Iulia, după cum spuneai și tu în comunicatul de presă, îți faci botezul la Antena 1 cu ”Splash! Vedete la Apă”.  De ce ai dat curs acestei oportunități, ce te-a făcut să cauți o nouă provocare în ceea ce privește aparițiile tale la tv?

”Splash! Vedete la Apă” este o mare provocare pentru mine. Așa cum știți, nu este primul proiect în care apar în calitate de jurat, însă este ceva complet diferit de ceea ce am făcut până acum. Ce pot să spun? Am acceptat într-o secundă. Și acesta este doar începutul.

E un format nou pentru tine, care va fi rolul tău în emisiune, ce ”valențe” îți vei pune la bătaie?

Voi fi Iulia Albu. Asta vă pot promite. 

Ai simțit vreodată în viață că ți potriveste cel mai bine ipostaza de ”one woman show”? Atât în viața profesională, cât și în cea personală?

Da, pentru că nu sunt o persoană care trăiește pentru validare. Nu, pentru că ador să lucrez în echipă și să-i validez pe cei din jurul meu.

Generis verbis, ONE MAN/WOMAN show este un concept nerealist. Niciun entertainer nu este ONE MAN SHOW decât în fața ecranului. TOT ce publicul vede este documentat, montat, ales, aprobat de către o armată de oameni. 

Generis verbis. Și asta este mai important decât raportarea specifică la un individ sau la o situație. 

Ceea ce eu am fost prefer să numesc ONE WOMAN ARMY. Pentru că în construcția brandului meu ca entertainer, critic și nu numai, mi-am asumat toate rolurile: de la talent, la PR, la agent, creator de conținut, Art Director, până la costumieră. Asta pentru că nu exista o altă modalitate de a face lucrurile în acel moment. A crea un brand, a construi o piață pentru el și, mai ales, a face asta sub un pretext aparent banal al felului în care te îmbraci, a fost o nebunie. Dar nu a fost niciodată un pariu. 

splash vedete la apa

Ai cultivat imaginea unei femei controversate, incisive, care aruncă deseori săgeți către ”victimele” ei. Există și o latură total opusă acesteia în ceea ce o privește pe Iulia Albu, cea pe care nu o văd mulți?

Cei mulți care MA VĂD, văd în mine și au văzut mereu o persoană în primul rând AUTENTICĂ. Pregătirea mea, munca mea, verticalitatea și, uite, asumarea, un termen utilizat până la refuz în aceste zile, nu au fost niciodată motiv de controversă. A fost însă dificil să impun pe piață o imagine clară și coerentă a ceea ce înseamnă critica în modă. A fost greu și pentru că am fost prima care a generat atât de mult interes și agitație în jurul unui subiect aparent banal, iar motivul pentru care am reușit să mă impun este ca am făcut din asta un pretext și nu un scop final.

Care este lucrul care te-a impresionat recent, spus de fiica ta, Mikaela?

“Mami, ți-am trecut o întâlnire în calendar pentru data de 21. Cu cine? Cu mine. Să nu-și faci program!”

Care e cea mai importantă lecție pe care tu ai învățat-o de la fiica ta pânăa acum?

Experiența de mamă nu m-a schimbat în punctele esențiale. Nu cred că poți deveni altcineva doar pentru că aduci un copil pe lume. Firește că ziua mea nu începe cu adevărat până nu o văd pe ea zâmbind.

Care e persoana care te cunoaște cel mai bine și ce trebuie să facă cineva ca să-ți câștige încrederea?

Încrederea este unul dintre lucrurile cel mai greu de câștigat și cel mai ușor de pierdut. Urăsc ipocrizia.

Cea mai mare dezămăgire de-ale tale a fost…

Cea mai mare dezamagire a fost ziua în care mi s-a spus pentru prima dată că nu există Moș Crăciun.

Cea mai mare satisfacție a fost…

Ziua în care am înțeles că dacă eu vreau, pot alege ca el să existe. 

În ce măsură te incită și te sperie necunoscutul?

Necunoscutul nu mă sperie. Doar reticență noastră de a înțelege că nu putem controla totul. Și de aici, imposibilitatea noastră, ca specie, de a ne adapta și de a nu schimba totul în jurul nostru.

Cum ai luat cele mai importante decizii din viața ta? Bazate pe impulsivitate sau pe pragmatism?

Amândouă. În funcție de situație. Si nu aș face nici acum nimic diferit.

Ce crezi că înțelege lumea greșit despre tine?

Nu există lucruri înțelese greșit. Există lucruri comunicate prost sau “bucle” create pentru a augmenta interesul într-o anumită direcție. Dintotdeauna.

Și oameni care fac asta bine. 

NU POT TRĂI FĂRĂ

Niciodată nu am înțeles această întrebare și nici dorința unora de a răspunde. Putem trai fără multe lucruri. Mult mai multe decât cei mulți și-ar putea închipui.

Foto: Antena 1, Instagram