Președintele Klaus Iohannis i-a chemat marți, la ora 13, la Palatul Cotroceni, pe premierul Ludovic Orban și pe mai mulți miniștri din Cabinet pentru a discuta despre măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19 și despre starea de alertă care expira pe  15 iunie. La ședință a participat și șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Astfel, liderul de la Cotroceni a confirmat că starea de alertă se prelungește, dar au decis noi măsuri de relaxare după ce numărul de cazuri a scăzut în ultimile două cazuri.

„Am luat în discuție necesitatea prelungirii strării de alertă. Considerăm că este posibil să luăm noi măsuri de relaxare. Unele restricții nu vor mai fi în vigoare după 15 iunie. Se vor redeschide mall-urile fără restaurante și locuri de joacă. Vor fi posibile evenimente private cu 20 de persoane în interior și 50 în exterior.

Va fi posibilă după 15 iunie redeschiderea grădinițelor și creșelor private.

Va fi posibilă redeschiderea sălilor de fitness, cu respectarea distanțării”, a spus președintele.

„Având în vedere că începe sezonul estival, am ajuns la concluzia că va fi posibilă deschiderea piscinelor exterioare.

– Este important ca ușor ușor să renunțăm la unele din aceste măsuri, acolo unde este posibil. Lucrurile vor fi mai relaxate în relația cu statele unde numărul de noi îmbolnăviri este mic, sub 5 cazuri la milionul de locuitori. Deocamdată, la acest criteriu nu se încadrează statele unde se găsesc mulți cetățeni de-ai noștri.

– Suntem de părere că se impune prelungirea stării de alertă, sigur, cu mai puține restricții. Sunt măsuri care obligatoriu trebuie continuate, aproape cu caracter permanent, cum este purtarea măști, evitarea aglomerărilor mari.

– Stimați parlamentari, fiți responsabili. Dacă sprijiniți Guvernul putem să controlăm eficient această răspândire a epidemiei”, a mai precizat Iohannis.