Am avut o vacanță de poveste, care a fost dincolo de așteptarile noastre. Mă bucur foarte mult că le-am putut oferi copiilor această vacanță la mare, pe care și-o doreau enorm, mai ales că în ultimele luni i-am privat din cauza pandemiei de multe alte lucruri. Mă uit acum la poze și revăzându-le fericirea, da! Mă felicit pentru alegerea făcută!

Care au fost highlight-urile vacanței și cu ce a fost diferită de celelalte de până acum?

Locul în care am stat a fost absolut minunat și a răspuns necesităților noastre. Prima condiție pe care am stabilit-o atunci când ne-am decis să călătorim în afara țării în această perioadă atipică a fost aceea de a găsi un loc în care să ne simțim în siguranță, și să nu stau cu frica în sân că ne-am putea întoarce bolnavi acasă, dar să ne bucurăm din plin de mare și plajă. Cea mai bună variantă am considerat că este să închiriem o casă pe plajă, într-o zonă mai puțin turistică, unde să avem tot ce ne trebuie pentru ca eu să pot pregăti inclusiv mesele și să nu fim nevoiți să mergem la restaurant. A fost atât de bine! Copiii se trezeau și ieșeau direct pe plajă. Le-am uitat jucăriile acasă dar nu le-au dus lipsa deloc! S-au distrat atât de bine cu tot ce au găsit în natură și cu tot ce le-a oferit acel loc încât nici nu m-au întrebat de obiectele preferate.

Dacă ar fi să enumeri cinci lucruri pentru o vacanță reușită, care ar fi acelea?

Să lași acasă stresul, să pui pe pauză orice grijă și dacă reușești să faci asta reușita unei vacanțe perfecte e garantată. Dar, ca să și enumăr câteva lucruri cred că e nevoie de: – un loc prietenos cu copiii, asta în cazul în care vorbim despre familiile sau cuplurile cu copii, – toată lumea să fie sănătoasă și să nu apară probleme de sănătate uneori întâlnite în vacanțe, – vacanța să fie o experiență în sine și să fie cu ceva diferită față de altele, – vreme bună.

Lavinia Petrea

Cum e viața cu trei copii pe timp de pandemie? Îți e mai greu sau mai ușor să te organizezi cu noile reguli?

Ne-am adaptat deja destul de bine. Învățăm să trăim și așa într-o lume în care lucrurile se pot schimba peste noapte. Imprevizibilul îmi aducea multă neliniște înainte, acum am învățat să-l accept mai ușor, și copiilor le vorbesc mult despre schimbare și adaptare. Dincolo de reguli și restricții impuse, ne-am creat o rutină care să ne facă să ne simțim mai protejați ori, cel puțin mie, să îmi dea sentimentul că fac tot ce pot ca să mă protejez pe mine și să-mi protejez familia de acest virus urât.

Ce te întreabă cei mici despre acest subiect și ce le răspunzi? 

Primim foarte des două întrebări: “A trecut virusul?!“ sau “Când trece virusul?“ Din păcate nu avem răspunsurile pe care și noi ni le-am dori la aceste întrebări, însă le vorbim despre regulile pe care trebuie să le respectăm ca să fim bine.

Între copiii tăi nu e diferență mare de vârstă. Totuși, ce diferențe sunt între ei? Cum se schimbă pe măsură ce cresc?

Între Mathias și Klara diferența este de 2 ani și 2 zile, iar între Klara și Karin, un an și 8 luni. Acum chiar suntem într-o perioadă foarte frumoasă, în care aceste diferențe aproape că s-au topit iar ei se joacă foarte frumos împreuna. Karin nu s-a purtat deloc ca fiind cea mai mică, nu a simțit acest lucru și nici nu i-a adus frustrări majore care să se reflecte în comportamentul ei. Este extraordinar că deși nu a împlinit doi ani, vorbește foarte bine, iar comunicarea face minuni! Mă uit fascinată la fiecare în parte… cresc și nu știu când trece timpul, iar ei se schimbă atât de mult. Îi ador și le respir fiecare cuvânt, fiecare surâs, fiecare trăire pentru că totul trece atât de repede.

În iulie ai împlinit 38 de ani. Ce lucruri se află pe „to do list-ul” tău pentru următorii 10 ani? Ești omul care își face planuri pe termen lung? 

Nici înainte nu îmi făceam planuri pe termen foarte lung, acum cu atât mai puțin. Pandemia în care ne aflăm mi-a reamintit și cât de vulnerabili suntem atunci când vine vorba de sănătatea noastră. Cât de mici suntem în fața unui dușman față de care nu avem armele necesare să luptăm, așa că în primul rând îmi doresc să fiu sănătoasă. Legat de planuri, mi-am propus să mă dedic mai mult decât am făcut-o în ultimii ani, meseriei mele de jurnalist. Îmi iubesc meseria și simt că a venit din nou momentul să-i acord mai multă atenție.

Cum ai petrecut de ziua ta anul acesta? Ce dorință ți-ai pus de aniversare?

Chiar a fost altfel decât mă așteptam și planurile mi s-au schimbat în ultima clipă. De ziua mea am mers la testare pentru Covid 19 și 3 zile până la aflarea rezultatului am stat în casă. A fost însă emoționant să constat cât de puternice sunt legăturile dintre oameni în momente delicate și neprevăzute. Sunt o persoană foarte norocoasă, înconjurată de oameni minunați pe care de ziua mea i-am simțit aproape de mine chiar dacă nu ne-am întâlnit fizic. Mi-am dorit sănătate pentru mine și cei dragi,

Ce planuri ti-a stricat pandemia și ce oportunități noi ți-a adus, dacă putem vorbi despre așa ceva?

Nici nu vreau să mă mai gândesc la ce nu s-a mai întâmplat din cauza pandemiei. Mi-am dat un restart. Mă simt mai puternică, privesc spre viitor încrezătoare și mai deschisă ca niciodată să încep lucruri noi.  

Ai multe constante în viața ta. Care sunt variabilele și cum primești neprevăzutul în rutină?

Acum mult mai bine, dar încă lucrez la cum să primesc acest neprevăzut în viața mea. Mi-am dat seama că încă reacționez cu “o stare de agitație“ la diverse vești care îmi schimbă planurile. Apoi după ce mă liniștesc și găsesc soluții sau realizez că negrul nu este chiar atât de negru, îmi spun că ar fi trebuit să fiu mai calmă, mai optimistă și să iau o decizie după ce am cât mai multe “date ale problemei“. 

Dacă i-ai face soțului tău o declarație de dragoste în care sa nu folosești vorbele, cum ar arăta aceasta? 

Felul în care îl privesc spune tot ce în cuvinte nu aș putea exprima oricum.

Lumea te identifică cu, iar tu te identifici cu…

“Om bun“ … “Un zâmbet cald“

Daca e să ne referim la activitatea ta, în afară de fluxul constant de știri care asigură noutatea și adrenalina, nicio zi nu seamănă cu cealaltă pentru că…

Avem o emisiune live timp de patru ore și jumătate în care ni se întâmplă zilnic tot felul de lucruri, dincolo de știri. Și bune și rele. Dacă mă mai gândesc și la câte se întâmplă apoi acasă, cu copiii, pot să spun că realmente nicio zi nu e la fel ca precedenta.

Care ar fi cel mai îndrăzneț lucru pe care l-ai făcut până acum?

Să fac trei copii unul după celălalt (râde).

Fără ce nu poate trăi Lavinia Petrea?

Fără apă și săpun, fără așternuturi curate, fără o cafea și o carte bună. Bănuiesc că întrebarea se referea doar la lucruri materiale. (râde).