Mariana Badea (75 de ani), alături de soțul ei, Gheorghe Badea, și el profesor, dar de matematică, a stat de vorbă cu jurnaliștii de la Q Magazine la Biblioteca Centrală Universitară. Mama lui Mircea Badea a fost profesoară timp de 35 de ani, a lansat numeroase cărți de specialitate, îndeosebi de gramatică, și deține o editură. A făcut parte, mulți ani, din Comisia națională de limba și literatura română, din cadrul Ministerului Învățământului.

„Eu sunt profesoară de cuvinte și bolnavă de limba română! Cred cu tărie în forța cuvântului rostit sau scris! Cuvântul are forță divină, definește arta de a reflecta că nu suntem toți la fel, că dacă îți înțelegi gândurile, cuvintele vin de la sine și comunici firesc și eficient cu oricine. O exprimare clară îți definește personalitatea, cu singura condiție ca și gândirea să fie limpede”, se descrie Mariana Badea, în interviul pentru Q Magazine.

„Îmi plac mai mult cărțile scrise de femei. E o bucurie să citesc romanele polițiste scrise de Rodica Ojog-Brașoveanu. Dacă ar fi beneficiat de o limbă internațională ar fi fost mai cunoscută decât Agatha Christie. Îmi place mult și Ileana Vulpescu”, spune Mariana Badea, întrebată fiind dacă preferă autorii sau autoarele.

Ce spune Mariana Badea despre copiii ei, Mircea și Naty

Legat de lansarea primei ei cărți de specialitate, „Limba și literatura română pentru bacalaureat”, Mariana Badea spune că ideea i-a aparținut soțului ei.

„Ideea i-a aparținut soțului meu. El a intuit nevoia unei astfel de cărți în momentul în care i-am spus că notițele elevilor mei (cu ceea le dictam la ore) se plimbau prin tot liceul. Caietele lor erau xeroxate de copiii de la alte clase. Ideea a prins contur când am făcut pregătire pentru bacalaureat cu Naty, fiica mea, și cu fata unor prieteni.

Notițele scrise atunci au devenit materialul pentru prima mea carte. Ulterior, verificate și îmbunătățite de mine, dar baza a fost manuscrisul ei, pe care îl am și acum. Elevii o numeau «biblia portocalie». Din prima ediție s-au vândut 50.000 de exemplare în două luni. De altfel, și Naty a devenit scriitoare, a publicat două volume de poezii și un roman. Sunt foarte mândră de ea”, declară Mariana Badea pentru sursa anterior menționată.

„Și de Mircea, nu?”, este întrebarea care vine, firesc. „Nu-mi place să vorbesc despre el! Cea mai mare calitate a lui este corectitudinea, care, în timpurile pe care le trăim, s-a transformat, pentru el, în cel mai mare defect. În plus, are simțul datoriei, ca Antigona”, spune Mariana Badea despre celebrul ei fiu.

Interviul integral, AICI

Mama lui Mircea Badea, pe coperta Q MagazineSeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7

Mariana Badea, 52 de ani de căsnicie cu Gheorghe Badea

Mariana Badea este căsătorită, de peste 50 de ani, cu Gheorghe Badea, fost profesor de matematică. Iată ce scria mama lui Mircea Badea pe Facebook, în septembrie, 2019, la aniversarea căsătoriei sale. „De 49 de ani ne zâmbim, ne susținem și ne protejăm stând mereu alături, chiar dacă timpul șterge și are prostul obicei de a fi ireversibil. Nu ne-a încărunțit sufletul, înviorat fiind de dragostea unică pentru excepționalii noștri copii și nepoți. Viața nu se măsoară în numărul de respirații, ci în momentele care îți taie respirația”.

Mariana Badea: „În toată cariera mea i-am obligat pe elevi să promoveze bacalaureatul fără meditații”

Într-o declarație pentru DC News, Mariana Badea ne-a vorbit despre perioada în care a predat.

„Ca profesoară, le spuneam elevilor încă de la începutul anului pretențiile mele pentru evaluare: Nota 2 sau 3 dacă nu citeai opera care se studia la clasă, nota 4 dacă tăceai când erai ascultat sau dacă nu efectuai tema, iar de la 5 în sus, nota reflecta conținutul și calitatea exprimării, în funcție de câți „ăăăă” și câți „deci” se auzeau în răspunsul oral.

Poeziile studiate la clasă, toate, nu numai cele scrise de Mihai Eminescu, trebuiau memorate, pentru că NIMENI NU POATE învăța pe de rost comentariile operelor prevăzute în programa de bacalaureat. Uram să se „recite” un comentariu!

Mihai Eminescu se predă numai 2-3 săptămâni, în rest, ceilalți mari scriitori, de la Vasile Alecsandri la Mircea Cărtărescu, față de care am simțit aceeași uriașă prețuire emoțională.

În toată cariera mea didactică i-am obligat pe elevi să promoveze bacalaureatul fără meditații la limba și literatura română, să meargă relaxați la examen, iar faptul că NICIUN ELEV DIN CLASELE MELE NU A PICAT înseamnă că am reușit!

Pentru promovabilitate 100% la examenul de bacalaureat în toți anii mei de profesorat, pentru că peste 90% dintre ei au luat note peste 8 la limba și literatura română și pentru calitatea excepțională a cărților mele, am primit cea mai înaltă distincție didactică „Gheorge Lazăr” și am fost cooptată în Comisia națională de limbă și literatură română, din cadrul Ministerului Educației Naționale.

V-aș sugera să vorbiți cu alți foști elevi ca să aveți imaginea mea reflectată în amintirile lor. (…) Dragi foști elevi, Știți că v-am iubit, așa cum mi-a scris o altă fostă elevă, „ca pe ceilalți copii” ai mei!””.

Citește și: Cum l-a pozat Carmen Brumă pe fiul ei, în sufragerie. Pe Mircea Badea cu siguranță l-a impresionat această imagine

Citește și: Carmen Brumă, adevărul nespus despre relația cu Mircea Badea: „Știam cine e și care sunt riscurile”