Narcisa, în afară de marele premiu Chefi la cuțite, ce altceva ai mai câștigat în urma participării la această competiție?

Am câștigat foarte multe din această experiență. În primul rând, am avut de învățat foarte multe de la chef Cătălin Scărlătescu, care ne-a împărtășit din secretele lui culinare de-a lungul sezonului. De la el, am învățat atât pe partea culinară, cât și pe partea umană… Este un suflet bun, un om extraordinar care mi-a oferit încrederea lui în fiecare zi. Și, cum am zis și în show, eu nu stau foarte bine la capitolul încredere în sine, așa că a contat foarte mult pentru mine.

Cine te-a încurajat cel mai mult să participi la această emisiune? Cum te-ai hotărât să intri într-un astfel de show?

De foarte mult timp cei din familia mea îmi spuneau să particip. Dar eu nu am crezut niciodată că sunt potrivită pentru acest concurs. Într-o seară, soțul meu a decis să completeze formularul în locul meu, fără ca eu să știu. Apoi, după o zi obositoare la muncă, am ajuns acasă și am primit un telefon. Era o domnișoară de la casting-ul de Chefi la cuțite care m-a invitat la preselecții. Nici nu am știut cum să reacționez! Mi s-a schimbat toată starea, aveam lacrimi în ochi de fericire! Iar restul poveștii… o știți deja. 

narcisa birjaru chefi la cutite

Care a fost primul lucru pe care l-ai făcut după ce s-a terminat toată nebunia finalei, a emisiunii? Cum ai sărbătorit în ipostază de prima femeie care ia premiul Chefi la cuțite?

Am sărbătorit alături de colegii din platou în seara finalei, apoi acasă, alături de familie. Țin minte că am avut nevoie de o zi de odihnă să îmi revin. Eram foarte obosită, iar emoțiile intense din finală și-au spus cuvântul. Încă nu îmi vine să cred că numele meu este scris pe acea farfurie de aur! E un sentiment de nedescris.

Cum te-a schimbat participarea la Chefi la cuțite? Ce perspective crezi că-ți se deschid acum?

Ca om nu cred că m-a schimbat. Sunt aceeași persoană simplă, corectă și modestă. În ceea ce privește perspectivele de viitor, în schimb, pot să spun că da. Am primit foarte multe oferte, deja am acceptat una dintre ele, și voi vedea pe viitor ce orizonturi mi se mai deschid. Vreau să aleg cea mai bună variantă pentru mine. Într-adevăr, Chefi la cuțite este o rampă de lansare. Nu m-am gândit niciodată că voi primi atât de multă atenție în urma acestui show. Am răspuns la o mulțime de interviuri deja! (râde)

Ai fost una dintre cele mai sincere și deschise concurente, așa ai fost dintotdeauna? Cum e să-ți arăți mereu emoțiile în fața unor oameni care nu te cunosc?

Pentru mine nu este dificil, pentru că sunt fix cum m-ați văzut la televizor. Sunt un om simplu, cu bune și rele, ca toți ceilalți, dar încerc mereu să privesc orice provocare cu zâmbetul pe buze. Cred că este foarte important în acest show să fii tu, pentru că emoțiile sunt atât de mari, oboseala se adună…și chiar nu ai cum să te mai prefaci în fața camerelor. Eu am ales să mă arăt așa cum sunt și cred că asta au apreciat și cei de acasă. Sunt zodia rac, sunt un om sensibil, dar puternic atunci când este nevoie.

Ai avut parte de prejudecăți în viața ta, ai simțit că nu ești luată suficient în serios? Atât în competiție cât și în afara ei?

Cumva, da… Dar odată ce oamenii mă cunosc cu adevărat încep să mă vadă altfel, căci eu sunt un om corect, la locul meu. În competiție nu m-am lovit de această problemă. Am fost toți o mare echipă.

Care a fost prima mâncare gătită acasă după participarea și câștigarea Chefi la cuțite?

O pastramă la grătar, cu cartofi și salată… pentru familia mea! E o rețetă de-a noastră, tradițională!

E ceva ce n-ai avut curaj să-i spui până acum mentorului tău, Cătălin Scărlătescu?

Cred că i-am spus tot ce mi-a trecut prin cap! I-am zis că îl iubesc de zeci de ori pe platou! (râde) Și chiar îl iubesc! Nu o să uit niciodată ce a făcut pentru mine, nu o să uit niciodată că mi-a apreciat munca așa cum nu mi-a apreciat-o nimeni în viața asta. Și, că mai presus de toate, este singurul mentor pe care l-am avut în viața asta, singurul om care mi-a arătat ce trebuie să fac ca să evoluez.

Ce ți-au spus atât el cât și Speak, după ce te-ai tatuat cu numele lor?

Povestea tatuajului a început înainte de finală. La momentul acela i-am promis lui Speak că dacă voi câștiga îmi voi tatua numele lui! Prin urmare, pentru că sunt un om de cuvânt, am făcut-o! Nici Speak și nici chef Cătălin nu se așteptau să fac asta! Au fost extrem de șocați initial, apoi s-au bucurat.

narcisa birjaru chefi la cutite

De care dintre concurenții din emisiune ai rămas apropiată?

Noi am stat pe tot parcusul filmărilor în același hotel, din cauza acestei pandemii. Așa că am petrecut mult timp împreună și s-au legat prietenii. Eu cel mai apropiată m-am simțit de Valentina și de Alex, pentru că, după cum știți, rămăsesem doar noi în echipă la un moment dat în confruntări. Și asta cred că ne-a unit mai tare. Am fost ”trei cât zece”, asta era zicala noastră. Și vreau cu ocazia asta să le mulțumesc din nou colegilor care au gătit alături de mine în finală și m-au ajutat să ajung aici! Mă înclin în fața lor!

Dacă ai putea să asemeni viața ta de acum cu un fel de mâncare, ce ai alege?

Am stat ceva să mă gândesc! E… un fel de mâncare complicat! (râde) Cu piper, cu zahăr, cu sare, cu puțină boia picantă… cu de toate! Trec prin multe stări în acest moment, pentru că nu sunt un om care este obișnuit cu atenția, cu interviurile, cu expunerea… Așa că îmi ia puțin timp să mă obișnuiesc. După ce toată lumea a aflat că eu am câștigat am primit sute de mesaje, zeci de telefoane… nu m-am așteptat niciodată.

NU POT TRĂI FĂRĂ

Fără familia mea, adică fără parinți, fără sora mea și fără soțul meu.… nu aș putea trăi. Și nici fără iubire! Pe lucrurile materiale nu pun preț deloc, astea vin și pleacă.

Foto: Antena 1