Într-o postare pe blogul său, actrița a vorbit deschis despre conflictele pe care le-a întâmpinat până acum în relația cu fiica sa adolescentă.

Ioana Ginghină nu s-a ferit niciodată de la a expune și lucrurile mai puțin plăcute din viața sa sau provocările prin care trece zilnic cu fiica sa adolescentă. Vedeta încearcă constant să facă față transformărilor și posibilelor conflicte pe care le întâmpină în relația cu Ruxi, iar pentru a-i ajuta pe toți cei care au copii în acest prag de vârstă și care se confruntă cu situații asemănătoare, actrița postează adesea fel de fel de sfaturi utile, izvorâte din experiența proprie.

„Nu pot să nu recunosc că anii de gimnaziu ai fiicei mele au fost printre cei mai dificili pentru mine ca mamă. Nu doar că trecerea de la școala primară la gimnaziu este un salt considerabil, dar este și o perioadă în viața copiilor noștri când încearcă cu tot dinadinsul să-și lase „micimea” în urmă pentru a face loc adolescentului „aproape” matur. (…)

Preadolescenții și adolescenții la această vârstă (inclusiv fiica mea când avea 13 ani – îmi pare rău, draga mea!), pot fi destul de iritanți și nepoliticoși uneori. Nu e de mirare că anii de gimnaziu sunt total neplăcuți… în principal pentru copiii noștri, dar și pentru noi, părinții!”, a scris Ioana Ginghină pe blogul său.

Ioana Ginghină, 8 sfaturi pentru mamele de adolescente: „Mă respinge și îmi spune că nu are nevoie de mine”. Cum procedează atunci actrița

Momentul în care părinții devin foarte buni la a merge pe coji de ouă”

Există extrem de mulți factori care duc la aceste schimbări comportamentale pe care le traversează adolescenții, spune Ioana Ginghină. Ba chiar unele sunt independente de ei, precum ar fi schimbările fizice care-i acaparează în acest prag de vârstă.

De asemenea, actrița avertizează toți părinții care vor ajunge în acest moment de faptul că copiii lor vor avea deseori stări de spirit diferite. Acest lucru poate fi cauzat, într-o proporție destul de mare, de prieteniile din această perioadă, care se pot dovedi a fi toxice sau false. Cei care vor avea de suferit pe seama acestui lucru sunt, așadar, părinții.

„Schimbările fizice prin care trec copiii tăi sunt de fapt destul de grele pentru ei. Aceștia pot simți disconfort (dureri de creștere), o grămadă de conștientizare de sine și o doză mare de stângăcie. Și cu siguranță nu ajută faptul că copiii se maturizează la vârste și ritmuri foarte diferite. (…)

Pregătește-te… copiii la această vârstă vor experimenta schimbări de dispoziție imprevizibile (este momentul în care părinții devin foarte buni la a merge pe coji de ouă!) și sensibilitate crescută, ei simțind lucrurile într-un mod mult mai intens. Încearcă de asemenea, să-și dea seama cine sunt, în ce cred și unde se încadrează printre prietenii lor.(..)”, a continuat ea.

fata-ei-are-15-aniSeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 10

Cum trebuie să acționezi ca părinte de adolescent

Așadar, actrița a făcut o listă lungă de sugestii prin care aceste conflicte pot fi evitate sau măcar pot fi depășite mai repede, mai ușor.

Extrem de importat este, spune ea, să rămâi alături de copilul adolescent, astfel încât acesta să nu fie nevoit să depășească singur conflictele, este de părere actrița. Indiferent de situație, este important să nu-l judeci, să nu-l pui la zid și să-i oferi cele mai blânde și utile sfaturi.

Fiica Ioanei Ginghină a împlinit 15 ani și este bucățică ruptă din tatăl ei, Alexandru Papadopol. Ruxi, ședință foto ca o divă

„Rămâi aproape de adolescentul tău și navighează împreună prin turbulențele gimnaziului.

Lasă-i să vorbească, să se descarce și să se plângă dacă este nevoie, dar rămâi calm și ajută-i să vadă lucrurile în perspectivă.

Nu toate prieteniile sunt menite să dureze – chiar și acele prietenii din copilărie care credeau că vor dura pentru totdeauna. Ajută-i să se concentreze pe formarea de noi prietenii cu copiii care împărtășesc aceleași interese.(..)

Spune-i copilului tău că a avea curajul de a încerca lucruri noi nu este despre a fi fără frică; este vorba despre a merge înainte cu toată puterea, indiferent cât de speriat este.

Reamintește-i copilului tău că aproape fiecare elev de gimnaziu se simte speriat și stângaci și că acest lucru face parte din procesul de învățare și creștere. Dacă știu că nu există așteptări de la ei s-ar putea să fie mai predispuși să râdă de stângăciile lor ocazionale fără să le ia în serios.”, a continuat vedeta.

Actrița mai amintește părinților niște aspecte importante: ”Presiunea de a se integra este o forță puternică și mizele (inclusiv așteptările legate de temele pentru acasă și notele) sunt mult mai mari. Sunt șanse ca copilul tău să dea greș.

Doar să le spui că ești acolo, că pot veni la tine oricând, că vei încerca să nu reacționezi exagerat și că veți lucra împreună pentru a rezolva orice se întâmplă în viața lor” – e sfatul ei.

Ioanei Ginghină nici nu-i pasă la ce liceu va intra fiica sa, care e clasa a VIII-a: „Să rămână sănătoasă la cap” Ce spune despre sistemul de învățământ

La fel de important este să ajuți adolescentul să se simtă bine acasă, chiar cu riscul de a avea, aparent, între voi, o uță închisă. ”Când preadolescentul sau adolescentul tău intră pe ușă după școală, s-ar putea să întâlnești un copil morocănos care este obosit și plictisit de a fi „pe scenă” toată ziua.
Lucruri precum a avea o viață de familie armonioasă, iubitoare și de susținere și libertatea de a se retrage în camera lor pentru a se destinde s-ar putea să fie exact ceea ce are nevoie adolescentul tău pentru a se regenera”.

În final, Ioana Ginghină atrage atenția asupra unui aspect important: ”Mergi alături de el și înzestrează-l cu fiecare “unealtă” pe care o ai în cutia ta de instrumente pentru a-i da curaj și încredere (…) Ține minte, s-ar putea să fie tentant să te implici sau să încerci să-ți salvezi copilul, dar implicarea părinților poate înrăutăți lucrurile”.

Vezi și Acum căsătorită pentru a treia oară, ce spune Ioana Ginghină despre încă un copil: ”Sunt o doamnă”

Citește și:

Tatăl Ancăi Țurcașiu, pentru prima oară la TV, a făcut confesiuni despre soția lui: „Am fost 40 de ani împreună”. Ce a moștenit solista de la regretata ei mamă

Trăiește visul american la 77 de ani! Saveta Bogdan a filmat pentru o reclamă în America. Ce produs a promovat și cu ce s-a ales de pe urma ei