Cum a fost 2019 pentru tine din punct de vedere personal și profesional? Mai greu, mai ușor, mai frumos, mai incitant?

 

2019 a fost un an plin de provocări. În primul rând pentru că a venit al treilea copil, pe care nu l-am planificat, dar a venit peste toate pe care le aveam deja și initial, m-am speriat, dar apoi mi-am dat seama că mi-a produs cea mai mare bucurie și că a venit exact în momentul în care trebuia să vină. A fost un an plin de provocări și plin de temeri, dar și de lucruri frumoase, pentru că am o casa plină de copiii, am un program extrem de încărcat, dar fac numai ce-mi place și, vă dați seama, fiecare an mi-a adus mai multe lucruri, mai multă împlinire… cel puțin în ultimii cinci ani, la noi în casă e numai bucurie, numai jucării, numai țipete, da… și plânsete, și râsete, dar, în general, ai de ce să vii acasă. Te cheamă casa și abia aștept, când termin emisiunea, spectacolul sau concertul să ajung acasă cât mai repede, să mă dezbrac, să mă descalț, să-mi îmbrățișez copiii, să ne jucăm, să stăm împreună. Anul 2019 a fost unul dintre cei mai buni ani de până acum.

 

Ce crezi că te așteaptă în perioada următoare?

 

Sper ca 2020 să fie un an plin, pentru că eu nu sunt omul care să stea prea mult locului, nu știu să mă calmez, nu știu să mă liniștesc, nu știu să mă detașez , eu sunt omul care se implică în toate, de aceea cu cât îmi e mai greu, cu atât îmi place mai mult, în sensul că îmi place să fac multe lucruri, îmi place să mi le programez pe hârtie ca să nu le uit, pentru că nu le-aș putea face fără o foarte bună organizare.

 

Care sunt cele mai important lucruri pe care le-ai învățat în ultimul timp?

Am avut dezamăgiri legate de oameni, dezamăgiri legate de proiecte, am avut multă încredere în oameni care s-au dovedit a fi doar niște parteneri de business, desi eu îi credeam prieteni, am învățat să am răbdare, să nu mă mai implic și am mai învățat că nu sunt eu asta, totuși… Am învățat că dacă n-aș pune la suflet, dacă trece totul prin filtrul meu și n-aș arde la maximum tot ceea ce fac, n-aș fi eu. Și cu toate astea, a trebuit să învăț că nu toată lumea e ca mine și că nu toată lumea vede prin același filtru prin care văd eu. Dar a fost o perioadă de căzături și de urcușuri, plină de extreme.

mirela vaida

Ziua are prea puțin ore pentru toate lucrurile pe care le ai de făcut, cum ai învățat să fii eficientă?

 

Printr-un program foarte strict. O oră foarte clară de trezire, pregătirea copiilor pentru grădiniță, după care pregătirea celui mic pentru ziua ce urmează, după care pregătirea mea pentru emisiune, după care venit copiii de la grădiniță, venit eu de la emisiune, repetiții, spectacole în weekend la Teatrul de Revistă sau cu band-ul meu – totul înseamnă foarte multă organizare astfel încât nici copiii să nu se simtă neglijați, nici venirea celui mai mic să nu-i facă pe ceilalți mari să se simtă dați la o parte, nici programul meu încărcat profesional să nu neglijeze familia… planul familial și profesional se susțin unul pe celălat, nu se exclud, am mai spus asta. Dacă mie îmi merge bine acasă, dar îmi merge rău la serviciu, nu sunt fericită. Dacă îmi merge bine la serviciu, dar am probleme acasă, sunt cea mai nefericită.

 

Unde îți place să-ți pierzi timpul?

Ar trebui să spun că-mi place să-mi pierd timpul în pat, lnevind, dar nu am timp. Așa că îmi place să-mi pierd timpul căscând gura, dar să știți că nu prin magazine, ci poate la un film bun, poate la o plimbare în parc, poate și la o călătorie în weekend, pe plajă, pentru că îmi place soarele foarte mult , într-o tabără de iarnă cu copiii, la săniuș, citind o carte… am un colțișor acum în noua casă în care ne-am mutat și îmi place să-mi pierd timpul pe terasa mea de iarnă care e inundată de soare, unde îmi place să stau și să contemplu pădurea pe care o am în fața terasei, să ascult o muzică în surdină și să aprind lampa cu lumină difuză, să beau o cafea și să reumplu cana până vine vremea să mă ridic și să pregătesc să plec la muncă. Acolo îmi place să-mi pierd timpul.

 

Acum chiar ai casa plină, odată ce familia ta a crescut cu încă un membru…

 

Da! Să știți că acum chiar am casa plină și nici nu mai concep viața fără trei copii. Cum ar fi fost să am unul singur? Acu mi se pare anost, plictisitor, ce aș face eu cu un singur copil? Și cu doi mi se pare la fel. Cu trei începe să devină acceptabil. Sunt foarte curioasă cum o să fie cu al patrulea!

 

Care e primul lucru pe care îl faci când ajungi acasă?

Mă descalț, mă dezbrac, mă întind pe canapea și totți copiii vin peste mine. Cei mari vin singuri, pec el mic mi-l pune soacră-mea în brațe și stăm așa, unuii claie peste grămadă. Îi întreb ce-au făcut a grădi, ne pupăm, ne giugiulim, ăstuia mic îi dau încă să sugă, îl alint… e un moment doar al nostru, acasă.

 

Numai o mama cu trei copii știe cum e să…

Cum e să aibă răbdare, să nu mai aibă timp pentru ea și să nu mai aibă niciodată curățenie în casă.

 

Te afli în lumina reflectoarelor de mult timp. Cum evoluezi ca om, ca profesionist, mai ales pe interior?

Să știți că am constatat că, odată cu vârsta, nu mai am dorința de afirmare, de a fi în prim-plan, de aface lucruri ca să mă vadă lumea. Tot ce fac de când lumea mă cunoaște și îmi știe capacitatea de muncă nu mai am de demonstrat nimic nimănui. Fac lcururi doar pentru că așa simt, nu mai are nimic rol demonstrativ, nu mai asâștept recompense, admirație, ovații și omagii. E foarte frumos când ești liniștit tu cu tine și când faci lucrurile doar pentru că îți face plăcere să le faci. E atât de frumos și de liber să fii tu însuți.

 

Fără ce nu poate trăi Mirela Vaida?

 

Nu pot trăi fără Dumnezeu, El este începutul tuturor lucrurilor. El este rugăciunea mea, salvarea mea, speranța mea și Cel care mi-a îndeplinit cele mai frumoase lucruri în viață. Nu pot trăi fără muzică, fără prieteni, nu pot trăi în singurătate și nu pot trăi fără libertatea de a fi eu.

 

Foto: Antena 1