„Maestrul Radu Beligan, în vârstă de 97 de ani, a fost internat în Spitalul de Urgență Elias vineri, la ora 13.00, în secția de Terapie Intensivă, în stare de degradare biologică progresivă, în contextul vârstei. Pe perioada internării, a beneficiat de monitorizare strictă a funcțiilor vitale și a confortului fizic și psihic adecvate. A decedat miercuri, la ora 13.00, în urma unui stop cardio-respirator ireversibil”, a spus, pentru News.ro, dr. Dana Safta, directorul medical al unitatii sanitare.

Un maestru al teatrului recunoscut internațional

Radu Beligan, născut în data de 14 decembrie 1918, în satul Gălbeni din județul Bacău, a fost unul dintre cei mai apreciaţi artişti ai scenei teatrale naţionale. Longevitatea sa artistică a fost recunoscută şi de reprezentanţii Guinness World Records. Printre altele, maestrul Beligan a jucat în filme și a ocupat de asemenea funcţii de director al Teatrului de Comedie (1961 – 1969) şi al Teatrului Naţional din Bucureşti (TNB) (1969 – 1990).

În anul 2013, Radu Beligan a intrat în Cartea Recordurilor/ Guiness Word Records, ca ”cel mai longeviv actor de teatru în activitate”, iar în anul 2014 a fost premiat pentru întreaga carieră la Gala Premiilor Gopo.

Pe lângă activitatea sa în teatru şi în film, Radu Beligan a publicat cărţile ”Pretexte şi subtexte” (1968), apoi ”Luni, Marţi, Miercuri…” (1978), dar şi ”Note de insomniac” (2001).

Credit foto: Wikimedia.org