Evenimentul va avea loc la Palatul Buckingham, începând cu ora 20.00, conform unui comunicat emis de Administraţia Prezidenţială, iar „recepția oferită de către Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a este organizată în onoarea șefilor de stat și de guvern participanți la Reuniunea NATO”.

Klaus Iohannis va fi primit de regina Elisabeta a II-a la Palatul Buckingham

O oră şi jumătate mai târziu, preşedintele va participa la o recepţie informală oferită de prim-ministrul Regatului, Boris Johnson.

Liderii ţărilor NATO se reunesc pentru două zile, începând cu 4 decembrie,  la Watford, lângă Londra, pentru aniversarea a 70 de ani de existenţă a alianţei. Atmosfera este însă departe de a fi festivă din cauza mai multor dispute. Preşedintele francez a creat recent vâltoare spunând că NATO este în moarte cerebrală, cu o Americă tot mai neangajată şi o Turcie care intervine militar fără să-şi consulte partenerii. Conducerea NATO şi cancelarul german l-au contrazis, între timp, cu argumentul că Alianţa este mai necesară ca oricând.

Șeful statului va expune evaluările naționale cu privire la Evoluțiile de Securitate la nivel Regional și Global. Pentru România, mai ales, în contextul actual este esențială reconfirmarea unității și coeziunii alianței și o relație transatlantică puternică, urmând ca, în cazul discuțiilor șeful statului Klaus Iohannis să reafirme importanța Mării Negre pentru securitatea din regiune, notează Radio România Actualități.

Din delegația României, aici la Londra, mai fac parte printre alții, ministrul Apărării Nicolae Ciucă și șeful Statului Major al Apărării Daniel Petrescu. Este de așteptat ca în cadrul reuniunii să fie adoptată o declarație publică succintă cu caracter strategic, care va evidenția principalele progrese și preocupări la nivel înalt.

Citește și: