Cel mai longeviv monarh al Marii Britanii (a urcat pe tron pe 6 februarie 1952) era verișoară de gradul al III-lea cu regele Mihai. Regele Mihai I a fost fiul principelui Carol – viitorul rege Carol al II-lea –  şi al prinţesei Elena. Din partea tatălui, Regele Mihai era nepot al regelui Ferdinand I şi al reginei Maria, iar, din partea mamei, nepot al regelui Constantin al Greciei.

Potrivit Mediafax, relațiile apropiate dintre Regele Mihai I și Regina Elisabeta a Marii Britanii s-au putut vedea cu ocazia Jubileului de Diamant, împlinirea a 60 de ani de la urcarea pe tron a Suveranei britanice. Atunci, Regele Mihai și principesa Margareta au participat la Castelul Windsor, la un prânz oficial, oferit de Regina Marii Britanii.

La finalul prânzului, acesta a fost așezat, pentru poza oficială, chiar în dreapta reginei Elisabeta a II-a.

După decesul regelui Mihai, în decembrie 2017, ambasadorul Marii Britanii în România la vremea aceea, Paul Brummell, a transmis un mesaj de condoleanțe Familiei Regale a României, Guvernului și poporului român, în care menționa că fostul suveran a fost o figură foarte importantă a istoriei comune a celor două state.

CITEȘTE ȘI

– Elizabeth s-a născut pe strada Bruton 17, la Londra, pe 21 aprilie 1926, şi a fost botezată pe 29 mai în acel an în capela privată de la Palatul Buckingham.

– Ea a devenit moştenitoare când unchiul ei, Edward al VIII-lea, a abdicat pe 11 decembrie 1936, iar tatăl ei a devenit regele George al VI-lea. Ea avea 10 ani.

– S-a căsătorit cu locotenentul de marină Philip Mountbatten, un prinţ grec, la Westminster Abbey din Londra, pe 20 noiembrie 1947. Au avut patru copii: Prinţul Charles (născut în 1948), Prinţesa Anne (1950), Prinţul Andrew (1960) şi Prinţul Edward (1964). Philip a murit în aprilie 2021, la vârsta de 99 de ani.

– Ea şi-a sărbătorit Jubileul de Platină – cea de-a 70-a aniversare de la urcarea pe tron – la 6 februarie 2022.

– La 9 septembrie 2015, ea a depăşit cei 63 de ani, 7 luni, 2 zile, 16 ore şi 23 de minute pe care stră-stră-străbunica ei, Regina Victoria, i-a petrecut pe tron ​​pentru a deveni cel mai longeviv monarh al ţării într-o linie de succesiune care datează de la regele normand William Cuceritorul, în 1066.

– A fost reprezentată de 15 prim-miniştri. În timpul domniei ei, au existat 14 preşedinţi americani, pe care i-a cunoscut, cu excepţia lui Lyndon Johnson.

– Elizabeth rămâne regina a 15 tărâmuri, inclusiv Regatul Unit, Australia, Canada, Noua Zeelandă, Jamaica, Antigua şi Barbuda, Bahamas, Belize, Grenada, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Saint Kitts şi Nevis, Sfânta Lucia, Sfântul Vincent şi Grenadinele şi Tuvalu.