În viață, umorul este moneda de schimb pentru…

Momentele mai complicate. Cu umor, treci mai ușor peste ele.

Autoironia face parte din arsenalul unui umorist bun? De câte ori apelați dv. la ea?

Momentele în care folosești autoironia sunt cele mai frumoase și interesante. Eu și Cornel (n.r. partenerul său de scenă, Cornel Palade) facem autoironie. Dacă spui niște lucruri despre telespectator, acesta refuză să le creadă. Dacă le spui despre tine, telespectatorul se recunoaște în ele. Oamenii deștepți, care gândesc, sunt autoironici. Eu n-am avut nicio problemă când am fost criticat. Iar în viața de toate zilele apelez la autoironie. Mă leg de faptul că n-am păr, că nu sunt foarte înalt…

Ce fel de umor apreciază un umorist?

Umorul după care câștigă bani, ăla e cel mai apreciat de el (râde). Dar un umorist bun apreciază umorul de calitate. De cele mai multe ori, în zilele noastre, se merge însă pe comercial, pentru că se vinde foarte bine, dar se poate face și umor de calitate, bine, cu ghilimelele de rigoare, pentru că depinde ce înțelege fiecare prin „umor de calitate”.

Apropo de participarea la „Te cunosc de undeva!“, în pielea cărei vedete v-ar plăcea să intrați?

Charlie Chaplin.

Romica Tociu - Te cunosc de undeva

Dacă ați descrie showbusiness-ul din România în trei cuvinte, acestea ar fi…

Curajos, de o calitate din ce în ce mai bună, însă prea puțin, pentru cât de mult mi-aș dori eu să fie.

S-a supărat vreo celebritate pe dv vreodată pentru că a fost subiectul sketch-urilor dv?

N-am auzit. Până acum, nu. Le-am făcut și cu bun simț, poate de aceea.

Umorul vine întotdeauna însoțit de …

Inteligență.

Un lucru pe care nu i l-ați spus niciodată lui Cornel Palade?

Și vreți voi să i-l spun acum? Că sunt mai bun ca el. (râde)

Veți deveni bunic, e o împlinire sau o surpriză?

Și surpriză, și împlinire. Surpriză, pentru că nu mă gândeam să vină așa de curând un nepoțel, aveam alte planuri.  Împlinire, pentru că vine încă cineva în familia noastră pe care o să-l iubim, pe care abia îl așteptăm, care o să aibă multe mătuși și mulți unchi, bunici, străbunici. Împlinirile mai constau în bucuria de a avea prieteni, de a avea o familie frumoasă, cu copii buni.

Ce alte surprize v-au schimbat viața?

N-am avut surprize care să-mi schimbe viața. Viața mea a fost trăită pas cu pas, fiecare lucru făcut a fost construit. Surprizele vin după ani de muncă, surprize plăcute precum acelea când te oprește cineva pe stradă  și îți spune cât de mult te apreciază ca artist, surprize plăcute ca acelea de a-i surprinde pe alții, și mă refer la „Te cunosc de undeva!” unde mulți nu au crezut că valențele mele sunt atât de diverse… N-am avut însă parte de surprize ca astea: să-mi lase o mătușă o moștenire, să vină una să-mi spună că am un copil de 20 ani despre care nu știu, să primesc un Bentley. Am avut parte doar de surprize mici, dar muncite.

Un lucru pe care vi-l reproșați dv înșivă e că…

Am prea mare încredere în oameni. Niciodată nu am cercetat, ci am mers pe instinct, și de multe am aflat că oamenii nu sunt așa cum cred eu. Mi-ar fi plăcut să nu fiu categorisit „băiat bun“. Mi-ar fi plăcut  să fiu mai dur, ca Palade, mai impenetrabil. Dar am fost ca o carte deschisă.

Care e cel mai puțin strălucitor moment al lui Romică Țociu, pe care nu-l vede nimeni?

Sunt un om normal. N-am putut niciodată să mă dau tată cu copiii mei, cum spun eu, adică să fiu zbir cu ei. În casă la mine până și câinele e artist. Toată lumea a avut un program frumos, relaxat. Acasă gătesc, le fac tot ce vor, le dau tot ce vor.

Fără ce nu poate trăi Romică Țociu? 

N-aș putea trăi fără meseria mea, pentru că trăiesc din ea (râde), fără copiii mei. N-aș putea trăi cu gândul că n-am făcut nimic în viață.

Foto: Antena 1