Ștefan Bănică, ai revenit într-un serial de televiziune după o pauză îndelungată. Cum ai primit acest nou proiect?

După 14 ani de la ultimul serial tv în care am jucat, „Băieți buni”, mi-a fost dor de un proiect în care să mă regăsesc și care să fie o provocare pentru mine, ca actor. Iar în acest serial, unde e vorba de un cuplu – format din cele două personaje principale în jurul cărora se construiește povestea filmului –, a fost foarte importantă alegerea partenerului, care cred eu că în persoana lui
Marius Florea Vizante e un loz câștigător. Histrionismul perso-najului meu, multiplele deghizări, bucuria de viață și inocența lui m-au incitat.

 

Ai creat personaje emblematice de-a lungul timpului, în film și în teatru. Ce așteptări ai de la Orlando, noul tău personaj din „Liber ca pasărea cerului”?

Ca oamenii să-l creadă, să-l îndrăgească și să regăsească în ei câte un pic din Orlando. E un avantaj, fiind un film serial, ca personajul să se dezvolte și să crească în fiecare episod, iar telespectatorii să-i poată descoperi, la fiecare difuzare, alte laturi.

 

Ce înseamnă pentru Ștefan Bănică să fie „liber ca pasărea cerului”? Când ai experimentat ultima dată această senzație?

Ca să-l citez pe Orlando, „libertatea vine pe interior”. Atâta timp cât mă simt bine în pielea mea, sunt liber ca pasărea cerului.

 

Crezi că bărbații înțeleg diferit acest concept față de femei?

Depinde din ce parte privești. Orlando nu are niciun fel de obligație, nu e căsătorit, nu are copii și își trăiește viața cum crede el de cuviință, bucurându-se de fiecare clipă. De cealaltă parte, Stela, personaj interpretat de Jojo, trecută printr-un divorț dureros, dar bănos pentru ea, descoperă această stare de libertate și se comportă ca atare. Pe când, dacă ești într-un cuplu, răspunsul este cel de la întrebarea anterioară.

„Liber ca pasărea cerului” e un serial de comedie. Din punct de vedere artistic, e mai ușor sau mai greu să faci publicul să râdă?

E o comedie, dar, în același timp, sunt și situații de-a râsul-plânsul, exact ca în viață. În ultimul timp, din păcate, bășcălia se confundă cu umorul. Eu zic că bășcălia se diluează repede, iar umorul de calitate rămâne în timp. Nu e ușor să faci publicul să râdă, dar, atâta timp cât îți tratezi profesia cu respect și nu te abați din drum, poți fi credibil, fie că e vorba de comedie, fie că e vorba de dramă. Important e să joci situația.

 

Cum s-au împletit drama și comedia în viața ta, până acum? Avem nevoie, noi, oamenii, de dramă, în aceeași masură în care avem nevoie de comedie?

În viața reală nu ne dorim drame, ca dovadă că și atunci când suntem spectatori la dramele altora și conștientizăm gravitatea faptelor, nu ne simțim în largul nostru. Viața e formată din bucurii și necazuri, din care e bine să tragi concluzii. Dar, la fel ca Orlando, personajul meu, prefer să privesc partea plină a paharului.

 

Faci echipă cu Marius Florea Vizante și cu Jojo, printre alții. Cum vă înțelegeți în afara platourilor de filmare?

Ne înțelegem bine, glumim mult, dar amândoi, și Vizante, și Jojo, sunt foarte serioși când vine vorba de profesie.

Se spune că prietenia dintre bărbați e mai trainică decât cea dintre femei. De ce crezi că se întâmplă asta?

Nu știu ce să spun, cred că e vorba de cum ești construit ca om, în primul rând, nu ține neapărat de diferența dintre sexe. Mama mea are o prietenă din liceu și au împlinit de curând 60 de ani de prietenie. Și sunt în continuare cele mai bune prietene. La rândul meu, am, slavă Domnului, câțiva prieteni – nu mulți, e adevărat, prietenia e floare rară – cu care sunt împreună de peste 30 de ani.

O să devii tată pentru a treia oară, felicitări! Ești copleșit, nerăbdător?

Sunt emoționat, copleșit și… nerăbdător.

 

O să ai doi fii și o fiică. E ceva ce îți lipsește din viață?

Dumnezeu a fost bun cu mine și mi-a dat mai mult decât mi-aș fi dorit. Singurul om care lipsește din acest tablou este tatăl meu, dar știu că e cu mine, de acolo, de unde e.

Cel mai frumos lucru pe care ți l-au spus copiii tăi până acum care a fost?

„Tati, te iubesc!”

Fără de ce nu poate trăi Ștefan Bănică?

… familia și profesia mea.

Citește și: Interviu EXCLUSIV Adrian Nartea: „Întotdeauna există dramă în răzbunare“