Engin, care sunt elementele unei povești de dragoste ca-n filme, în opinia ta? Dragostea vine la pachet cu … și cu ….

Povești de dragoste frumoase cred că am trait mulți dintre noi sau măcar am auzit de niște povești de dragoste ca în filme.  Cu siguranță nu putem generaliza, nu există un “Rețetar” al dragostei. însă consider că, atât timp cât dai frâu liber sentimentelor minunate pe care le simți pentru o persoană și atât timp cât faci tot posibilul să existe o armonie, un echilibru între trup, suflet și minte, ne putem bucura cu toții de o iubire incredibilă. Pe de altă parte, este esențial să știi că persoana iubită nutrește aceleași sentimente pentru tine, în caz contrar, toate eforturile sunt în zadar. Cred că dragostea vine la pachet cu respectul, cu admirația și cu pasiunea pe care o simți pentru persoana iubită.

Engin Akyurek - Sancar - Fiica ambasadorului

De unde ai moștenit talentul artistic și când ai știut că vei trece testul scenei, al ecranului? Cu ce a fost presărat drumul tău către succes?

Mereu m-a fascinat lumea artistică. Încă din vremea când eram student, la Facultatea de Limbi Străine, Istorie și Geografie din Ankara, am început să particip la piese de teatru, iar apoi, doi ani mai târziu, am participat la competiția de talente Turkiye’nin Yildizlari (Turkey’s Star – n.r.) și am câștigat concursul. Cred că atunci am realizat că am trecut testul scenei cu adevărat. Tot atunci, în anul 2004, am primit rolul Kadir Sadıkoğlu, în serialul TV Yabanci Damat (n.r. Ginere de import – serial difuzat și la Kanal D). Drumul meu către succes, dacă vreți să-l numim așa, a fost presărat cu multă muncă, cu ambiția de a fi tot mai bun în această fascinantă profesie și cu pasiune desăvârșită pentru ceea ce fac. Mi-am cultivat continuu talentul cu care am fost înzestrat și am s-o fac în continuare, pentru că-mi iubesc profesia.

În afară de talentul artistic, actoricesc, ai fost atras și de alte domenii, istoria, literatura… ești probabil unul dintre puținii actori care au valențe și în afara talentului artistic și esti autor publicat. Ce subiect de actualitate ar putea constitui punctul de plecare al următorului tău roman?

Îmi place foarte mult să scriu. Poate că un subiect de actualitate, care ar putea constitui punctul de plecare pentru următorul roman, ar fi legat de perioada aceasta, de aproape trei ani, care ne încearcă pe toți, cea pandemică. Mai exact, mi-ar plăcea să înfățișez, în manieră personală, cum curge viața unei familii în această perioadă… Sigur, e doar o idee, dar în momentul în care voi decide să scriu o nouă carte, mă voi lăsa inspirat de ceea ce simt atunci.

Cu ce rămâi de la fiecare personaj interpretat de-a lungul timpului? Te atașezi de personajele tale? Cum le abordezi, pe fiecare în parte?

Cu experiența unei vieți în plus trăite, dacă vreți, pentru că fiecare personaj înseamnă o viață, alta decât a mea. Acesta este unul dintre marile avantaje ale actoriei, că poți trăi mai multe vieți prin intermediul rolurilor pe care le interpretezi. Mă atașez de personajele mele și învăț tot timpul ceva nou de la ele, iar pe fiecare în parte le abordez cu sinceritate și cu încredere, ma identific cu ele. Vreau să le înțeleg, înainte de toate…

Engin Akyurek - Sancar - Fiica ambasadorului

”Fiica ambasadoroului” se bucură de un succes nebun, fanii români așteaptă cu sufletul la gură fiecare episod. Ce i-ai spune tu lui Sancar, dacă l-ai întâlni în viața reală? Cum i-ai influența destinul?

Sancar este un timp ciudat pentru mine, cel puțin așa îl vedeam la început, și chiar și asta m-a atras la personajul meu… să-l descopăr, să-l înțeleg. Nu știu ce i-aș spune lui Sancar din Mugla, dar l-aș sfătui să nu mai rateze niciodată șansa unică a iubirii desăvârșite, când ea există, de teama prejudecăților. Ah … și să nu mai fie atât de temperamental … cum se manifestă în unele situații…

Care sunt lucrurile mărețe care urmează să ți se întâmple? Cât și cum îți ”permiți” să visezi?

Dacă sunt mărețe, sper să mi se întâmple, însă nu știu care sunt acestea. Pot însă să vă mărturisesc că îmi doresc să-mi întemeiez o familie și să-mi continui cariera artistică tot mai bine și, totodată, să-mi pot pune gândurile pe hârtie, să-mi surprind cititorii, fanii, pe care îi respect și cărora le mulțumesc din suflet că îmi sunt permanent alături.

O calitate pe care ai dobândit-o greu, în timp, care este? Ce compune personalitatea și universul artistului Engin Akyurek?

O calitate pe care mi-am șlefuit-o, dacă vreți, este răbdarea. Nu eram temperamental înainte, dar acum, odată cu vârsta și experiențele dobândite în viață și profesie, am învățat să am mai multă răbdare, în orice. Personalitatea lui Engin Akyurek este formată din bagajul genetic, fiind înzestrat cu ambiție, cu iubire de frumos și cu empatie de acasă, și cu câte un strop din tot ceea ce am învățat de la personajele pe care le-am interpretat până acum, în filme, seriale de televiziune și chiar din ce am deprins de la personajele cărților mele.

Ai fost recompensat cu multiple premii pentru interpretarea ta în diverse producții. Ce importanță au pentru tine recunoașterile de acest fel? Te motivează, te măgulesc?

Mă motivează! Nu sunt genul care să-și ia lumea-n cap, dar îmi face plăcere și îmi sporește încrederea și bucuria faptul că eforturile muncii mele sunt vizibile, apreciate, recunoscute.

Care a fost cea mai plăcută modalitate prin care ți s-a recunoscut talentul, în afară de premii? Ce te face să te umpli de mândrie?

Când oamenii se regăsesc în personajele pe care le interpretez, când îmi spun că deprind ceva de la ele, când sunt fericiți, asta mă umple de mândrie… înseamnă că am făcut treabă bună. În general, serialele TV spun povești reale de viață, sau sunt inspirate din acestea, iar faptul că am depășit bariera micului ecran actor-privitor, mă umple de mândrie.

Ce le transmiți admiratorilor tăi din România?

Să fiți sănătoși, să iubiți din tot sufletul, chiar dacă mai suferim uneori din dragoste, să vă bucurați cu grijă de viață și fiți cu ochii pe fascinantul serial “Fiica ambasadorului”, de la Kanal D, pentru că mai avem foarte multe surprize de oferit! Vă iubesc și vă mulțumesc!

Care sunt poveștile tale preferate? Pe care le trăiești, pe care le asculți, pe care le citești?

Poveștile preferate sunt cele pe care le trăiesc, în familie, în viața personală, dar și cele pe care le ascult și le citesc și-mi trezesc interesul. Atâta timp cât oricare dintre acestea mă motivează, mă sensibilizează sau îmi deschid orizonturi, îmi plac la nebunie.

NU POT TRĂI FĂRĂ

Nu pot trăi fără iubire, fără soare, fără zâmbete…

Citește și: Interviu EXCLUSIV Joseph Hadad: ”Îmi place mult mâncarea de casă”

xCameron Diaz șocheză după ce ieșit din lumina reflectorelor: „Nu mă spăl niciodată pe față”