Primaria Bucureşti în parteneriat cu Teatrul Metropolis şi Cocor au decernat în weekend-ul ce tocmai a trecut stele pentru întreaga activitate în domeniul teatrului şi filmului artiştilor Ion Besoiu, Valeria Seciu şi Rodica Mandache.

Evenimentul a avut loc în Piața Timpului, în prezența colegilor, prietenilor, iubitorilor de teatru şi film, dar şi a rudelor artiştilor. Proiectul “Aleea Celebrităţilor” s-a reluat la iniţiativa Primarului General al Capitalei, Prof. Dr. Sorin Oprescu, iar actorii au primit și câte o stea de aur.

IMG_9168 2

Ion BESOIU s-a născut în 11 martie 1931, la Sibiu. A debutat în 1957, dar consacrarea a venit după turnarea filmului ”Toate pânzele sus”, în regia lui Mircea Mureşan, în care i-a avut ca parteneri pe marii actori Ilarion Ciobanu şi Jean Constantin. Timp de 16 ani, a jucat pe scena Teatrului „Radu Stanca”, din Sibiu, după care s-a mutat la Bucureşti, unde a jucat la Teatrul Bulandra şi a fost, ulterior, timp de 12 ani directorul acestui teatru. Cele mai cunoscute roluri ale sale sunt Cloşca, în „Procesul lui Horia” (1967), Serebreakov, în „Unchiul Vanea” (1983), Polonius, în „Hamlet” (1985), Oronte, în „Mizantropul”(1989), Corifeu, în „Antigona” (1993), Ferapont, în „Trei surori” (1995), Senecus, în „Caligula” (1996), şi Muhoiarov Ivan Matveevici, în „Oblomov” (2003).
În 2001, a fost declarat cetăţean de onoare al oraşului Sibiu și în același an pe 19 martie, cu ocazia împlinirii vârstei de 70 de ani, a fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, subliniind contribuţia lui Besoiu la „dezvoltarea artei teatrale româneşti, prin prestigioasa şi remarcabila sa activitate de actor, director de teatru şi pedagog.” În 2002, a primit Premiul de Excelenţă al Cinematografiei Române. Are o bogată activitate în teatru şi film, drept pentru care, actorul a fost omagiat cu două premii pentru întreaga activitate – din partea Uniunii Teatrale din România, în 2008, şi la Gala “Gopo” din 2011.

Valeria SECIU s-a născut în Bucureşti, a urmat cursurile Institutului de Teatru din Capitală la clasa lui A. Pop Marţian, între 1960-1964, avându-l ca asistent pe Octavian Cotescu, cel care, ulterior, avea să-i devină soţ.
A debutat în 1964, pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti alături de Ion Caramitru în spectacolul cu piesa “Eminescu”. De-a lungul carierei sale în teatru şi în film, a obţinut Premiul Asociaţiei Cineaştilor din România (1978), pentru rolul din filmul „Înainte de tăcere”. A primit de patru ori Premiul UNITER, de două ori pentru Cea mai bună actriţă în rol principal pentru rolurile din spectacolele “Spirit” (2002) şi „Cum gândeşte Amy” (2006), în regia Cătălinei Buzoianu, Premiul pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar pentru rolul Gloucester din „Lear”, în regia lui Andrei Şerban (2008) şi în 2007 Premiul pentru întreaga activitate.

Rodica MANDACHE s-a născut la Iaşi şi a absolvit secţia de Actorie a Facultăţii de Teatru a „Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică ‘I.L.Caragiale'” din Bucureşti, în 1964, la clasa prof. univ. Octavian Cotescu, Pop Marţian. A debutat în anul I de facultate pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, în spectacolul cu piesa „Fiicele” de Sidonia Drăguşanu. Până să devină actriţa Teatrului Odeon, a jucat la teatrele din ţară precum Teatrul „Maria Filotti“ Brăila, Teatrul Naţional din Iaşi şi la Teatrul Mic din Bucureşti.
Pe lângă spectacolele de teatru, film şi televiziune, Rodica Mandache este şi profesoară de actorie la Universitatea „Hyperion”, Facultatea de artă şi are o bogată activitate publicistică, iar printre cărţile publicate se numără scenariul pentru teatru radiofonic: “Povestea Elisabetei Rizea” şi cărţile “Surâsul şi lacrima scenei” (1998), „O carte atipică despre un actor atipic: Ştefan Mihăilescu-Brăila” (2010)
În 2007 a primit Premiul UNITER pentru Cea mai bună actriţă într-un rol secundar, iar în 2009 a primit Premiul pentru întreaga activitate la Premiile Municipiului Bucureşti pentru Artă şi Cultură, Secţiunea Artele Spectacolului.

Credit foto: Teatrul Metropolis