Jojo, care e cea mai importantă schimbare pe care o vrei și o aștepți în 2019?

Îmi doresc tare mult să fim sănătoși și, pragmatic vorbind, îmi doresc să fac să crească și mai mult lucrurile pe care le-am început de câțiva ani de zile: business-ul meu cu bijuterii și cel online (vlog&blog). La un moment dat, după tot felul de colaborări mai mult sau mai puțin sigure, îți dorești să ai ceva al tău.

Cum ai învățat să-ți conturezi aspirațiile, care sunt ambițiile tale, profesionale și personale?

Am învățat că trebuie să-mi doresc mult dacă vreau să obțin puțin și să planific puțin dacă vreau să mi se întâmple mult. Așa cum spuneam mai sus, îmi doresc să-mi cresc business-urile și, pe lângă asta, să reușesc să adaug câteva proiecte de teatru frumoase și, de ce nu, și film, celor pe care le-am realizat deja. Din punct de vedere personal, îmi doresc să petrec la fel de mult timp alături de copiii mei și familia mea. Faptul că petrecem mult timp împreună se reflectă foarte frumos în creșterea copiilor. Am avut cândva și perioade foarte aglomerate, când am stat foarte mult prinsă în anumite proiecte și destul de departe de cei dragi. În timp mi-am dat seama că cel mai important este să fii alături de copii și de familie. Cariera, proiectele și veniturile se întâmplă oricum, dacă așa trebuie să se întâmple. Timpul petrecut lângă ai tăi, însă, este extrem de prețios și nu se poate cuantifica altfel decât ca doză de fericire supremă: nimic altceva nu mă împlinește mai mult.

Jojo si Paul Ipate asia expsress

Cum a fost participarea la „Asia Express“, ce vom vedea la tv, cum v-ați descurcat tu și Paul?

Participarea mea și a lui Paul la „Asia Express“ a fost una plină de întâmplări frumoase și pline de însemnătate. Am trait, fără doar și poate, aventura vieții noastre și ne-am descoperit din nou foarte frumos unul pe celălalt. Am trăit intens la bine și la greu, pentru că a fost extrem de greu uneori, am supraviețuit în condiții insuportabile uneori, fără mâncare, cu un efort fizic și psihic care ne-au depășit uneori. Cu toate acestea am avut un parcurs foarte frumos, zic eu. Asta și pentru că noi am căutat permanent latura spirituală a lucrurilor. Din punctul meu de vedere, asta este cea mai bună parte a conceptului emisiunii. Aflați uneori pe muchie de cuțit, ne-am și enervat pentru că ne-am implicat trup și suflet, așadar o să ne vedeți așa cum suntem noi, cu bune și cu rele, dar mereu împreună până la capăt. Eu zic că am fost o echipă competitivă, luptători trup și suflet. Noi nu știm să facem lucrurile pe jumătate. Dacă intrăm în ceva, ne dedicăm cu totul lucrului respectiv.

Care au fost revelațiile trăite de tine în India și Sri Lanka?

Am primit pe rând, în diverse chipuri, câteva lecții foarte importante: lecția generozității, a adaptabilității, a omeniei, a iubirii, a smereniei în fața tuturor lucrurilor create de Dumnezeu. Pe unele dintre ele le cunoșteam mai bine. Pe altele le-am aprofundat. Sărăcia oamenilor, împletită cu frumusețea sufletească a unora dintre ei m-a mișcat până la lacrimi. În plus, am descoperit în această călătorie că avem o țară care merită îngrijită și iubită pentru că suntem privilegiați din foarte multe puncte de vedere.

Care au fost cele mai importante lucruri pe care le-ai învățat despre tine în urma acestei aventuri extreme?

Că pot fi puternică și când sunt extrem de slabă. Că sunt mai competitivă decât mă așteptam. Că pot trăi și funcționa cu aproape nimic. Că mă pot descurca în situații imposibile. Că nu trebuie să-mi fie frică de nimic. Că mă pot baza pe Paul orice s-ar întâmpla.

Dar ca și cuplu, ce ați învățat, tu și Paul, unul despre celălalt?

Eu și Paul ne-am redescoperit foarte frumos în această călătorie. Toți prietenii ne-au prevenit că e posibil să ne certăm foarte mult din cauza situațiilor-limită în care ne vom afla și că s-ar putea să ne destrame toată tensiunea asta. Pe noi însă ne-a făcut mai puternici. Ne-am dat seama pur si simplu cât de importanți suntem unul pentru celălalt și asta ne-a făcut să ne apreciem și mai mult. Suntem foarte fericiți că am trecut împreună prin asta pentru că, la final, am devenit împreună mai puternici.

Care a fost cel mai îndrăzneț lucru întreprins de tine până să participi la Asia Express? 

Cred că nașterea. De două ori. Și pentru asta ai nevoie de curaj. Însă cel mai curajos lucru și solicitant cred că a fost participarea într-un show tv de dans, când de-abia îl născusem pe Achim. A fost nevoie de toată forța mea fizică și psihică pentru a trece mai departe în fiecare zi. Cel puțin așa am crezut până la Asia Express. Aici am realizat că nu știu nimic, de fapt, despre limitele mele, care pot fi împinse destul de departe.

Asia express2 jojo paul ipate

Dacă ai reveni în Sri Lanka și în India, care sunt lucrurile pe care ai vrea să le faci acolo?

Dacă aș reveni în Sri Lanka, m-aș bucura de plajele lor și de frumusețea locurilor. Sri Lanka e foarte frumoasă și noi nu am avut timp să ne bucurăm de ea în adevăratul sens al cuvântului, pentru că eram mereu în cursă. Dacă mă voi mai întoarce vreodată în India, mi-aș dori tare mult să aprofundez mai tare latura spirituală a lucrurilor. India a fost visul vieții mele. Sunt recunoscătoare că am ajuns până acolo. În competiție nu te poți bucura de foarte multe experiențe spirituale pentru că esti învins de propriul tău orgoliu și de regulile jocului. Trebuie să fii agil, atent, în vâltoarea jocului, competitiv și toate acestea nu se potrivesc mereu cu starea contemplativă de care ai nevoie pentru a medita la esența vieții. Cu siguranță mă voi întoarce acolo curând, pentru că India a fost mereu cea mai importantă destinație pentru sufletul meu.

Cât de greu v-a fost să vă hotărîți să plecați departe de copiii voștri?

De hotărât ne-am hotărât rapid. De plecat a fost mai greu să plecăm. Nu puteam spune nu unui proiect atât de fascinant pentru amândoi. Eu, când am auzit că se filmează în India, am luat decizia în mai puțin de două secunde. Știam că putem lăsa copiii în siguranță cu bunicii și că nu ne vor simți foarte mult lipsa. Problema a fost să ne despridem de ei, a fost dificil pentru noi. Ei stau cu noi zilnic, noi îi îngrijim, noi îi hranim, noi îi culcăm. E foarte greu să te desprinzi de copiii tăi pentru două luni de zile. Am folosit special verbul „a te desprinde“, nu „a te despărți.” Pentru că eu nu consider că ne-am despărțit nici măcar o clipă. Copiii au fost în fiecare secundă în mintea și în sufletul nostru. Ei au reprezentat în cea mai mare parte energia noastră. Și când am simțit că nu mai putem, am putut, pentru că ne-am gândit la ei. Datorită lor am mers mereu mai departe.

Cum e Achim în calitate de frate mai mare al Zorei?

Lucrurile stau destul de bine la noi. Au existat câteva episoade de gelozie între frați și încă mai există, însă în limitele normale. Ei se adoră unul pe celălalt și asta ne face nouă viața mai simplă. Amândoi sunt doi copii inteligenți și sensibili și înțeleg când le explici orice. Dacă nu înțeleg ceva pe moment, le distragem atenția și apoi o luăm de la capăt. Acum au început să se și joace împreună, ceea ce e foarte bine. Important este că, deși unul este introvertit (Achim) și celălalt extrovertit (Zora), amândoi se iubesc foarte mult. Zora se bucură cel mai mult când îl vede pe Achim, nu pe noi. Achim este soarele ei.

Cuvântul, starea care îți vor defini anul care a început, care crezi că va fi?

Cuvântul pe care l-am tras dintr-un coș la o petrecere la biroul agenției mele a fost: dragoste. Așadar, așa s-a pronuntat hazardul. Dacă ar fi să aleg eu unul pe care să mi-l transmit la început de an ar fi: Încearcă. Dezvoltă. Evoluează. Sunt trei.

La 37 de ani, ai învățat că…

… Totul are un sens și că trebuie să te lași în voia lucrurilor. Nu poți controla ceea ce nu îți aparține.

Niciodată nu e prea târziu să…

Niciodată nu e prea târziu să înveți. Să visezi. Să fii copil.

Ce te incită și te motivează cel mai mult?

Mă văd făcând multe lucruri noi anul acesta din punct de vedere artistic. Pe lângă partea de teatru, tv, film, business cu bijuterii și blog, am chef să mă bucur mai mult de latura mea artistică pe care am cam neglijat-o în ultimii ani din cauza lipsei de timp: scris și pictură. Mi-am propus să mă bucur și de tipul acesta de creativitate în anii ce urmează.

 

Foto: Antena 1, Diana Oros