Ce vei face de Paști, Florin Busuioc?

O să plece fiicele mele la Atena cu mama lor, Lili. Eu nu plec, că e drumul cu mașina si e foarte greu, am teamă să fac drumul ăsta. Doar fetele vor pleca cu niște prieteni.

Ultimul an nu a fost cel mai ușor pentru tine. Cum te simți acum?

Acum sunt excepțional, mă simt foarte bine, am mai pus sun stent pentru că era nevoie. Încă de la prima intervenție mi se promisese că mi se va mai pune un stent și iată că în martie mi s-a pus încă unul. Sunt bine, sunt OK, îmi văd de treabă, încep și cu teatrul în mai, deci lucrurile arată foarte bine.

Ce simți că-ți dă putere?

Lumea din jur, care a fost foarte aproape de mine. Toți oamenii au fost un boost de energie care m-a ajutat să trec peste toate și pe care îi văd că, în continuare, mă ajută să-mi văd de viața ma așa cum trebuie.

Unde și când te simți cel mai în siguranță, ce-ți oferă echilibru?

Acasă, în familie. Cred că e cel mai în siguranță și acolo am și cel mai mare echilibru. Probabil că acolo o să-mi găsesc în continuare echilibrul și forța de care am nevoie ca să trec peste toate.

 

Ce au schimbat în interiorul tău problemele de sănătate întâmpinate?

Nu știu ce să zic că au schimbat în interiorul meu, poate un pic mai multă atenție la cum trăim. Adică, până la urmă, suntem cam neatenți la felul în care trăim. Poate că asta. Și mi-a dat un soi de avertisment despre neînsemnătatea mea pe planeta asta, până la urma. Pentru că nu suntem atât de însemnați și de importanți. Suntem foarte puțin importanți în contextul general. Și atunci mi-am dat seama de lucrul acesta și încerc să mi-l asum, cumva.

 

Cum ți-ai schimbat stilul de viață?

Sunt ceva mai linșitit, nu foarte liniștit. Nu mai vin dimineața la PRO – asta nu-mi place deloc, dar mă mai ajută puțin să trec peste problema cu sănătatea, pentru că ritmul ăsta de dimineață – sculat la 5, venit la PRO nu era chiar porivit pentru o recuperare. Acum fac doar Știrile de seară, o să reîncep repetițiile pentru spectacolele de teatru, o să scoatem un nou spectacol în toamnă și, treptat-treptat, o să ajung și la programul de dimineață, dar, deocamdată, mai stau puțin.

 

Munca, sănătatea, familia, cum sunt ele legate, cum le vezi tu acum?

Ele au fost întotdeauna legate între ele și sunt legate în continuare, nu e o schimbare majoră în sensul ăsta. Munca și familia au fost cam pe același plan, nu au fost pe planuri diferite. Sănătatea a fost pe un plan secundar întotdeauna la mine. Aici am fost cam tributar. Din punctul ăasta de vedere ar trebui să fac un efort și probabil că o să am mai multă grijă de sănătate. E importantă, dacă vrei să ai grijă de familie și să poți să-ți vezi de muncă. N-am știut asta, se pare că e foarte importantă. Îmi fac controale mai des. Am fost la un control la plămâni, că am o tuse care mă cam deranjează, numai că am înțeles ca are legatură cu fumatul meu anterior, care a fost îngrozitor… ceva aducător de rele. Am fumat foarte mult, țigări tari și tusea a rămas de acolo. Se pare că și cu plămânii sunt ok, o să-mi mai fac un control peste o lună. Tot peste o lună mă duc și la controlul de la inimă și o să constat că toate lucrurile sunt OK.

Un lucru pe care vrei să-l faci anul acesta?

O să încep un spectacol nou de teatru.

Televiziunea, teatrul – ce satisfacții ți-au adus aceste două componente importante ale vieții tale până acum?

Cam toate satisfactiile posibile. Și televiziunea și teatrul sunt împreună o meserie extraordinară. Îți dau un soi de libertate, genul ăla de libertate de a face lucrurile pe care vrei să le faci. Foarte puțini oameni se pot lăuda că fac în viață ce le place să facă. Mie îmi place să fac și televiziune, și teatru. Așa că este magic să poți face ce-ți place în viață, să nu simți o corvoadă din niciun punct de vedere, din nicio parte și să poți să aduci și un pic de bucurie oamenilor, pentru că asta e foarte important. Nu suntem chiar atat de neînsemnati, totusi! Oamenii de televiziune și cei de teatru aduc un pic de bucurie celorlalți și parcă simți ceva din bucuria aia. Și am simțit când am avut problema cu infarctul, am simțit-o în manifestarea oamenilor față de problema mea și față de mine. Atunci au fost cu totul și cu totul senzaționali și m-au încurajat. Mi-au dat putere, energie, s-au rugat pentru mine, a fost extraordinar. A fost o emulație cumva, cum n-am crezut că se poate întâmpla. Și, asta spun, că meseria pe care o fac și în televiziune și în teatru – e binecuvântată. Te aduce aproape de oameni, dacă ți-o faci cum trebuie și dacă ești OK. Dacă discursul tău pe tv nu e unul otrăvit, că poate să fie otrăvit. Lucrurile sunt foarte OK  pentru mine, care fac această meserie de nici nu mai știu cât timp. La PRO sunt încă de la început, în teatru sunt din 90, deci am ceva anișori în spate.

Se poate spune despre tine că ai două familii: una acasă și una la serviciu?

Da, cu siguranță am două familii, una acasă și una la serviciu și cu siguranță amândouă sunt foarte importante pentru mine, poate la fel de importante – mă țin în echilibru si îmi dau putere să merg mai departe.

 

O ALTFEL DE ÎNTREBARE PENTRU FLORIN BUSUIOC

După atâția ani de prezentat Meteo la Știri, tu și cu colegii  tăi vă cunoașteți rutina, vă înțelegeți din priviri?

Da, cu siguranță. O relație atât de veche duce la o rutină frumoasă, duce la înțelegeri din priviri fără necesitatea de a vorbi neapărat. E o dragoste de familie, așa cum e într-o familie adevărată. Culmea e că noi, cei de dimineață, am ieșit o singură dată la o masă, la un restaurant, împreună. Și asta după ce am făcut eu infarctul. Ne-am întâlnit ca să se vadă toți cu mine, nu ne-am întâlnit ca să bem o cafea în timpul serviciului. S-au întâlnit colegii cu mine ca să vadă cum sunt, pentru că eu nu mai veneam dimineața. Cu atât mai mult zic eu lucrurile arată senzațional dimineata cu cu cât noi n-am ieșit niciodată împreună, dar nu cred că e nevoie, pentru că ne știm atât de bine și ne simțim atât de bine unii pe alții, încât nu e nevoie de încă ceva în plus. Cred că e suficient că ne vedem dimineața.

FĂRĂ DE CE NU POATE TRĂI FLORIN BUSUIOC?

Teatrul, fetele mele – nu că ele ar fi lucruri. Și fără colegii mei din televiziune, cu siguranță. Lucruri nu, nu am nicio problemă, mă pot lipsi de obiecte ușor. Nici măcar casa nu mă ține atât de tare alături de ea.

Citește și:Ce frumoasă este nepoata lui Elvis Presley! Și îi calcă pe urme la cei 29 de ani ai săi!