Dle dr, ați reușit să depășiți figura sobră a medicului de spital și să ajungeți la cât mai multă lume prin intermediul media. Este aceasta o nouă modalitate de a-i determina pe oameni să acorde mai multă atenție sănătății lor?

Sper că este! Cred că, de fapt, fiecare dintre noi avem întrebări în interiorul nostru, avem un corp şi mereu ne întrebăm cum funcţionează, însă atunci când răspunsurile se găsesc în cărţi stufoase sau studii pe care nu le înţelegem, ne lăsăm pagubaşi. Ce fac eu este să răspund cu voce tare la întrebările pe care le am eu despre corpul meu, şi atunci când o fac pornesc şi o cameră şi mă înregistrez, pentru ca mai apoi să împart asta cu comunitatea mea.

De unde, totuși, dispoziția necesară să filmați, să dezbateți și să răspundeți în sfera social media și media diverselor întrebări și solicitări ale oamenilor?

De ceva timp, mi-am redus mult programul de la spital, am avut şi o pauză de un an, însă acum mă voi întoarce la activităţi precise, gărzi şi prelevări. Am ales asta tocmai pentru că am descoperit o sumedenie de pasiuni la care nu aş renunţa, iar mersul zilnic la spital nu lăsa loc de ele. Sper că am făcut o alegere bună.

dr mihail pautov medicool

Ce vă întreabă oamenii cel mai des? Nu neapărat despre subiecte medicale…

Mă întreabă cum am timp de “toate cele”; toate cele fiind doar o parte din lucrurile care se văd. Am scris şi o carte despre asta (n. r. Alegerile care îți pot salva viața – Sfaturi medicale pe înțelesul tuturor), unde descriu inclusiv cum îmi organizez programul şi ce priorităţi îmi pun.

MediCOOL a revenit cu cel de-al doilea sezon, în fiecare sâmbătă, de la ora 12, la Antena 1. Cu ce gânduri ați început emisiunea și cum o abordați acum, la sezonul II?

Emisiunea acum este mult mai dinamică, mai compactă şi cu sfaturi mult mai aplicabile. Este o emisiune la care până şi eu mă uit cu plăcere, cu toate că îmi este mereu greu să mă uit eu la filmări cu mine.

Care e partea mai puțin plăcută a faptului că vă cunoaște atât de multă lume, datorită expunerii media?

În realitate, nu cred că există această parte. Mă bucură mereu când întâlnesc pe stradă oameni care mă cunosc şi care au curajul să îmi adreseze câteva vorbe. Mă bucură sincer.

Cum ați ajuns la ”limbajul” prin care să vă faceți înțeles și plăcut, în acleași timp, de cât mai multă lume?

Este, într-adevăr, dificil să faci trecerea de la limbajul specific, pe care l-ai studiat cel putin cei 11 ani și pe care continui să îl aprofundezi toată viaţa. Însă noi asta ne propunem să facem la MediCOOL, cu paşi mici, dar convingători, simpli şi uşor de realizat, să învăţăm că doctorul este prietenul nostru şi merită vizitat cât mai des!

Cum arată o zi obișnuită de muncă din viața dv.?

Sunt obişnuit ca nicio zi să nu fie obişnuită. Mi-e greu să mă împac cu zilele obişnuite.

Pentru ce nu aveți niciodată timp?

Pentru a citi cele peste 100 de cărţi pe care mi le tot cumpăr şi le las în bibliotecă. Dar acum am una dintre ele pe masă şi mă apuc de ea după ce termin cu acest interviu.

Care au fost întâlnirile providențiale din viața dv? Cine, ce v-a făcut să deveniți cine sunteți astăzi?

Sunt câţiva oameni. Prof. Dr. Irinel Popescu, care dintr-un şef suprem mi-a devenit aproape prieten, Prof. Dr. Vlad Braşoveanu, care mi-a fost şef direct şi de la care am învăţat atâtea, inclusiv un mod de viaţă în care nu există „nu pot”, ci doar „nu vreau”, iubita mea, Daniela, fara care nu cred că aş fi reuşit să fac nimic din tot ce fac astăzi, si lista poate continua înca un număr de pagini.

O veți încuraja pe fiica dv. să vă calce pe urme? Ați vrea să profesați alături de ea?

Aș vrea să o trec prin toate activitățile posibile și să o învăț abilități pe care să le poată folosi în orice meserie și profesie și să și le schimbe după cum dorește.

O întrebare adresată de fiica dv. pentru care nu ați avut un răspuns încă?

„Tata, de ce trebuie să ne trezim ca să mergem la grădi sau la muncă, apoi acasă, să mâncăm, să stăm cu prietenii, să ne culcăm, apoi iar să ne trezim și tot așa toată viața. Pentru ce toate astea?” … Poftim întrebare! Cred că se referă la misterul și sensul vieții. Voi ce ați răspunde?

Ce raport e între ce oferă și ce ia cariera de medic?

Un raport injust.

NU POT TRĂI FĂRĂ

Acces la internet, o cameră de filmat, câteva cărți, chitara mea, fritto misto.