Actrița și managerul Teatrului Evreiesc de Stat din București, Maia Morgenstern, a fost invitată pentru a susține două reprezentații cu spectacolul ”Astă seara: Lola Blau”, de Georg Kreisler, la Baruch Performing Arts Center, în 23 iunie, și în 25 iunie.

Lola Blau este alter-ego-ul autorului Georg Kreisler. Și scriitorul, și personajul sunt evrei vienezi. Ambii părăsesc Austria la timp, pentru a scăpa de deportare. Ambii se reîntorc în Austria după război, după ce se lansează în cariera de entertaineri. Ambii privesc lucid la realitatea înconjurătoare, pe care o critică de la înălţimea unei satire devastatoare, care ar trebui să destabilizeze orice spectator, oricât de confortabil ar fi aşezat în scaun. Regia: Alexandru Dabija; scenografia: Puiu Antemir; Costume: Doina Levintza, Puiu Antemir. La pian: Tatiana Moroșanu.

Iar în 26 iunie, tot la Baruch Performing Arts Center, Maia Morgenstern a jucat în spectacolul-lectură ”Nunta din Fohrenwald”, de H. Leyvick (autorul piesei Golem). Piesa captează dificultățile spirituale și emoționale ale întoarcerii la o viață normală a supraviețuitorilor unui lagăr nazist de lângă München, prezentând prima lor nuntă. O producție a National Yiddish Theater Folksbiene. Regia: Motl Didner; design marionete: Stefano Brancato; costume: Izzy Fields.

La ediția de anul trecut, Festivalul Kulturfest a aniversat un secol de teatru idiș în Statele Unite ale Americii. Atunci, Institutul Cultural Român din New York a prezentat mai multe evenimente cu scopul de a evidenția importanța culturii idiș în România și faptul că prima companie de teatru idiș din lume s-a infiițat la Iași, în 1876.

Credit foto: Teatrul Evreiesc