Ioana, cum îți păstrezi tonusul fizic și psihic zilele acestea, când veștile care circulă nu sunt tocmai cele mai optimiste?

 

Nu pot spune că nu sunt îngrijorată, însă încerc să-mi păstrez optimismul. Mă joc cu Ruxandra, gătesc, stau în curte și citesc, scriu pentru blog, fac sport, ma gândesc la variante online pentru școala de actorie… Cam asta, îmi țin mintea ocupată.

 

Cum arăta o zi obișnuita din viața ta și ce s-a schimbat acum? Ne poți povesti, pas cu pas, ce faci în 24 de ore, de la alimentație la sport, la muncă și altele…?

 

Mă trezesc în jur de 8:00-9:00 maximum, pregătesc micul dejun, apoi spăl vasele și fac treburi casnice, gătesc pentru prânz, spăl, dau de mâncare la animăluțe. După ce am terminat, o mai ajut pe Ruxandra la lecții, ea se apucă de ele imediat după micul dejun. După ce am terminat toate aceste treburi casnice, îmi dedic timpul mie. Îmi fac măști, un gomaj, ma machiez, mă coafez, ascult muzică, yoga, ceva care să mă relaxeze.

Apoi așa drăguță și relaxată mă apuc de cursurile on-line, de învățat pentru master, de citit, de scris pentru blog, în general ceva care nu-mi face atâta plăcere, dar care trebuie făcut, sunt lecțiile mele.

Apoi mă uit la un documentar. Le ador, mă relaxează, dar am și multe de învățat din ele. Vine ora mesei, așa că pregătesc prânzul, iar spăl vasele și apoi am timp de petrecut cu Ruxandra. Gătim, plantăm flori, jucăm badminton, facem sport, dansăm, ne jucăm cu animăluțele în curte. Spre seară ne retragem în casă la un film. Seara mâncăm mai ușor, nu neapărat la masă, ne place să ne facem de cap. Mâncăm la televizor, pentru că avem timp să dam cu aspiratorul după. Acum este timp pentru tot. Cam așa arată o zi din viața mea în această perioadă.

 

ioana ginghina

 

Cum îți distragi atenția de la problemele de zi cu zi?

 

În primul rând, nu mă mai uit la știri. Doar dimineata puțin ca să văd ce se mai întâmplă. Apoi gata, închid aceste informații. Pe Facebook și pe WhatsApp nu mai citesc nimic despre această problemă, doar informațiile oficiale adevărate, pe care le primesc din sursă sigură. Și, cum stăm în afara Bucureștiului, nu e greu să te rupi de tot și de toate.

 

Ce zice fetița ta, Ruxandra, de această pauză neașteptată?

 

Era fericită pâna acum câteva zile, când au început profesorii să vrea să facă școala online. Acum nu mai este atât de fericită, ba chiar e puțin supărată pe situație, dar se va obișnui și cu asta. Problema este că eu nu pot s-o ajut, ea face aproape totul în germană și atunci ne este puțin greu. Dar mai găsim în jur oameni care ne mai dau câte un sfat, deci situația este sub control.

Cum îți spuneam, facem cel puțin o activitate pe zi, asta pe lângă a vedea un film sau serial în fiecare seară.

 

Care ar fi primul lucru pe care l-ai face dacă am ieși în curând din carantină?

 

Cred că aș merge la salon. Apoi m-aș vedea cu prietenele la terasă.

 

ioana ginghina

Perioada aceasta de pauza poate fi o ocazie de autoreflecție. Ce vrei să descoperi despre tine însăți?

 

Este o perioadă foarte bună de autoreflecție. Doar că eu lucrez cu mine de mai bine de șase ani și acum mă ajută foarte mult tot ceea ce am lucrat. E o perioadă buna de transformare, după ce am acumulat atâta informație. Am descoperit deja că sunt puternică, că nu am limite și că totul e posibil, atâta timp cât ești deschis și chiar vrei să se întâmple lucruri minunate în viața ta.

Mi-am dorit să merg pentru o lună într-un yoga retreat, ca să mă descopăr și în situații-limită. Se pare că o să mă descopăr acum în această situație limită în care mă aflu.

 

Care sunt lucrurile care îți oferă optimism, speranță? Cele care pornesc din interiorul tău, dar și cele care țin de factori externi?

 

Iubesc viața, o ador, ce să mai… Îmi place să trăiesc, să mă bucur de aer, de soare, de mine. Apoi îmi place să trăiesc cu Ruxandra. Este atât de frumoasă pe interior și ador cum se dezvoltă, cum se transformă. Îmi place și mă distrează și când îmi face observație. Este o personalitate foarte puternică.

Nu mă sperie nimic decât boala. Dacă sunt sănătoasă, pot sa o iau de la capăt cu orice. Nu mă sperie nici lumea și nici disciplina. Cred că vine din exemplul pe care l-am avut acasă. Am niște părinți extrem de fericiți, zâmbitori și nu au avut mai nimic de la viață decât sănătate. Am trăit și ei încă trăiesc la bloc, în Sibiu, fără mașină, fara concedii, doar cu iubire, zâmbet și bucuria de a fi. Pentru mine, ei sunt un exemplu.

 

Îmi permit să spun că ești fericită și că radiezi. Se poate spune că acest lucru se datorează și unei noi persoane din viața ta?

 

Îmi primul rând mi se datorează mie, căci m-am lăsat sa iubesc și să fiu iubită. Însă da, are legătură și cu o anume persoană din viața mea.

 

Care e viziunea ta actuală despre viața în cuplu, în general? De ce e nevoie ca o relație să meargă?

 

Nu am o viziune față de viața de cuplu, chiar nu am. Am avut o viață frumoasă, o căsnicie frumoasă, s-a terminat, am rămas cu lucruri și cu amintiri frumoase, sunt recunoscătoare pentru tot ce am avut.

Acum am trecut la alt capitol din viața mea. Cred că secretul este: cât dai atât primești.Suntem tentați să așteptăm afecțiune, să atragem atenția, să ne plângem dacă nu suntem iubiți, însă oare noi dam atenție, toată atenția cuvenită persoanei de lângă noi, oare noi iubim necondiționat, așa cum avem pretenția? Trebuie să știm să dăm și să iubim exact atât cât ne așteptăm și noi să primim.

 

Cât și de ce a fost nevoie pentru a avea mindsetul necesar pentru o nouă relație?

 

Este foarte simplu, totul este simplu dacă vrei cu adevărat să fii fericit. Trebuie să înțelegem că nimeni și nimic nu ne aparține. Secretul este să ne bucurăm din plin de ceea ce avem în prezent. Restul nu contează. Acum este cea mai bună dovadă. Câți nu aveam planuri pentru vara 2020 și acum nu știm nici ce va fi mâine? Nu depinde de noi nimic. Trebuie să ne bucurăm atât cât este. Aceasta a fost lecția pe care o știam în teorie de mult timp, însă în practică am pus-o de un an. Funcționează și este secretul fericirii.

 

Inspiri o mulțime de femei cu abordarea ta față de viață și față de grija de tine, de mintea și de corpul tău. Ce întrebări ți se adresează cel mai des?

 

Cum am slăbit 10 kilograme în două luni (râde). Când am ales sa povestesc despre ceea ce am trăit și am simțit pas cu pas în perioada mai puțin frumoasă din viața mea, a fost pentru inspirație. Nu e prima dată când am făcut asta. Și când am pierdut sarcina, acum 13 ani, am ales să vorbesc despre asta. Vreau ca femeile să știe că sunt și alții care trec prin ce trec ele și că este normal. Nu e rușine, e viața.

 

 Care sunt întrebările (de orice fel) la care nu ai încă un răspuns?

 

Oooo, sunt multe! Mai am multe de trăit, mai am multe de învățat și, sincer, de-abia aștept. Le spun și copiilor la școală, dacă nu ar exista personajele negative într-o poveste, nu ar mai fi interesant. Deci trebuie să iubim și mesagerii de vești proaste. Ei ne fac viața palpitantă.

 

Fără ce lucruri lucruri nu poți trăi?

Fără iubire. Nu e vorba de iubirea față de persoane, e vorba de iubirea de sine, de viață.