Teo, care sunt gândurile care nu-ți dau pace în aceasta perioadă de pandemie, care parcă nu se mai termină?

Ma gândesc că va fi totul bine, că totul se va termina la un moment dat. Am înțeles că suntem foarte liberi, dovadă avalanșa de teorii ale conspirațiilor demne de un film de science fiction. Am putea să ne gândim cum să ieșim cât mai bine din această încercare în loc să vedem
răul peste tot. Chiar râdeam cu Maya când am văzut o teorie conform căreia nu ar exista porumbei pe lume, sunt de fapt drone pentru că
nimeni nu a văzut un porumbel mic. Realizez că nu este bine când oamenii au foarte mult timp liber, mintea poate umbla pe terenuri nebănuite.

 

Comparativ cu alte perioade grele pe care le-ai traversat personal, sau pe care le-am traversat cu toții, cum ai caracteriza această perioadă?

Raportându-mă strict la nivel personal, ce trăiesc acum este o glumă. Am stat 100 de zile legată de un pat cu ochii în tavan, înconjurată de medici care vorbeau în limba germană, pe care nu o stăpânesc. La un moment dat mi-au spus că lupta mea cu viața a fost pierdută. Acum, nu este deloc așa. Stau acasă, mă uit la televizor. Asta ca să punem situațiile în extremis. E mai ușor de controlat o situație in care stai în sufrageria ta decât una în care ești pe un pat de spital. Veneau noaptea, luau câte un pacient… și, la un moment, dat am întrebat de ce. O asistentă mi-a spus ”În acest spital se și moare, doamnă!”.

 

Cum crezi că vei ieși și vom ieși dintr-una dintre cele mai complicate perioade pentru omenire?

Este imposibil de prevăzut, pentru că direcțiile în care am început să împingem și să tragem fiecare sunt greu de înțeles și de stăpânit.
Speranța tuturor este că vom ieși bine și că totul va reveni la normal. Însă nimic nu va mai fi la fel. În perioada asta ne-a mai picat curentul. În mod normal, dacă nu aveam lumină în casă, stăteam și așteptam să se remedieze. Acum ne-am speriat. Înainte, dacă strănutam, strănutam, acum, dacă se întâmplă, ne gândim la ce este mai rău. Nimic nu mai este cum era.

Ce îți oferă speranță și cum îți păstrezi optimismul?

Învăț lucruri noi. Sunt foarte fericită ca orhideele mele sunt bine și că avem situația sub control. Mă gândesc că foarte curând o să putem ieși din case, că se va întâmpla mâine sau după 15 mai, este adevărat că vom avea o oarecare teamă, vom păstra în continuare distanța socială, ceea ce nu este neapărat un lucru rau. Avem nevoie fiecare de spațiul său personal.

Cât de ușor/greu ți-a fost să te adaptezi noului program?

Este un program mai scurt, încercăm să facem ceea ce este de făcut pentru emisiune, pe cât posibil, de acasă. Când ne întâlnim în redacție
stăm cât mai puțin împreună. Înainte era invers, stăteam cât mai mult împreună. Am schimbat orele de duș, cele de curățenie, care au devenit mai multe, ne-am luat balansoar, așteptăm să creascaă gazonul, care acum refuză, ca să-l putem folosi. Și râdem, încercăm să ne menținem tonusul cât mai ridicat.

Tu mergi la serviciu de luni până vineri, te simți norocoasă din punctul ăsta de vedere, ca poți interacționa în loc să stai numai în casă?

Sunt norocoasă pentru că îmi preocup mintea mergând la emisiune, gândindu-mă ce am mai putea face. Fiecare zi mi se pare o victorie. Igiena este foarte strictă la birou, se dezinfectează permanent, păstrăm distantța socială în redacție, ceea ce nu este foarte dificil, pentru că mulți colegi lucrează de acasă.

Care dintre curentele de pandemie te-au prins și pe tine?

Gătitul, curățenia, conferințele cu pietenii pe diverse platforme… Am învățat un lucru foarte interesant, acela de a sta. Statul degeaba
aduce multe beneficii, îți poți laăsa mintea liberă în orice direcție. Sunt solicitată în tot felul de conferinte online și sunt foarte încântată că lucrurile stau așa.

Un singur lucru bun cu care crezi ca vei rămâne și vom rămâne dupa ce va trece pericolul care ar fi?

Puterea de a ne bate cu teoria conspirației. Va deveni un război în sine să facem asta. S-a ajuns la niște chestii pe care numai stând acasă le
puteam inventa. Înainte, fiecare își făcea treaba și n-avea timp să gândească tot felul de scenarii halucinante.

Fiica ta e adolescentă, ea cum resimte restricțiile, ce zice un copil de 16 ani despre pandemie? Ce te întreabă?

Nu mă întreabă nimic, pentru că știe mai multe decât mine. Știe limbi străine și are acces la informații pe care eu însămi nu le pot accesa.
A înțeles faptul că nu stăm de plăcere, că nu face nimeni asta că să-i facă ei rău. O duce cum o ducem toți, cu maturitate și cu o demnitate pe care i-o descopăr cu mare plăcere în fiecare zi.

Ce ați mai redescoperit amândouă, una despre cealaltă, în acest răstimp?

Am descoperit că ne plac jocurile pe calculator, ceea ce n-am fi crezut vreodată, că  putem sta pe balcon să ne uităm afară și să ne bucurăm, că avem o decență pe care o bănuiam, dar nu o testasem niciodată pentru că nu a fost nevoie. Și avem niște nervi foarte tari.

 

Fără ce nu poate trăi Teo Trandafir? 

Apă și lumină.