Iuliana, ai început în forță un nou sezon „Vedeta populară”, la TVR1. Cum evoluează acest talent-show de folclor de la an la an, ce te incită de fiecare dată la acest proiect de succes?

Proiectul a avut un traseu ascendent de la primul sezon și mă bucur că am reușit deja să fidelizăm un public în mod constant și la al 6 lea sezon, în fiecare duminică seara. Provocarea o reprezintă mereu concurenții. Fiecare e un personaj distinct pentru care ne străduim să oferim tot ce este nevoie așa încât să le crească fiecare șansă de a merge mai departe. Personal, castingul desfășurat în țară este cea mai mare provocare pentru că niciodată nu știm la ce să ne așteptăm. Vom avea concurenți buni? Vor veni oameni interesanți? Vom asculta cântece vechi nemaiauzite?

Unde și în ce context sună cel mai bine muzica folclorică, în ceea ce te privește?

Folclorul s-a născut în vatra satului. Și, din fericire, mai există și astăzi în forma lui manifestă în câteva colțuri de Românie. Odată adus în scenă, devine act artistic. Pentru mine sunt două lumi distincte, fiecare cu definiția și frumusețea ei. De sunat sună bine oricum, atât timp cât e cântat bine și cu suflet. 

iuliana tudor

În ceea ce privește tradițiile, care e sărbătoarea ta preferata? De ce?

Paștele. Învierea este momentul esențial al creștinătății… Renașterea sufletului nostru prin Iisus, an după an, în curățenie.

 Colecționezi obiecte de folclor? Care e cel mai de preț obiect de acest fel pe care îl deții?

Nu sunt un colecționar, dar îmi place să adun obiecte de port tradițional din toate zonele țării. Ia bunicii mele este un dar de neprețuit, moștenire de familie. 

Care sunt schimbările pe care le primești cu drag în viața ta?

Orice schimbare e binevenită. Mă învață tot timpul câte ceva despre mine. Și mă obligă la adaptare. 

Se apropie aniversarea ta, ce vei face în acest an? Pui pret pe celebrări, îți place să sărbatorești trecerea timpului?

Pandemia m-a învățat să trăiesc mai simplu. Să trăiesc în prezent și să celebrez mai mult viața, cu tot ce aduce în fiecare zi. Anul acesta, mă voi bucura alături de ai mei într-un cadru restrâns.

Ce s-a schimbat la tine în ultimul an?

Trăiesc clipa, am grijă mai mult de mine și de cei dragi, sunt mai cumpătată în legătură cu tot ce consum, m-am acordat mai atent cu natura, cu animalele cu tot ce e în jurul meu, iubesc și iert mai mult.

Care sunt sensibilitățile tale, pe care nu le lași să se manifeste oricum și oricând? Cum te văd cei mai apropiați ție?

A fi vulnerabil nu e deloc o slăbiciune, dimpotrivă. E un semn că nu ți-ai pierdut sufletul. Nu-mi ascund vulnerabilitățile și încerc să rămân om, nu robot. 

Ești pregătită pentru perioada adolescentină de care se apropie fiul tău? Cum privești provocările de a fi mamă în ziua de zi, în era Tik Tok, social media?

Fiecare etapă e o provocare în creșterea și formarea unui copil. Am ales să iau lucrurile pas cu pas și să găsesc calea în funcție de cum îl simt pe Tudor. Vom vedea ce fel de adolescent va fi și mă voi adapta lui. Cred în echilibru și Tudor așa a fost crescut. Fără pedepse sau atitudini agresiv imperative. Orice copil, fie el și adolescent, are nevoie de un singur lucru: iubire și atenție. Să știe că ești acolo oricând, fără să îl agasezi, dar să comunici când trebuie ce trebuie și cum trebuie. Și mai e ceva cred foarte important: modelul pe care l dăm zilnic în calitate de părinți…de la gesturile mărunte la felul în care ne vorbim în familie și până la valorile pe care în primul rând noi adulții le respectăm. Nu putem cere unui adolescent să fie într-un fel, când noi nu suntem câtuși de puțin în acel fel pe care-l solicităm lor. Să crești un om poate părea greu uneori, dar e cel mai frumos dar cu putință! 

iuliana tudor

De care dintre oportunitățile din ziua de azi ai fi vrut să dispui când erai tu adolescentă?

Accesul la carte, la educație, la informație, la cunoaștere în general. Astăzi, numai cine nu vrea nu învață și nu dobândește cunoaștere.

Îți mai amintești de aspirațiile pe care le aveai la 18 ani?

Da. Visam să devin magistrat.

Ce ai vrea să schimbi tu la alții, dacă ai putea?

Cred cu tărie într-un principiu: dacă vreau să schimb lumea, trebuie să încep cu mine. Și atunci… asta fac. Dacă fiecare ar gândi așa, cu siguranță lumea s-ar schimba în bine. Mai cred că puterea exemplului ajută. 

NU POT TRĂI FĂRĂ

Putem trăi fără lucruri, dar fără oameni lângă noi, nu.