Mihai, ce curs ia viața ta acum, că ai câștigat „Chefi la cuțite“?

Voi face ce am făcut și până acum, voi continua să gătesc. Sper să gătesc din ce în ce mai bine, standardul este deja altul. Am în plan să mă mut la Timișoara în a doua parte a anului, acolo unde voi începe un proiect culinar, despre care voi da mai multe detalii la momentul oportun. În plan personal, îmi doresc să îmi cumpăr un apartament împreună cu Elena, logodnica mea.

Care a fost primul lucru pe care l-ai făcut după ce s-a terminat emisiunea?

Am dormit, am dormit foarte mult! (râde) Am simțit nevoia să mă odihnesc, pentru că toată experiența „Chefi la cuțite“ a fost una frumoasă, dar și una grea. A fost un show care m-a trecut prin toate stările emoționale… de la agonie, la extaz. Iar după ce am terminat…am avut nevoia de o mică pauză.

mihai munteanu sorin bontea

Ce vrei să faci cu premiul câștigat?

Sunt un om al cuvântului, iar după cum am promis, o parte din premiu va merge către colegii mei, ce m-au ajutat în finală. M-am bazat pe sprijinul necontenit al lui Silviu Nedelea, Alex Ilinca, Denis Țimbălaru, Sorin Stan și Vali Dumitrescu – cinci bucătari talentați care mi-au fost alături în cel mai important moment din competiție. Noi am fost o echipă în adevăratul sens al cuvântului, câștigul este al tuturor. Cealaltă parte din premiu va merge către Elena, logodnica mea. Ne dorim să ne luăm împreună un apartament.

De ce ți-a fost cel mai teamă în timpul emisiunii, dacă putem vorbi despre așa ceva?

De două ori mi-a fost teamă că voi fi eliminat. Însă cel mai teamă, pe parcursul emisiunii, mi-a fost să nu îl dezamăgesc pe Chef Sorin Bontea.

Crezi că dacă ai fi fost în altă echipă decât cea din care ai făcut parte, cea a lui Chef Sorin Bontea, finalul ar fi fost același?

Cred că da. Dacă aș fi fost în altă echipă, probabil că aș fi fost în cea roșie, lângă Creața, prietena mea care m-a înscris în show, dar și lângă Chef Florin Dumitrescu, de care m-am apropiat foarte tare pe parcursul competiției și care m-a ajutat cu sfaturi prețioase în finală.

Care e cel mai important lucru pe care l-ai învățat de la Chef Sorin Bontea?

Că ar trebui să am mai multă încredere în mine și că pot să depășesc orice limită pe care mi-o setez singur. Mereu pot mai mult.

Ce îți place cel mai mult la profesia ta?

Îmi place că nu simt când trece timpul și că pot să fiu liber. Ca bucătar, pot să mă exprim în farfurie când vreau și pot alege să fiu exact așa cum vreau să fiu. Preparatele vor vorbi de la sine. Nu sunt un om al constrângerilor.

Care e cel mai greu lucru într-o bucatarie profesionala pentru un bucătar la început de drum? Ce nu se vede dincolo de ușa bucătăriei?

Sunt multe lucruri care nu se văd dincolo de ușa bucătăriei: cât ne implicăm, cât suflet punem și cât muncim. E un fel de „Game Of Thrones“ (râde). Nu se văd orele de muncă, în primul rând, nici programul prelungit, nici faptul că cei mai mulți dintre noi ajungem să avem probleme cu spatele sau cu picioarele. În bucătărie sunt multe nopți nedormite și zi de zi ne expunem la un stres mare și la riscul de a ne accidenta.

mihai munteanu chefi la cutite

Cum e să lucrezi în străinătate, mai exact în Anglia, unde ai fost tu? Ce ți-a lipsit cel mai mult de acasă?

Familia și mâncarea tradițională mi-au lipsit cel mai mult. Să lucrezi în străinătate e bine, pentru că îți poți face prieteni și lucrezi în medii profesioniste, cu aparatură de calitate. Dar îți lipsesc multe lucruri și, de cele mai multe ori, ajungi să te simți singur.

Ce nu au apucat să vadă telespectatorii în ce te privește? Cum e Mihai Munteanu, cel pe care nu îl vedem la tv?

Sunt la fel, poate doar mai dur în bucătărie. „Chefi la cuțite“ este un concurs, a fost ușor diferit, dar cred că în bucătărie este necesar să ai o personalitate puternică, pentru că altfel lucrurile scapă de sub control. Nu este o meserie ușoară, dacă ai impresia că poți să faci ceva excepțional și nu vrei să respecți niște pași… poate ieși foarte prost.

Care a fost cel mai interesant și inedit lucru preparat pe care ai avut ocazia sa-l guști?

Iepure cu sos de vin cu ciocolată, pe vremea când lucram în Anglia.

Dar care este cel mai extravagant preparat făcut de tine până acum?

Mille-feuille de foie gras cu soubisse de ceapă și sos de vin Porto cu mandarine.

Dacă ai avea propriul tău restaurant, cum ar arăta? Unde ar fi?

Ar fi un bistro mic, de 30-40 locuri, în Paris sau Barcelona. Cred că aș găti mâncare franțuzească clasică sau spaniolă, iar din meniul meu nu ar lipsi la main-dish obrăjorii de porc gătiți în sos de vin cu anason, iar la desert, fudge brownie cu înghețată de tahină.

Cel mai recent preparat făcut de tine care e și în ce context?

Cel mai recent am gătit pasteis de nata, un desert portughez, cu cremă de vanilie și un aluat asemănător celui de patiserie. Untul este secretul în această rețetă… în straturi.

Descrie-ne farfuria ideală.

Farfuria ideală conține carne, un piure, legume, ceva crispy și un sos spaniol cu trufe.

Fără ce nu poate trăi Mihai Munteanu? 

Nu îmi imaginez să trăiesc fără familia mea, logodnica mea și fără viața mea în bucătărie.

 

Foto: Diana Oros, Antena 1