Monica Gabor și Irinel Columbeanu nu-și mai încap în piele de mândrie. Fiica lor de 15 ani este elevă eminentă în clasa a X-a, la Malibu High School (MHS), în America, și participă la tot felul de cluburi, seminarii și activități extrașcolare. Irinuca face parte din organizația „Boys and Girls Club of Malibu” și, împreună cu colegii ei, a participat luna trecută, pe 24 iulie, la un seminar de robotică în Anaheim, California. Adolescenții au asamblat 20 de roboți care îi ajută la recuperare pe copiii cu tulburări cerebrale.
În parteneriat cu X-Bots Robotics Inc., programul unic STEM, numit „GoBabyGo!”, îi ajută pe copiii cu tulburări cerebrale, dar și pe familiile acestora, să aibă o viață mai bună. Cel puțin în ceea ce privește recuperarea fizică. STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) este un model educațional care îi ajută pe copii să înțeleagă conceptele abstracte prin experimente și joacă.
:quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/2022/08/irina-columbeanu-5.png)
Irina Columbeanu, interviu în presa din America
„Acest program îi ajută pe tineri să învețe nu doar abilități STEM, ci și valoarea empatiei și importanța de a avea un impact pozitiv în viața cuiva”, a declarat, pentru The Malibu Times, Violet Way, directoarea organizației „Boys & Girls Club of Malibu Teen Center”. „Pentru acest eveniment, adolescenții noștri au fost mai mult decât dispuși să se trezească la ora 5:30 dimineața pentru a-și dedica întreaga duminică acestui proiect. S-au îndrăgostit de acest program și solicită să fie incluși atunci când are loc vreun eveniment”.
Irina Columbeanu a fost și ea intervievată de jurnaliști și a povestit cât de încântată a fost de seminar, dar și de rezultat. „De fiecare dată când particip la astfel de evenimente, plec plină de încântare, pentru că fac parte dintr-un proiect care schimbă în bine viețile copiilor”, a spus Irina Columbeanu pentru The Malibu Times, care publică și imagini cu fiica lui Irinel. „De asemenea, capăt cunoștințe pe care altfel nu le-aș fi învățat”, mai spune ea.
Irina Columbeanu: „Îmi doresc să devin chirurg cardiotoracic sau neurochirurg”
Irina Columbeanu a spus că în timpul evenimentului de la Anaheim a reușit să înțeleagă cât de crucială este munca în echipă. Fiecare robot asamblat a fost opera a cel puțin șapte elevi ambițioși, care au lucrat împreună pentru a oferi un viitor mai bun copiilor cu dizabilități.
„În aproximativ două-trei ore, au fost construite zeci de mașini și asta doar pentru că ne-am unit cu toții determinarea și abilitățile, lăsând deoparte orgoliile”, a mai spus Irina Columbeanu.
Fiica Monicăi și a lui Irinel le-a mai declarat jurnaliștilor americani că este interesată de o carieră în STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) și a spus că programul acesta o ajută să-și îndeplinească marele vis, acela de a activa în domeniul medicinei.
„Îmi doresc să devin chirurg cardiotoracic sau neurochirurg, iar pentru a realiza acest lucru sunt mereu în căutarea de noi oportunități STEM, pentru a-mi spori cunoștințele în domeniu și pe care sper să le folosesc pentru a salva vieți, într-o bună zi”, a spus Irina. „Mă prefăceam că mașina pe care o construiam era pacientul meu și, cu fiecare pas pe care îl făceam, îmi imaginam că eram mai aproape de a salva o viață. Lucru pe care îl făceam atât în realitate, cât și în imaginația mea”.