Irina, care ar fi definiția unui idol în 2019, în opinia ta?
O persoană care merită povestită, cineva care fie a făcut lumea mai bună, fie a ajutat pe alții să o facă. Un om a cărei viață, cu tot ceea ce se petrece pe drumul ei, influențează în bine destinele altora. Pare portret robot pentru un personaj fictiv însă partea fericită a lucururilor este că astfel de posibile modele, care au performat în artă, sport, educație, domeniul social sau cel civic sunt destul de multe. Bineînțeles că acești eroi inspiră deja, doar că sunt la mare concurență cu idoli falși pe care photoshop-ul sau investițiile în PR îi bagă în topuri de simpatie și interes.
Care ar fi propria ta rețea de idoli, dacă e să facem un exercițiu de imaginație?
Ca să încep așa cum au făcut-o mulți dintre cei care se înscriu la concursul emisiunii, primul idol e mama. Apoi se întâmplă să trăiesc alături de un om care este idol pentru mulți, deci mă mai molopsesc și eu din când în când de admirație, ha! Dincolo de glumă, sunt mulți. Scriitori, lidei de opinie, artiști, performeri din sport. Îmi plac tare cei care îndrăznesc, deschid drumuri, sunt consecvenți și riscă tot pentru un ideal.
Care ar fi hashtagul vieții tale?
#restless.
Din păcate suntem încă în faza asta…aș vrea să ajungem mai repede la #gatacugluma sau #închispentruvacanțamare, dar mai avem ceva treabă.
Cât de conectată ești la tot ce e nou? Ce ți se pare util și inutil în social media, în ziua de azi?
Sunt destul de aproape, deși mi-ar plăcea să am mai mult timp pentru detalii. Am un site, www.irinapacurariu.ro, din păcate destul de puțin timp pentru a descărca acolo istoriile pe care le tot adun, deci sunt foarte interesată de felul cum funcționează social media. Util este că ne pune în relație, inutil să ne închipui că cei pe care-i urmărim sau care ne dau like-uri, adică bula noastră, ar fi opinia publică sau masa critică.
Ai două fiice adolescente. Ce întrebare ți-ai dori să le adresezi, dar nu ai știut cum, nu ai avut ”curajul” până acum?
V-ați fi dorit alți părinți? Am făcut și ceva bine pentru voi?
Cât timp petreci pe telefon zilnic și care sunt aplicațiile tale preferate?
Din păcate mult, cu waze de multe ori ca partener de călătorii. Îmi place shazam, care mă scutește de nervii de a încerca să identific în memorie melodii și interpreți și îmi consult, mai ales în călătorii, pașii, distanțele, altitudinea la care ajung, cu aplicația pe care care o am pentru asta.
Care sunt principiile dupa care îți ghidezi cariera?
Sinceritatea de a recunoaște când cineva e mai bun decât mine. Dorința de a face ceva nou, de a căuta formule ca informația să ajungă la destinatar. Bucuria de a descoperi lumi noi și, în egală măsură, de a le arăta și altora.
Un lucru care a rămas nespus despre tine este…
Uit nume de oameni, chiar am început să salvez contactele de telefon cu precizare instituției sau profesiei. Ajută (râde).
Locul în care te simți cel mai bine este…
Acasă.
În acest moment, ai înlătura din viața ta… și ai introduce…
Aș scoate drumurile și aș pune un spa.
În interviurile pe care le faci, întotdeauna…
Prefer să par inocentă, fără să fac exces de ceea ce știu despre interlocutor. Nu îmi plac discuțiile preliminare. Iubesc dialogurile directe, în premieră, momentele când îl descoperi pe cel din fața ta în aceeași măsură în care te descoperă și el pe tine.
Soțul tău, Constantin Lăcătușu, e un explorator, la fel se poate spune și despre tine. Care au fost cele mai suprinzătoare lucruri pe care le-ai descoperit pâna acum în cariera ta, explorând sufletul sau viețile oamenilor?
Că suntem, într-o oarecare măsură, asemănători. Indiferent câte clase sociale, de educație sau de implicare ne despart. Chiar și câte zerouri avem în plus sau minus la banii din buzunar, ori din conturi, după caz. Că iubirea ne face vulnerabili și că de dragul ei acceptăm lucruri inacceptabile. Și că suferința sau fericirea se instalează la fel de devastator pentru oricine.
Fără ce nu poate trăi Irina Păcurariu?
În principiu cheile. De la casă și de la mașină. Poate telefonul. Sau computerul. Ori o pereche de pantofi stiletto. E bun și portofelul, cu acte și ceva rezerve de bani. Lista ar putea fi lungă, dar, pentru că au fost momente în care mi-au lipsit o parte din astea, dacă nu chiar toate, știu că se găsesc soluții pentru orice lucru: Cu oamenii sau lipsa lor, e altă poveste.
Foto: Ioana Hameeda