Cum își petrece Horia Vîrlan pandemia? E mai ocupat decat înainte? Ati avut timp să vă plictisiți, să vă demoralizați în anumite momente?

Din fericire sau din păcate am avut filmări pentru emisiunea ”Alege rețeta națională” care se difuzează pe Prima TV în fiecare vineri de la ora 20.00, iar filmările au început în iunie și au durat până în doua jumătate a lunii octombrie, deci am fost ocupat. De atunci încoace, am avut de lucru prin grădina mea de legume, prin curte s.a.m.d.

Ce va oferă dv instant o stare de bine?

Un zâmbet sau o vorbă bună mă binedispun instant, dar starea de bine într-un mod ”așezat” mi-o dă frumusețea naturii și liniștea acesteia.

Noi, toți oamenii, ne agităm dintr-o parte în alta ca să răzbim în viață, ca să acumulăm o situația materială liniștitoare și trecem pe lângă viață fără să privim în jurul nostru cu mai mult interes, iar eu mă număr printre cei care fac în general asta. Totuși, o dată cu vârsta sau poate cu apariția pandemiei am început să privesc cu tot mai mult interes natura și am început să ințeleg că liniștea interioară îmi vine din contemplarea naturii. Poate că sună sofisticat, dar e atât de simplu…

Care e cea mai recentă revelație pe care ati avut-o? În ce context?

În timpul carantinei generale din perioada aprilie-mai am stat, ca toti ceilalți, pe acasa unde m-am ocupat de treburile gospodărești, de curte, gradină, etc. Lucrând zi de zi prin gospodărie, care se află la câțiva kilometri de București, am început să observ natura din jurul meu, păsările care își făceau cuiburile de primăvară, gândăceii care ieșeau de prin bârlogurile unde hibernaseră și, bineînțeles, florile și verdele frunzelor care se dezvoltau pe zi ce trecea. Toate acestea m-au făcut să înțeleg cât de neînsemnați suntem noi, oamenii, față de măreția și forța naturii, care indiferent de ce ni se întâmplă nouă, își continuă nestingherită  drumul. Florile au înflorit ca în fiecare primăvară, păsările și-au depus ouăle ca în fiece an, iar arborii au înverzit fără să le pese de ce ni se întâmplă nouă.

Care sunt cele mai recente descoperiri pe care le-ați făcut cu ocazia emisiunilor dv și în ce măsura v-au impresionat?

Doamne! Cât este de frumoasă țara noastră! Am descoperit România neumblată de turiști, am descoperit români care locuiesc la țară și sunt fericiți de ce le oferă pământul pe care-l lucrează și își iubesc glia mult mai mult decât toți cei care apar cu discursuri sforăitoare pe la televizor. Am descoperit meseriași care se străduiesc să păstreze vii meșteșugurile strămoșești nu pentru un interes material, ci din dragoste pentru tradiția românească. Am fost foarte impresionat și mândru că am putut călca pe unde calcă ei și le-am putut strânge mâinile.

În această perioadă, în care am stat mai mult acasă, majoritatea dintre noi am redescoperit universul domestic și inclusiv plăcerea de a găti. Ați observat și dv o creștere a interesului oamenilor către acest aspect? Care dintre trendurile culinare vă amuză, vă intrigă?

De voie, de nevoie, oamenii au început ba să-și aducă aminte cum se pregătește o ciorbiță, ba au pus mâna pe laptop și au citit rețete pe internet. Dacă este să vorbesc despre o tendință din punct de vedere gastronomic, atunci trebuie să spun că sunt, de fapt, două – una care aparține tinerilor și este dată de timpul redus pe care-l au la dispoziție și se materializează în preparate ușoare, de genul pastelor și salatelor, iar cea de-a doua  se materializează în preparate românești mai simplu de pregătit, dar cu utilizarea ingredientelor cunoscute. În concluzie, tinerii mănâncă paste și salate, iar restul consumă mâncăruri românești.

Ce vă întreabă acum lumea cel mai des?

Cel mai des sunt întrebat când reîncepe ”Mama mea gătește mai bine”.

Ce zonă din România exercită în prezent un interes maxim pentru dv? De ce?

Asta este o întrebare grea și nu voi putea să răspund că există o anumită regiune care îmi place în mod deosebit, ci pot spune că fiecare regiune care-mi place, îmi place pentru ceva anume. Delta îmi place pentru măreția ei, Apusenii îmi plac pentru liniștea lor, Bucovina și Maramureșul  pentru zveltețea munților și pentru frumusețea gospodăriilor, Clisura Dunării este unica, colinele Ardealului sunt domoale și odihnitoare, Munții Făgăraș sunt maiestuoși, etc.

Cum vor arăta sărbătorile dv și ale familiei dv anul acesta?

Anul acesta va fi unul marcat de pandemie. Vom mânca sarmale și cozonaci fără să ne mai întâlnim cu rudele și vom aștepta Noul An cu speranță.

Ce ați șters din minte anul acesta și ce ați învățat?

Nu știu dacă am șters ceva din minte, dar am învățat să fiu mai umil în fața naturii.

Ce nu ați vrea să știți niciodată?

Nu aș vrea să știu când voi muri!

NU POT TRĂI FĂRĂ

Zâmbetul, apa, aerul, cerul și frumusețea primăverii.

Foto: Prima TV