Ilona, cum a fost drumul tau către rolul din filmul lui Radu Muntean, ”Întregalde”, în care mai joacă Maria Popistașu și Alex Bogdan, printre alții? De la T zero și până la momentul în care producția e gata spre a fi urmărită, savurată și analizată?

Păi, în primul rând, am fost la casting. De mai multe ori. Apoi am fost sunată că am luat rolul, iar experiența a fost una cu totul deosebită. De la oamenii pe care i-am cunoscut, la relația pe care am câștigat-o cu Radu și până la a face un film de care o să-mi amintesc toată viața. Îmi doream tare mult un rol principal într-un lung metraj și presiunea a fost mare. Dar, într-un final, sunt mulțumită și fericită cu tot ce am câștigat.

Ai jucat în filmele unora dintre cei mai apreciați regizori români, ce-ți spun ei când te distribuie într-un rol, care e legătura care se naște între voi, cele două entități artistice?

Așa cum spuneam, din momentul în care cineva girează pentru mine, mă simt responsabilă să dau tot ce-i mai bun. În momentul în care un regizor te distribuie, el te investește cu multă încredere. Și atunci, eu muncesc foarte mult, pentru că nu-mi place să dezamăgesc. Legătura dintre actor și regizor e una esențială. El te poate face să creezi lucruri de care nu credeai că ești în stare. 

Povestește-ne despre filmările ”Întregalde”, au presupus o logistică mai complicată, ați filmat pe timp de pandemie… cum a fost experiența cu totul?

Sigur, a fost poate un pic mai complicat, având în vedere că eram în plină pandemie, dar am filmat izolați, într-un sat unde nu erau cazuri de COVID, iar, pe lângă asta, faptul că am petrecut cu toții o lună și jumătate departe de casă, doar noi între noi, ne-a făcut să ne concentrăm doar pe filmari. Și, bineînțeles că după atât timp împreună, ne-am apropiat destul de mult. Pe lângă un film minunat, am câștigat și prieteni.

intregalde

Cu ce rămâi, numai al tău, în urma fiecărei producții artistice în care joci, Ceva ce e numai al tău?

 Rămân cu sentimentul că asta e meseria pe care îmi doresc să o fac mult timp de acum încolo. Că asta mă face cea mai fericită. Nu există sentiment mai frumos decât atunci când sunt pe scenă sau la filmări. Când construiesc roluri în care încerc să mă depășesc în permanență.

Filmul a fost selecționat în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs de la Cannes, vei merge la festival? 

Da. Voi fi acolo, bineînțeles. N-am cum să ratez așa ceva. 

Cum creionezi rolurile pe care le interpretezi, în mintea ta? Care e chimia prin care le dai viață, de când citești scenariul și până interpretezi la filmări? 

E greu de explicat, uneori îți faci o idee greșită poate, de asta există repetiții. Nimic nu îți iese din prima. Repeți, înțelegi lucruri, înțelegi ce vrea regizorul de la acest personaj, apelezi la trăiri personale și apoi începe să semene.

Foto Mihnelis ilona brezoianu

Îți rămân acolo, undeva în minte, în suflet, personajele jucate?

Bineînțeles. Cred că noi, actorii, suntem suma personajelor noastre. Fiecare rol te maturizează.

Ai avut întotdeauna încredere în tine? Ai știut că tu trebuie să fii pe scenă, în fața unei camere de filmat? 

Nu. Am știut că am chemare, dar încredere n-am avut tot timpul. Nici acum nu am. Am momente când mă întreb dacă fac bine ceea ce fac. Așa și trebuie. Cred că toți actorii au asta. Uneori nu e bine să te crezi Dumnezeu pe pământ. 

Cum îți administrezi capitalul de popularitate, care e în continuă creștere? Ce-și spune Ilona Brezoianu sieși, când nu o vede și nu o aude nimeni? 

Pai încerc să rămân cu mintea limpede. Să-mi dau seama ce e mai important pentru mine. Profesorul meu, Adrian Titieni, spunea: “Procesul, nu succesul”. De multe ori mă întorc la asta! Popularitatea poate fi ceva trecător. Important e cu ce rămâi. 

 Ce-ți spun oamenii cel mai des, în afară de faptul că ești foarte expresivă? 

Că sunt amuzantă. Că se simt bine în preajma mea. 

Care este lucrul de care îți pare rău că nu l-ai făcut până la vârsta asta?

Că n-am călătorit mai mult. Că nu mi-am făcut timp pentru asta. 

NU POT TRĂI FĂRĂ

Dacă vorbim de lucruri materiale, pot trăi fără orice. Cu siguranță toți putem. Orice învăț are și dezvăț. N-aș putea să trăiesc fără prieteni, în schimb.

Foto: Ionuț Trandafir, Mihnelis