Ducii de Cambridge și-au arătat în urmă cu câteva zile sprijinul față de ucraineni, menționând că sunt alături de ei în lupta lor. Ei au publicat pe contul lor de Twitter un mesaj prin care povestesc de întâlnirea pe care au avut-o cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și soția lui, Olena Zelenska, în luna octombrie a anului 2020.

The Duke and Duchess of Cambridge pictured leaving the Ukrainian Cultural Centre in LondonSeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 6

„În octombrie 2020 am avut privilegiul de a-i întâlni pe Președintele Zelenski și Prima Doamnă și de a descoperi speranța și optimismul lor pentru viitorul Ucrainei. Astăzi suntem alături de Președinte și toți oamenii din Ucraina în timp ce luptă cu mult curaj pentru acel viitor”, au scris ducii.

Reacția lor a iscat însă un val de controverse în mediul online. Aceștia au fost aspru criticați pentru că nu ar trebui să se implice în politică.

„Wow !!Când ducii de Sussex și-a făcut publică declarația despre Ucraina, fanii familiei Cambridge i-a atacat spunând că ceea ce fac este politică și de ce folosesc titlurile regale în politică !! Și acum Cambridge își folosește contul oficial pentru a vorbi despre Ucraina!!🤣😭🤣Ei bine, îmi pare rău pentru fanii Cambridge🤣”, „ Credeam că Familia Regală Britanică nu ar trebui să se implice în politică”, „ Ar trebui să rămână apolitici în orice moment” „ Ei nu au nevoie de simpatie, au nevoie de ajutor și de arme de foc”, au fost câteva dintre comentariile fanilor.

Detaliul observat de fani la ducii de Cambridge

Mai mult, ducii de Cambridge au mers miercuri, în vizită la Centrul Cultural Ucrainean din Londra. Cei doi soți au interacționat cu voluntarii și și-au arătat sprijinul față de problemele prin care trece Ucraina în acest moment. Kate a adus prăjituri cu ciocolată făcute în casă de la Palatul Kensington pentru membrii comunității ucrainene și pentru voluntarii pe care i-a întâlnit.Pentru a-și arăta sprijinul, atât Kate cât și Prințul William au purtat în piept o mică insignă cu steagul Ucrainei, iar acest detaliu a fost imediat obervat de fani.. Cuplul Regal a aflat mai multe despre serviciile pe care le oferă Centrul Cultural în această perioadă. Însă, în cadrul vizitei William a făcut declarații despre războiul aflat în desfășurare în Ucraina, careau fost de mulți interpretate greșit, ceea ce a iscat un adevărat scandal pe rețelele de socializare.

Jurnalistul CNN, Jake Tapper, a fost unul dintre utilizatorii rețelelor sociale care l-au criticat pe William și a avut o reacție foarte dură la adresa moștenitorului coroanei regale.

Prezentatorul CNN, în vârstă de 52 de ani, s-a legat de declarația unui reporter ce a fost prezent la Centrul Cultural Ucrainean din Londra, miercuri, care a transmis că William ar fi zis că „este foarte străin să vezi asta(n.r un astfel de război) în Europa. Suntem cu toții alături de Ucraina .” Raportul reporterului a mai indicat că „[William] a spus că britanicii sunt mai obișnuiți să vadă conflicte în Africa și Asia”, iar comentariul „Africa și Asia” a stârnit acuzații de rasism.

Mai mult, Tapper a făcut publică o fotografie cu Wallis Simpson și unchiul străbun al lui William, Edward, Ducele de Windsor, strângând mâna cu Adolf Hitler, însă ulterior a șters tweet-ul. Pe lângă imagine, Tapper a postat pe Twitter citatul lui William: „Este foarte străin să vezi asta în Europa ”, alături de un mesajul dur pentru ducele de Cambridge: „Citește o carte despre propria ta familie, frate”.

Ulterior, Tapper și-a șters postările și dezvăluit că William, în vârstă de 39 de ani, a fost citat greșit în cadrul evenimentului și, de fapt, a spus: „Toată lumea este îngrozită de ceea ce văd. Este cu adevărat înfiorător. Știrile sunt aproape de neînțeles. Pentru generația noastră, este foarte străin să vezi asta în Europa. Suntem cu toții alături de ei. Ne gândim la ei. Ne simțim atât de inutili.”

Așadar, Tapper a făcut ulterior un alt mesaj pe Twitter în care și-a explicat părerile despre situație și și-a recunoscut greșeala.

„Raportul inițial al reporterului despre acest citat al Prințului William din Regatul Unit a fost inexact, așa că mi-am șters tweetul despre el”, a scris el, dar a revenit imediat cu un alt tweet răutăcios: „Iată videoclipul cu declarația. Rămâne anistoric să spun pentru cineva născut la începutul anilor 80 este „foarte străin” să vezi război în Europa. Conflictul din Balcani de-a lungul anilor 1990 a fost oribil”.

Conflictul la care se referă Tapper este cunoscut sub numele de Războiul Bosnia, care a avut loc în sud-estul Europei între 1991 și 1995. William avea 9 ani când a început conflictul și 13 ani când s-a încheiat.