E motivul pentru care, la evenimentele oficiale, foaia cu discursul trebuia plasată exact la nivelul ochilor, în niciun caz mai jos. ”Nu poți privi în jos la foaia cu discursul, trebuie să o ridici. Dacă cobori capul, gâtul se va rupe, iar coroana va cădea”, explica regina Elisabeta a II-a în 2018.

Mărturiile ei au fost făcute pentru un documentar care a și fost difuzat la TV, pe postul BBC.

De menționat e faptul că coroana purtată o viață de către de regină cântărește un kilogram sau chiar mai mult. Aceasta a fost creată pentru încoronarea lui George VI, în 1937, și are montate 2,868 diamante, 17 safire, 11 smaralde și sute de perle, dintre care patru sunt cunoscute sub numele de regina Elizabeta I. De asemenea, are o piatră prețioasă despre care se crede că a fost purtată de Henry V în bătălia de la Agincourt, în 1415.

regina coroanaSeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

Potrivit declarațiilor făcute cu ani în urmă de către regină, a fost însă adaptată pentru ea, fiind micșorată. Din fericire, mai spunea monarhul, forma capului său era aceeași cu cea a răposatului său tată, așa că nu a fost nevoie și de alte ajustări.

”Există dezavantaje când vine vorba de coroane. Dar altfel ele sunt importante”, a conchis regina în 2018.

Drumul cu caleașca de aur e ”oribil”

Monarhul a povestit și despre momentul încoronării ei, din 2 iunie 1953, când trena ținutei sale s-a împotmolit în covorul gros din Westminster Abbey, astfel că nu a mai putut deloc să se miște.

”Nu s-au gândit deloc la asta”, își amintește regina, vorbind despre cei care au organizat evenimentul și i-au creat ținuta. Rochia ei a fost una brodată în mătase, cu perle și fire de aur și argint.

Cât despre celebra trăsură aurită, care cântărește aproape 4 tone, regina nu a avut deloc vorbe bune legate de ea. ”E oribil”, spune ea, să stai în ea o perioadă mai lungă de timp.

”Nu e făcută să călătorești în ea. Nu e deloc confortabilă”, explica monarhul.

E genul de mijloc de locomoție în care se poate călători ”la pas”. Caii nu ar putea merge mai repede din simplul motiv că e foarte grea, mai explica regina Elizabeta.

Foto: Northphoto/Hepta

Vezi și Regina trebuie să se gândească bine înainte de a decide cine o va urma la tronul Marii Britanii. De ce ar trebui să aibă motive de îngrijorare

Citește și: