Radu, exact cum sună și titlul melodiei cu care ai câștigat finala ”Românii au talent”, a ieșit cum ai vrut tu până la urmă  (I Did It My Way)… Cum te simți în această ipostază?

A ieșit așa cum și-au dorit cei de acasă, în primul rând. Pentru mine, a fost o reală surpriză. Abia acum încep să conștientizez că am câștigat marele premiu la ”Românii au talent”. Nu m-am așteptat niciun moment să câștig, doar am vrut să am ocazia de împărtăși pasiunea mea pentru cântat. Au fost niște emoții incredibile, iar în momentul în care am aflat că eu am fost votat… M-am blocat total. Abia îmi găseam cuvintele.

Acum sunt fericit și recunoscător pentru că am primit încrederea oamenilor, pentru că mi-au trimis zeci de mesaje prin care mi-au transmis cuvinte foarte frumoase și mă bucur de fiecare clipă.

Ai o meserie fără nicio legătură cu muzica. Totuși, muzica a sunat mereu în sufletul tău?

Muzica a apărut în viața mea acum patru ani, mai serios, când am început să cânt la karaoke. Cu siguranță era acolo, dar nu era vremea pentru ea. Acum cred că e clipa în care mă pot concentra și asupra acestei pasiuni care mi aduce o mare bucurie.

 

Ai un timbru aparte, o combinație de Tom Jones, cu Elvis Presley și Frank Sinatra. Care e cea mai inedită comparație în fața căreia ai fost pus până acum?

Am rămas impresionat că mulți oameni mi-au spus că o voce ca a mea nu a mai fost de la Aurelian Andreescu până astăzi. Pentru mine, această comparație a fost incredibilă, nu m-aș fi așteptat niciodată la așa ceva.

 

Pe ce acorduri ai pune acum viața ta?

Sincer, chiar mi-a trecut prin cap melodia lui Tom Jones – Impossible Dream. Este o melodie care spune clar să nu renunți niciodată să-ți atingi visul, care poate părea cândva imposibil. Exact așa mă simt și eu acum – nu am renunțat și am reușit.

Ai fost protagonistul unei finale aparte, afectate de pandemie. Ai încercat aceleași emoții pe care le-ai fi avut pe scenă, live?

Da, am avut emoții la fel de mari. Eu sunt un om foarte emotiv și cred că transmit asta și celor care mă văd sau mă ascultă. Finala a adus emoții diferite: nu mai aveam publicul în fața mea, dar am fost nevoit să pregătesc un moment care să le placă și să le transmită ceea ce eu simțeam.

Îmi amintesc că atunci când am filmat pe Calea Victoriei ieșeau oamenii la geam și se uitau la mine cum cântam… și aveam emoții să nu-i deranjez. La fel și când eram acasă, și repetam, mă gândeam să nu-mi deranjez vecinii. Dar totul a fost bine, chiar foarte bine!

Radu Palaniță câștigător sezonul 10

Când ai aparut prima dată în fața juriului, de cine îți era cel mai ”frică”?

Mi-a fost frică de propriile mele emoții, în primul rând. Știam că îmi doresc să le arăt juraților și celor din public cât de pasionat sunt de muzică. Trăirile pe care le-am avut atunci nu le voi uita niciodată. Iar când l-am văzut pe domnul Călinescu că apasă butonul auriu, pentru mine a fost o surpriză imensă. Îi voi fi mereu recunoscător pentru șansa pe care mi-a oferit-o – de a mă califica direct în următoarea etapă și de a putea să le mai arăt o dată oamenilor de acasă pasiunea mea.

Te-ai văzut câștigător ”Românii au talent”, ai simțit că vei fi favorit în fața juriului și al telespectatorilor?

Nu, nu am crezut că eu voi câștiga. Prima dată când mi-a trecut prin minte că aș putea avea o șansă reală a fost atunci când eram doar cinci concurenți rămași în lupta pentru marele trofeu.

Nici familia mea nu a crezut în această victorie, erau cu mine în casă și mă susțineau, dar nu voiam să sperăm la ceva ce nu părea de atins. Cred că a fost o finală cu multe momente bune și fiecare dintre noi a meritat aprecierea pentru ceea ce am realizat.

De la cine ai moștenit această voce specială?

Și eu am fost foarte curios dacă cineva din familie a mai cântat, dar nu am găsit pe nimeni până acum.

Ce loc a ocupat muzica în viața ta până acum și ce loc va ocupa de-acum înainte?

Cu siguranță până acum a fost pe locul secund. Era acea pasiune care ieșea la iveală când eram cu prietenii la karaoke, iar a doua zi se ascundea când reveneam la muncă și programul obșinuit.

Îmi doresc foarte mult să mă bucur de acest moment și să mă concentrez mai mult pe muzică. Sunt dispus să lucrez mai mult, dar să-mi găsesc locul în domeniul muzical. Cred că este o șansă pe care am primit-o de la telespectatori și nu vreau să o ratez.

Te-ai gandit ce vei face cu premiul, ai avut timp să-ți stabilești priorități?

Da, sunt foarte hotărât. În primul rând, îmi doresc să-mi cumpăr un apartament. Eu acum stau cu chirie și vreau să am locul meu, să mă pot bucura de ”acasă”. Apoi, vreau să-mi ajut familia cu tot ceea ce pot și, nu în ultimul rând, vreau să ajut și anumite persoane care au o situație dificilă. Dacă eu am primit această șansă, vreau să o ofer și altora.

Ce ai fi facut cu vocea ta daca nu exista ”Românii au talent”?

Probabil eram la karaoke, în continuare. Nu știu, rămânea la stadiul de hobby, dar nu m-am gândit niciodată la așa ceva și aleg să mă bucur de acest moment și de faptul că emisiunea există.

În afara de muzică, ce te împlinește cel mai mult acum în viața ta?

Sincer, cred că e o bucurie interioară faptul că lumea intră în contact cu mine și fac tot ce ține de mine să țin legătura cu ei, cât mai mult. Toate acele mesaje îmi fac ziua mai bună. De asemenea, gândul că voi avea o casă, în curând, mă bucură la fel de mult.

Ce lipsește momentan din viața ta?

Îmi lipsește bucuria de a interacționa cu publicul, de a cânta în fața lor. Abia aștept să revenim la normalitate..nu credeam că-mi va lipsi așa.

 

Fără ce lururi nu poate trăi Radu Palaniță?

Sunt un om normal, mă bucur de aceleași lucruri ca fiecare dintre noi. Nu aș putea trăi fără muzică, fără oamenii dragi. Și, în primul rând, fără Dumnezu.

 

Foto: PRO TV