Mircea, vei reveni la TVR cu un nou sezon Down The Road – Aventura? Cum va continua povestea protagoniștilor reality-show-ului?


Televiziunea Română își dorește programe cu potențial, așa cum e Down The Road – Aventura, și probabil că programul ar putea avea loc în grila lui 2021. Dar – și asta trebuia s-o zic în primul rând – această revenire depinde de mulți alți factori.


Ce te-a emoționat cel mai mult la primul sezon al emisiunii și ce ai învățat de la participanți, de la acea experiență?

mircea radu


Unul dintre participanţi mi-a spus, la o seară în jurul focului, când i-am întrebat ce înseamnă să trăieşti cu sindromul Down, că atunci când era mic, când era în şcoală, era umilit şi era bătut de ceilalţi copii, cei «normali», ca noi. Şi era atât de umilit încât i se băgau ghemotoace de hârtii în gură. Şi atunci l-am întrebat: «Ai iertat?». Şi mi-a zis «Da». Din felul în care m-a privit atunci, mi-am dat seama că nu mă minte. Ceea ce vreau să vă spun este că eu trăiesc printre oameni «normali» şi totuşi nu ştiu unul care să uite şi să ierte. Copiii aceştia m-au învăţat pe mine ce este iertarea.


Ce îi înveți pe copiii tăi, ce ai vrea să-și însușească ei cu privire la felul în care interacționează cu oameni cu nevoi speciale sau care suferă de diverse afecțiuni, mai mult sau mai puțin grave?


Oamenii trebuie văzuți, nu judecați, prin rezultatele a ceea ce știu să facă, a ceea ce spun și cum spun, a comportamentului lor, nu a afecțiunilor de care suferă.

mircea radu


Cu ce te-au surprins copiii tai cel mai recent? Cât de ușor e să ții pasul cu cei mici în ziua de azi?


Încerc să stau cât pot de mult cu ei – o situație cam rar întâlnită la cei care au profesii cum e a mea – și îi țin sub o atentă observație (râde), tocmai pentru a fi cât mai puțin surprins. Sigur că diferența între copilăria mea și cea a copiilor mei e uriașă, ca cea unor ființe de pe planete diferite, începând de la felul în care se face școală până la posibilitatea de a călători, de exemplu. Încerc totuși să păstrez pentru ei felul sănătos în care eu mâncam.


Care sunt activitățile voastre preferate de familie?


Orice activitate e bună atâta vreme cât sunt copiii alături.


Cum te-a schimbat anul 2020? Și în bine, și în mai puțin bine?


Nu m-am schimbat… Am avut însă o perioadă (cea de izolare dură, din primăvară) în care m-am îngrășat vreo două kilograme, date rapid jos în vară și toamnă când am alergat de plăcere.


Cum au arătat Sărbătorile tale, în acest an?


O, masa de Crăciun! Locul în care am senzația că mă aflu în peștera comorilor! În familia mea se mănâncă bine și cumpătat pentru că eu, de ani de zile, țin Posturile importante de peste an și ar fi catastrofal ca, după șapte săptămâni de înfrânare gastro să dau iama în cărnuri, brânzeturi, cozonaci și alte bunătățuri. Am mâncăm orice – pâine și cârnați făcuți de mine, antreuri, sarmale și dulciuri făcute de Raluca. Iar vinul, desigur, e rodul muncii altor oameni pe care l-am cinstit și prețuit cum se cuvine.


Trei lucruri pe care vrei să le faci în 2021?


Să fiu sănătos. Să plec. Să reușesc.


Cum faci sa-ti readuci starea de spirit la cote bune când te simti copleșit de griji, de stres?


Nu fac nimic. Totul trece (aproape) de la sine.


Te-ai reîntâlnit cu Andreea Marin la TVR, cum a fost regăsirea dintre doua vedete emblematice pentru Televiziunea Română?


Eu și Andreea avem stiluri de muncă și performanțe în televiziune asemănătoare, avem aceiași profesori, amintiri comune – e întotdeauna o  plăcere să mă revăd cu ea.


Un proiect atipic în care te-ai vedea implicat care e?

mircea radu


Nu știu să fi fost ceva mai atipic decât participarea mea la Masked Singer, showul de la Pro TV, în care am ajuns până-n finală. Acolo, costumat în Panda, am cântat, am dansat, am oferit indicii, am înșelat intuiția detectivilor – ce poate fi mai plăcut și mai atipic de-atât?…

Ce lucruri au rămas neschimbate la tine de când erai copil?
S-au schimbat jucăriile, a rămas pofta de joacă.

NU POT TRĂI FĂRĂ

Pot trăi fără lucruri. Oamenii sunt cei care mă interesează.

Foto: TVR, Antena 1