Ion Lăceanu, poreclit „omul-orchestră” datorită talentului său de a cânta la multe instrumente, se află de câțiv ani la un azil din București, din zona Circului. Spune că e mulțumit de tratamentul de acolo, se simte respectat și îngrijit. Are noroc și cu fiul său, care îl vizitează des și îi aduce tot ce mai are nevoie.

„Mâncarea aici este satisfăcătoare, avem trei mese pe zi, dacă ne e foame, între mese, mai primim fructe sau câte o prăjitură, nu mă plâng. Am nimerit bine, este un loc curat, există respect. Ce am auzit că se întâmplă, prin alte părți, m-a îngrozit, li s-au luat casele bătrânilor, au rămas pe drumuri.

Aici, taxa lunară costă cam 3.000 de lei, cu totul, poate un pic mai mult, dar am o pensie de peste 3.000 de lei, după o viață de muncă, este binișor, nu e rău. Alți artiști au pensie mică, de vreo 1.400 de lei, pentru că au lucrat la negru. Eu dorm liniștit, mi-am asigurat o pensie decentă, pentru zile grele.

Fiul meu mă vizitează foarte des, el mai îmi cumpără tot ce e nevoie, și acoperă cheltuielile suplimentare. Eu am vrut să vin la azil, după decesul soției, când casa devenise prea mare și prea goală, fără ea”, susține Ion Lăceanu, exclusiv pentru Playtech Știri.

ion-laceanu-2SeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

Ion Lăceanu, uitat de colegii de breaslă: „Din când în când, mai mă sună câte cineva”

Din păcate, viața la azil l-a îndepărtat de muzică, dar și de prietenii din breasla folcloriștilor. „S-a așternut tăcerea. Din când în când, mai mă sună câte cineva. Tăcerea înseamnă ceva…Dacă au tăcut, înseamnă ceva… Aici, la azil, nu am cântat niciodată și nici nu am să cânt, nici n-aș putea. Fără orchestră, n-ar avea niciun farmec”, s-a mai confesat artistul pentru sursa menționată.

Ion Lăceanu a trăit o viață pe marile scene, așa că are ce le povesti colegilor de la azil. A rămas memorabil recitalul lui din 1963, la Ambasada României din America, pentru John F. Kennedy, cu doar câteva luni înainte ca politicianul să fie asasinat.

„Cântam cu mai mulți colegi la Ambasada României din America, pentru corpul diplomatic, erau prezenți J.F.Kennedy și soția lui, Jacqueline Kennedy. Erau atât de eleganți, de joviali. Mi-a plăcut de el, avea carismă, era foarte elegant și un mare iubitor de muzică. Ne-a ascultat, a aplaudat, iar, la sfârșit, el și soția lui ne-au trimis un coș cu flori pe scenă, apoi au dat mâna cu noi.

Pe atunci, soția mea era însărcinată, așa că pe fiul meu îl cheamă și Robert, ca pe fratele lui J.F.Kennedy, nu i-am pus John, pentru că așa mi se zice mie. Am făcut asta în amintirea familiei fostului președinte american”, a mai declarat Ion Lăceanu pentru Playtech Știri.

Vedete care au ajuns la azil de-a lungul timpului

Ion Lăceanu nu este singura persoană publică din România care a ajuns la azilul de bătrâni. Este de notorietate cazul lui Irinel Columbeanu, care este găzduit acum de Ion Cassian, la azilul privat la care a stat și Columbeanu senior. În același stabiliment și-a trăit ultimii ani din viață și creatoarea de modă Zina Dumitrescu. Tot la un azil privat s-a stins și marea regizoare Sanda Manu, internată acolo la dorința ei. Mioara Roman se află, și ea, la un centru privat de îngrijire. Actorii Alexandru Arșinel și Valentin Uritescu și-au trăit, și ei, ultimele clipe din viață, la azil.

Citește și: Irinel Columbeanu nu are bani să plătească azilul unde s-a retras. Cât îl costă și ce spune patronul acestuia

Citește și: Când și de ce să apelezi la un azil de batrani?