Ceremonia prin care i-a fost acordată lui Jose Carreras distincțía de Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca a avut loc sâmbătă după-amiază în sala de evenimente a instituției.

„Este o onoare să primesc acest titlu. Legătura mea cu România durează de mult timp şi mă bucur că muzica mea este apreciată de publicul românesc, care îmi respectă munca. Muzica este vocaţia mea de când eram copil, este viaţa mea.”, a spus artistul spaniol.

Jose Carreras va susţine astăzi un concert în premieră la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, începând de la ora 19.00. Numele evenimentului este „The Very Best Of The Legendary Tenor José Carreras” și cuprinde melodii celebre ale perioadei „Belle Epoque”, cunoscute arii de operă, operetă, musicaluri și face parte din turneul mondial al artistului, numit „A Life In Music”.

Pentru acest concert tenorul a ales să colaboreze cu Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania” care va fi dirjiată de însuși nepotul celebrului artist, David Gimenéz.

Jose Carreras a fost denumit de criticii de gen ca fiind tenorul cu cea mai frumoasă voce a zilelor noastre, ocupând un loc privilegiat în lumea muzicii. Carreras a început să cânte la vârsta de 8 ani, când a interpretat cunoscuta arie din „Rigoletto”, de Giuseppe Verdi, „La donna e mobile”, piesa care va ramane una dintre favoritele repertoriului său. Cariera lui a avansat rapid și s-a conturat prin debutul timpuriu pe scenele celor mai prestigioase teatre și festivaluri, incluzând Scala din Milano (‘Bal Mascat’, 1975), Opera Metropolitană din New York (‘Tosca’, 1974), Opera din San Francisco (‘La Boheme’, 1973), Opera de Stat din Viena (‘Rigoletto’, 1974), Royal Albert Hall din Londra (‘Traviatta’, 1974), Opera din Munchen (‘Tosca’, 1974) și multe altele.

A colaborat cu mari artiști ca Placido Domingo și Luciano Pavarotti, dar și cu interpreți celebri care au performat în afara ariei muzicii clasice, ca: Diana Ross, Klaus Meine, Charles Aznavour sau Sarah Brightman.

Alături de activitatea muzicală, Jose Carreras este recunoscut și pentru eforturile sale umanitare, îndreptate în special spre tratarea leucemiei. Din 1998, Jose Carreras patronează „Fundația Internațională împotriva Leucemiei – Jose Carreras”.

Credit foto: PR