmele dosarului albastru” de R. Negoiţă, regia Titel Constantinescu, ”Drumul Victoriei” de G. Sacadat, N. Smirnov, regia Dan Puican, ”Gâlcevile din Chioggia” de Carlo Goldoni, regia Mihai Raicu.

Alexandru Arsinel si Stela PopescuSeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 6

Un artist desăvârșit

Alexandru Arșinel are talent artistic în mai multe direcții, el lansând și albumele muzicale ”Cântece de Crăciun”, ”Evergreen”, ”Ce faci astă seară tu?”, ”Ole”, ”Parfum de romanţă”, ”La mulţi ani viaţă!”, ”Momente Vesele cu Arşinel” şi ”Momente Vesele cu Stela şi Arşinel”.

În 2012, a lansat și volumul autobiografic ”Alexandru Arşinel. De la Dolhasca pe Calea Victoriei”.

Alexandru Arșinel este și o vedetă incontestabilă a micului și marelui ecran, el jucând în „Ana şi hoţul” (1981), ”Ca-n filme” (1983), ”Anotimpul iubirii” (1985), ”Vară sentimentală” (1986), ”Colierul de turcoaze” (1986), ”În fiecare zi mi-e dor de tine” (1988), ”Flăcăul cu o singură bretea” (1990), ”Miss Litoral” (1990), ”A doua cădere a Constantinopolului” (1993), ”Paradisul în direct” (1994), ”Sexy Harem Ada-Kaleh” (2001), ”Cuscrele” (serial TV, 2005), ”Războiul Sexelor” (serial TV, 2007-2008), ”Regina” (serial TV, 2009), ”Toată lumea din familia noastră” (2012), ”O seară la Revistă” (serial TV, 2013), ”Fetele lu’ dom’ Profesor” (serial TV, 2014).

Vocea sa a fost folosită și în filmul de animaţie ”Uimitoarele aventuri ale muşchetarilor” (1987, scenariul şi regia Victor Antonescu) alături de alţi mari actori, precum Dem Rădulescu, Anda Călugăreanu, Mariana Mihuţ, Rodica Tapalagă, Virgil Ogăşanu, Mihai Mălaimare, Valeria Ogăşanu, Brânduşa Zaiţa Silvestru, dar şi în producţiile mai recente ”Cartea Junglei” şi ”Cartea Junglei 2”, ”Maşini” şi ”Maşini 2”, ”Robin Hood” şi ”Ratatouille”.

Actorul Alexandru Arşinel a fost director al Teatrului de revistă ”Constantin Tănase” din Bucureşti în perioada 1998-2018. În prezent, este director adjunct al teatrului.

De asemenea, încă joacă în mai multe reprezentanţii din actuala stagiune a teatrului, între care: ”Hai, zâmbeşte!”, ”Piei, Drace!”, ”Aer bun! De Savoy!”, ”Euro Savoy”, ”Hai, hai România!”.

Vezi și Tamara Buciuceanu-Botez împlinește 90 de ani. Arată spectaculos la vârsta ei. Ce face de când s-a retras de pe scenă

Citește și: